Si të përgjigjeni kur ju pyesin “çfarë rroge dëshironi”?

Është një përgjigje paksa me rrezik dhe ju doni të jepni përgjigjen që duhet.

Një nga pyetjet më të padrejta që mund t’ju bëhen gjatë një interviste pune është: Çfarë rrogë mendoni se do merrni? Kjo pyetje është jo vetëm potencialisht joetike, por gjithashtu shkel një nga rregullat kardinale të negociatave, i cili thotë se ai që flet i pari, humbet.

Sigurisht, ka kuptim që punëdhënësit ta bëjnë këtë pyetje – ata po përpiqen të marrin talentin me një çmim më të ulët. Kjo është arsyeja pse është e mundur që ju mund ta gjeni veten në këtë skenar duke folur me një punëdhënës për të cilin dëshironi të punoni.

Nëse është kështu, çfarë bëni? Lajmi i mirë është që ju keni disa taktika të favorshme që mund të përdorni pa rrezikuar vendin e punës.

Tregoni rrogën tuaj aktuale

Ndërsa nuk rekomandoj ta përdor këtë metodë, përgjigjja më e lehtë që mund t’i jepni dikujt kur pyeteni se çfarë doni të fitoni është t’u tregoni atyre nivelin tuaj aktual të pagës. Ju pastaj mund të kornizoni përgjigjen tuaj duke u thënë atyre se shpresoni të bëni më shumë se shifra nëse do të bënit një ndryshim.

Mos harroni të përfshini shpërblimet dhe opsionet e aksioneve kur jepni këtë përgjigje. Në këtë skenar, me të vërtetë po besoni shumë tek punëdhënësi që të jetë i drejtë me ju. Por përsëri, nuk është e nevojshme të merrni punën nëse ata paguajnë pak.

Thoni shumën tuaj

Një tjetër mundësi është të merrni gjithçka që bëni aktualisht dhe të shkoni në një rritje të shëndetshme – si 25 përqind më e lartë – kur t’i përgjigjeni pyetjes, dhe pastaj të shihni se çfarë ndodh.

Nuk ka problem të thoni që dëshironi të bëni 125,000 dollarë. Duke bërë këtë, ju do të rezultoni me një shumë për të cilën jeni të kënaqur dhe kjo do të vlejë për të ndryshuar vendet e punës për të. Kjo është mënyra se si gjeneratat e njerëzve zakonisht kanë negociuar për pagën e tyre.

Rreziku këtu, natyrisht, është që ju mund të jeni duke nënvlerësuar atë që kompania do të ishte e gatshme të paguante për pozicionin.

Hulumtimi i tregut

Më parë njerëzit hynin në punë të reja me pritshmërinë e thjeshtë se do të bënin më shumë sesa kishin aktualisht. Kjo për shkak se kishte asimetri informacioni: Vetëm kompanitë e dinin me të vërtetë se sa i paguanin njerëzit në pozicionin tuaj.

Ishte e ngjashme me atë se si funksiononte blerja e një makine. Gjithmonë ishte një hyrje në negociatat për çmimin e afisheve; vetëm shitësi e dinte me të vërtetë sa kushtonte makina.

Sot, kjo është tërësisht ndryshe. Ju mund të hyni në internet dhe të hulumtoni çdo pjesë të makinës dhe të dini saktësisht se sa ka paguar tregtari për të. Tani kemi hyrë në një epokë të simetrisë së informacionit.

Epo, rezulton se është e vërtetë edhe për informacionin mbi pagën. Falë faqeve si Salary.com, tani mund të hulumtoni pagën mesatare që dikush në pozicionin tuaj dhe në zonën tuaj gjeografike mund të paguhet. Është e dobishme të dini, për shembull, se e njëjta punë e inxhinierisë softuerike që paguan 90,000 dollarë në Raleigh, Karolina Veriore, do të ofrojë 140,000 dollarë në Silicon Valley.

Duke bërë llogaritë, atëherë mund t’i përgjigjeni pyetjes në një intervistë duke thënë diçka të tillë: “Unë kam bërë një hulumtimin se sa vlen ky pozicion dhe sipas meje paga mesatare është (shembull: 125,000) dollarë.”

Kjo është një mënyrë e shkëlqyeshme për ta zhvendosur bisedën nga të qenit personale dhe duke e bërë atë sipas tregut dhe bazuar në të dhëna në vend. Ndoshta, kompania e marrjes në punë bëri pikërisht të njëjtin hulumtim për të vendosur kufirin e pagave për punën.

Tregu dhe plus

Një mundësi e katërt është të besoni që kompania në të vërtetë mund të jetë e gatshme të paguajë më shumë sesa niveli mesatar i tregut për të tërhequr të aftët në punë. Ndërsa disa ndërmarrje synojnë përqindjen e 50-të (rreth mesatares në tregun e tyre) kur vendosin filozofinë e pagave, të tjerët mund të jenë të gatshëm të shkojnë më lart, si tek 75%. Kjo do të thotë nëse i përgjigjeni pyetjes duke përdorur numrin mesatar, ju mund të jeni duke e vënë veten në disavantazh.

Ju mund të jepni një përgjigje rreth kësaj duke iu përgjigjur pyetjes me: “Unë e di që ju do të paguani sipas nivelit të tregut nëse jam i kualifikuar, por kam një pritshmëri për të bërë mbi tregun mesatar bazuar në aftësitë dhe përvojën time“.

Nëse jeni të gatshëm të vini në rrezik disa prej primeve mbi tregun në formën e një bonusi të performancës, mund të provoni që ta arrini.

Në këtë mënyrë ju keni zhvendosur dinamikën e bisedës për të treguar se ju e dini se cili është niveli mesatar i tregut, dhe se jeni duke shpresuar të bëni më mirë se kaq. Shpresojmë që kompania më pas të kthehet tek ju me një ofertë për të cilën do të jeni të kënaqur.

Pra, kur bëhet fjalë për intervistën tuaj të rradhës dhe ballafaqoheni me pyetjen se sa para doni të bëni, me të vërtetë mund t’ju shërbejë që të bëni hulumtimin tuaj së pari që të paktën të dini se për çfarë pune mund të vleni dhe çfarë jeni i gatshëm për të marrë. Përndryshe, ju mund të provoni për të qenë transparent dhe të shpresoni që punëdhënësi juaj i ri është bujar dhe i gatshëm t’ju paguajë mirë./eo

Artikulli paraprakLubonja hap debatin: Shkaqet që kryehetuesi i regjimit mbron Kadarenë?
Artikulli tjetërProfesionet që paguhen më së shumti në Kosovë