9 gabime në produktivitet që po i bëni çdo ditë

  1. Mos shfrytëzimi sa më mirë i mëngjesin tuaj.

Mund të shtyni vazhdimisht orarin e gjumit dhe të qëndroni në shtrat deri në sekondën e fundit para se të duhet të shkoni. Por, ne jemi krijesa të zakonit dhe një rutinë e mire e mëngjesit na jep një strukturë shumë të nevojshme. Nga ana tjetër, ju do të jeni më të shëndetshëm dhe më produktiv.

Si duhet ta kaloni mëngjesin tuaj varet nga ju. Por këtu janë disa sugjerime që duhet të provoni:

Zgjohuni para të gjithë të tjerëve, në mënyrë që të keni kohë për veten tuaj.

Mos e shikoni telefonin tuaj sapo të zgjoheni.

Shmangni kafen si gjënë e parë dhe pini një gotë ujë.

Hani një mëngjes të shëndetshëm.

Lexoni, regjistroni, meditoni dhe ushtrohuni.

Vendosni një qëllim të përditshëm.

Rishikoni kalendarin tuaj.

Më e rëndësishmja, planifikoni një natë më parë në mënyrë që të mos nxitoni në mëngjes. Për shembull, paketimin e drekës. Mos harroni të vendosni dhe t’i përmbaheni një orari të rregullt të gjumit.

  1. Humbja e dy orëve më produktive të ditës.

“Një nga gabimet më të trishtueshme në menaxhimin e kohës është prirja e njerëzve për të kaluar dy orët më produktive të ditës së tyre në gjëra që nuk kërkojnë kapacitet të lartë njohës (si mediat sociale)”, tha psikologu Dan Ariely. “Nëse do të mund t’i shpëtonim ato orë të çmuara, shumica prej nesh do të ishin shumë më të suksesshëm në përmbushjen e asaj që duam me të vërtetë”.

Kur u pyetën kur janë këto “orë të arta”, Ariely u përgjigj, “Në përgjithësi, njerëzit janë më produktivë në mëngjes. Dy orë pasi të jeni plotësisht zgjuar mund të jenë më të mirat”.

Kjo ndryshon nga personi në person. Por, Stephen Borgman, në Psikologjia Sot, thotë, “Të gjithë kanë nevojë për një rutinë të fuqishme në mëngjes për të mbrojtur stresin dhe për të maksimizuar ditët e tyre”.

Shumë prej nesh kanë një ide se kur jemi më produktivë dhe kur jo. Nëse nuk jeni të sigurt, gjurmoni kohën tuaj. Pasi të keni identifikuar orët tuaja të pikut, kalojeni atë kohë me detyrat tuaja më kërkuese dhe sfiduese të ditës.

  1. Trajtimi i mashtrimit si një shpërblim.

“Njerëzit shpesh vendosin të trajtojnë veten nëse bëjnë diçka që e kanë të vështirë, të tilla si dieta, kursimi i parave, ushtrimet ose puna”, shkruan Amy Johnson në Lifehack. “Sidoqoftë, nëse dikush blen një  veshje pas një jave kursimi, kjo minon arritjen e bërë”. Edhe më keq, kjo mund t’ju inkurajojë të hiqni dorë plotësisht nga plani juaj”.

“Mundohuni ta shihni veprimin e arritjes së qëllimeve tuaja si një trajtim”, sugjeron Amy. “Ju keni dashur të përmirësoni veten dhe tani jeni në rrugën tuaj.”

  1. Lejimi i vetes për t’u lodhur mendërisht.

Ju nuk do të doni të humbni orët tuaja më produktive për detyra me kërkesë të ulët. Pra, rezervojeni atë kohë për aktivitete thelbësore. Më mirë sesa thjesht të rezervoni energjinë tuaj është të ndërtoni energjinë tuaj gjatë ditës.

Deep Patel jep disa mënyra për të rritur energjinë tuaj gjatë ditës, duke përfshirë heqjen qafe të luhatjeve emocionale.

Një mënyrë tjetër për të ruajtur dhe për të ndërtuar energjinë tuaj gjatë gjithë ditës është të bllokoni aplikacionet dhe zhurmat shpërqëndruese kur përqëndroheni në punë. Bëni pushime të shpeshta, shëtisni nëpër ndërtesën tuaj – bëni diçka për t’u rimbushur dhe rekuperuar nga lodhja mendore. Nëse lodhja mendore është diçka me të cilën luftoni – kthehuni tek teknika Pomodoro. Eshtë koha ku ju punoni në blloqe 25 minutëshe dhe pastaj bëni një pushim të shkurtër.

  1. Bie në kurthin e urgjencës.

Nëse ka një gjë që duhet të mbani mend nga ky artikull, është që: jo gjithçka është emergjente.

Një mënyrë për të shmangur këtë është duke krijuar një listë kryesore dhe duke e analizuar atë. Lista juaj kryesore është gjithçka që ju nevojitet ose dëshironi të bëni. Mos u shqetësoni ende për ta vendosur atë në rregull.

Pasi të keni zhvilluar listën tuaj, përdorni 4 D-të e menaxhimit të kohës për ta zvogëluar atë. Detyrat që duhet të bëhen tani duhet të vendosen së pari në kalendarin tuaj. Këto do të ishin gjëra që mund të përfundojnë shpejt, të kenë afate ose të kontribuojnë në qëllimet tuaja.

Për detyra të rëndësishme që nuk janë urgjente, shtyji ato për më vonë. Detyrat urgjente, por të parëndësishme mund të delegohen. Dhe, çdo gjë që nuk është e tillë, duhet të fshihet nga lista juaj.

  1. Të kesh frikë të thuash “jo”.

Le të themi se jeni në zonë dhe ka një trokitje në derën tuaj. Bashkëthemeluesi juaj hap deren dhe pyet nëse keni një minutë. Nëse nuk është një situatë jete apo vdekje, përgjigja jote duhet të jetë “jo”.

Sigurisht, ju nuk doni të dilni me hov. Thjesht mund t’i thuash që je i zënë dhe të pyesësh nëse mund të kthehen brenda një ore kur të jesh i lirë.

E njëjta ide është e vlefshme për çdo lloj kërkese kohore. Sapo morët një ftesë për një takim të panevojshëm? Refuzojeni atë. Çfarë bëni nëse jeni angazhuar tashmë në një feste këtë fundjavë? Keni qartë në mendjen tuaj se nëse tashmë keni pranuar një angazhim, nuk mund të merrni pjesë në një funksion tjetër shoqëror.

Siç shkruajti një herë Derek Sivers, “Nëse nuk po thua” HELL YEAH! ” për diçka, thuaj ‘jo. ‘” Kur ta bëni, mund të qëndroni të përqendruar në përparësitë tuaja dhe të shmangni përhapjen e vetes ne shumë gjëra.

  1. Besimi në mitin e shumë detyrave.

“Shumë detyra mund të jetë mënyra juaj e punës së përditshme, shkruan Howie Jones në një artikull për Calendar. Përmbushja e dy gjërave në vend të një gjëje është gjithmonë më mire, por ka një problem. Shumë detyra, është një mit. Arsyeja? “Truri i njeriut duket se është ndërtuar për të trajtuar një detyrë në një kohë”, shpjegon Howie. “Eshtë e pamundur të ndryshosh mënyrën e ndërtimit të trurit tonë, kështu që është më mirë të pranosh realitetin dhe të shmangësh shumë detyra”.

Shumë detyra ju kushtojnë kohë dhe efikasitet. Përqendrohuni në një gjë në një kohë dhe pastaj kaloni në detyrën tuaj të rradhës.

  1. Përqendrimi në kohë, jo rezultatet.

Shumë shpesh, ne përqendrohemi në sa orë punojmë dhe jo në atë që kemi arritur. Eshtë si një simbol i çuditshëm nderi. A mendoni se jeni më produktiv duke punuar 80 orë plus në javë?

Sipas një studimi të Stanford, produktiviteti fillon të bjerë pasi të punoni 50 orë në javë. Bie aq shumë pasi punon 55 orë sa është e pakuptimtë.

Për më tepër, hulumtimi nga Behance “zbuloi se vendosja e rëndësisë në orë dhe prania fizike mbi veprimin dhe rezultatet çon në ankth”. Për më tepër, ulur “në tryezën tuaj për një kohë të caktuar krijon një kulturë të ngjashme me fabrikën që injoron disa ligje themelore të krijimit të idesë dhe natyrës njerëzore:

Kur truri është i lodhur, nuk funksionon mirë.

Gjenerimi i idesë ndodh sipas kushteve të veta,

Kur ndiheni të detyruar të ekzekutoni përtej kapacitetit tuaj, filloni të urreni atë që po bëni.

Në vend të kësaj, reflektoni dhe pranoni atë që keni arritur në një ditë. Një mënyrë e thjeshtë për ta bërë këtë do të ishte krijimi i një liste të punëve të bëra për t’ju treguar se si ishit produktiv dhe jo vetëm i zënë.

  1. Të mendosh se ekuilibri punë-jetë është 50/50.

Ndoshta keqkuptimi më i madh në lidhje me ekuilibrin punë-jetë është se është një ndarje 50-50. Me fjalë të tjera, ju kaloni një kohë të barabartë në punë dhe tjetrën në shtëpi.

Kjo nuk është realiste. Bilanci i punës dhe jetës nënkupton bërjen e gjërave të duhura në kohën e duhur. Për shembull, duhet të hapni aplikacionin tuaj deri në fund të javës. Aty duhet të përqëndrohet shumica e kohës dhe energjisë tuaj. Por fëmija juaj duhet të shkojë në urgjencë. Kjo duhet të ketë përparësi mbi gjithçka tjetër.

Ndonjëherë nëse doni të arrini një ekuilibër punë-jetë, duhet të gjeni diçka në jetë që ia vlen të balancohet. Dëshironi të vraponi në një maratonë? Trajnimi do të ndërtojë besimin tuaj dhe do t’ju detyrojë të rregulloni më mirë përvojat tuaja të jetës. A keni dashur gjithmonë të mësoni një gjuhë tjetër përveç dy që tashmë i njihni? Zhytja në një program të ri të mësimit të gjuhës do të ekuilibrojë jetën tuaj më mirë sesa mund të bëni aktualisht.

“Një qëllim më i arritshëm sesa ekuilibri punë-jetë – është integrimi punë-jetë”, shkruan Amanda Abella. Kjo do të thotë të integrosh “punën dhe jetën tënde në mënyrë që ata të plotësojnë njëri-tjetrin në vend që të konkurrojnë me njëri-tjetrin”.

John Rampton Linkedin

Artikulli paraprakSi të projektosh besim si një sipërmarrës?
Artikulli tjetërStudimi / Account-et të cilave përdoruesit ua harrojnë më shpesh fjalëkalimin