Si të adaptoni kalendarin hixhri dhe cilat janë avantazhet e tij?

Vitin e kaluar, ne filluam një fushatë për të inkurajuar muslimanët në mbarë botën për të adoptuar një stil jetese të parë hixhri; për ta bërë kalendarin hixhri, kalendarin e tyre parësor në jetën e tyre personale dhe profesionale. Thirrja nuk ishte vetëm për individë, por për organizata dhe kompani, veçanërisht për ata që operojnë në hapësirën e jetesës muslimane.

Elhamdulilah, kompania Produktive Muslimane (the Productive Muslim Company), kaloi 12 muajt e fundit duke bërë modifikime të brendshme dhe të jashtme për të adoptuar stilin e parë të jetësës hixhri. Këtu janë disa nga ndryshimet që kemi bërë:

 • Ne i kaluam të gjitha komunikimet tona në fillimin e Hixhrit, d.m.th., të gjitha datat në faqen tonë të internetit, fushatat me e-mail dhe postimet në media sociale shfaqin datën Hixhri fillimisht, e ndjekur nga data gregoriane.
 •  Ne planifikuam klasat tona master dhe ngjarjet që të përputheshin me kalendarin Hixhri dhe së shpejti do të publikojmë një kalendar 1444H për të gjitha programet tona të ardhshme.
 • Ne mbajtëm pushimin tonë vjetore të kompanisë gjatë Ramazanit (në vend të Dhjetorit/Janarit) në mënyrë që të planifikojmë nga njëri Ramazan në tjetrin dhe të mbajmë rishikime tremujore sipas muajve të Hixhrit.
 • Ne kemi vendosur pushime në të gjithë kompaninë rreth kalendarit Hixhri, në mënyrë që të gjithë anëtarët e ekipit të mund të shijojnë festën e bajramit dhe ngjarje të veçanta islame me familjet dhe miqtë e tyre.
 • Lista e pagave të ekipit tonë tani është në përputhje me kalendarin Hixhri, d.m.th., anëtarët e ekipit paguhen në fund të çdo muaji islam.

Ndryshimet e mësipërme mund të duken delikate, por ato ndikuan ndjeshëm në kulturën tonë të brendshme të ekipit dhe ata rezonuan me lexuesit tanë. Ja çfarë më shkroi një anëtar bordi i një shkolle islame dhe më tha:

“Dua t’ju falënderoj që e keni shfaqur datën e hixhri kaq qartë dhe na bëni të shohim datën e rregullt në kllapa. Ky është një ndryshim kaq i vogël dhe delikat, por mendoj se kjo tregon lidership dhe së shpejti mund të pasohet nga xhami të tjera në komunikimet e tyre. Ai përfundimisht do të ndryshojë kulturën tonë dhe do të na ndihmojë të përqendrohemi në datat hixhri. Kjo më ka motivuar që tani të filloj të përdori datat e hixhri në komunikimin tonë nga shkolla jonë islame.” Abu Sabiq, Anëtar Bordi i Shkollës së Ekselencës Montessori

Beraqeti i kalimit në Hixhri së pari

Më duhet të pranoj se fillimisht, ndryshimet e mësipërme morën disa rregullime. Anëtarët e ekipit kishin zhgënjime fillestare për të kuptuar datën hixhri dhe për të komunikuar në fillim me data hixhri, madje edhe në mesazhe të shpejta të brendshme. Megjithatë, duke qenë një kompani e vogël, ne mund t’i bëjmë shpejt këto ndryshime dhe të zgjidhim çdo problem që shfaqet gjatë ndërrimit.

Për më tepër, pas disa muajsh të adoptimit të një stili jetese të parë hixhri, ne vumë re përfitimet e ndryshimit, duke përfshirë:

 • Ne ishim më të vetëdijshëm për muajt e shenjtë të Islamit dhe komunikuam dhe mesazhet tona rreth tyre.
 • Ne ndjemë bereqetin e planifikimit të pushimit tonë vjetore në Ramazan duke diskutuar planet e ardhshme të kompanisë gjatë muajit më të bekuar.
 • Ne u bëmë më të vetëdijshëm për ngjarjet e veçanta islame në histori dhe komunikuam rreth tyre.
 • Na ndihmoi të përputheshim me mendësitë, vlerat dhe ritualet tona të brendshme të kulturës së bereqetshme.

Si mundet kompania/organizata juaj të kalojë në një mënyrë jetese hixhri?

Nëse jeni një kompani/organizatë që i shërben komunitetit musliman, ka kuptim të përvetësoni një stil jetese hixhri. Sidoqoftë, ta bësh ekipin tënd të kalojë fillimisht në hixhri mund të jetë sfiduese pasi është më praktike dhe efikase t’i përmbahesh kalendarit gregorian.

Këtu janë 4 hapa për të ndihmuar ekipin tuaj të bëjë ndryshimin:

 1. Shpjegoni pse: Si një kompani/organizatë që i shërben komunitetit musliman, ju duhet të tregoni udhëheqje dhe të nderoni kalendarin që Allahu S.V.T zgjodhi për këtë Umet. Nëse ne si kompani/organizata që veprojmë në hapësirën islame nuk bëjmë hapa për të mbrojtur dhe propaganduar kalendarin islamik hixhri, atëherë kush do ta bëjë? Pranimi i rastit që shkuarja në fillim të hixhrit është kritike për të mirën e komunitetit do të ndihmojë në grumbullimin e ekipit tuaj rreth këtij ndërrimi (Nëse keni nevojë për ndihmë për të krijuar një rast që ekipi juaj të shkojë Hixhri, ndajeni këtë artikull me ta).
 2. Bëhuni një model: Si udhëheqës, ju duhet të përvetësoni një stil jetese hixhri në jetën tuaj personale dhe profesionale dhe të jeni të qetë duke komunikuar datat sipas kalendarit hixhri. Do të ishte më mirë nëse komunikonit fillimisht në hixhri, qoftë edhe në mesazhet e përditshme ‘të shpejta’, qofshin këto mesazhe me e-mail, slack ose Whatsapp. Kur ekipi juaj e sheh se ju po i përmbaheni një komunikimi të fillimit të hixhrit dhe kjo nuk është një tjetër “modë e menaxhimit” – ata do të kuptojnë se kjo është e rëndësishme për ju dhe do të bëjë ndryshimin.
 3. Vendosni një plan: Sapo të bini dakord si ekip që të ndërroni kompaninë tuaj për t’u bërë i pari hixhri. Vendosni një plan se si do të bëni ndryshimin. Për shembull, për Kompaninë Produktive Muslimane, ne filluam kalendarin hixhri në të gjithë komunikimin tonë të jashtëm. Deri në Ramazan, ne e kaluam planifikimin tonë vjetor në fillimin e vitit hixhri. Më në fund, në Sheval, ne e kaluam listën e pagave në hixhri. Mos u mundoni të bëni të gjitha ndryshimet menjëherë, pasi mund të çorientoni ju dhe ekipin. Gjithashtu, shkarkoni Kornizën tonë të Adoptimit Hixhri në mënyrë që të mund të matni veten dhe ekipin tuaj për përparimin tuaj në hixhri.
 4. Mbani përgjegjës ekipin tuaj: Gjatë javëve të para të zbatimit të një plani hixhri, do t’ju duhet t’i jepni vazhdimisht reagime ekipit tuaj për të komunikuar sipas kalendarit hixhri. Kjo mund të duket e bezdisshme – por pas disa javësh dhe disa shtytjesh – ekipi juaj do të jetë në linjë dhe shoqëria juaj do të jetë adatohet në hixhri inshaAllah.

Shpresoj që kjo të inkurajojë ekipin dhe kompaninë tuaj që të adoptojnë një stil jetese të hixhri. Nëse keni nevojë për më shumë ndihmë për të kuptuar konceptin e të shkuarit në hixhri, bashkohuni në webinarin tonë të ardhshëm, ku do të tregojmë në thellësi se si mund të adoptoni një stil jetese hixhri./productivemuslim.com/how-productivemuslim-went-hijri/

Përktheu: EKONOMIA ISLAME

Artikulli paraprakSulmi rus: ç’duhet të bëjnë muslimanët e Ukrainës?
Artikulli tjetërIdetë kryesore të librit “Deep work” -autor Cal Newport- PJESA E DYTË