Si mund të përmirësojë Ramazani rezultatet arsimore për studentët!

Shkencëtari kryesor pas studimit mbi përfitimet e respektimit intensiv të muajit tregon rezultatin e kërkimit në intervistën ekskluzive me ‘The National’

Respektimi striktë i agjërimit ditor dhe lutjes mund të përmirësojë rezultatet edukative, sugjeron hulumtimi mbi ndikimin e Ramazanit.

Gjetjet duket se kundërshtojnë shqetësimin se ndërprerja e modeleve të gjumit dhe mungesa e ushqimit ose pijeve nga agimi deri në perëndim të diellit gjatë muajit të shenjtë mund të jenë të dëmshme për shëndetin.

Autori kryesor i studimit Erik Hornung, profesor i historisë ekonomike në Universitetin e Këlnit, ka zbuluar për The National motivimin pas analizës empirike – dhe thotë se edhe ai është i befasuar nga rezultatet.

“Unë dhe kolegët e mi jemi të interesuar të kuptojmë më mirë marrëdhënien midis fesë dhe arsimit,” thotë Prof Hornung.

“Ne pyetëm veten nëse mund të studionim një aspekt specifik të fesë, ku është mjaft e qartë se njerëzit ndjekin rregulla shumë specifike që deri më tani janë përshkruar si relativisht të dëmshme [si agjërimi i Ramazanit] dhe të shohim se si ndikon në rezultatet arsimore veçanërisht të studentëve që janë në adoleshencën e tyre.

“Ne u befasuam kur zbuluam se duket se ka efekte pozitive nga kjo përvojë në performancën e studentëve në testet pas Ramazanit.

Demaskimi i studimeve të mëparshme të Ramazanit

Përfundimi kryesor, i paraqitur në një dokument pune nga ekipi i Prof Hornung, dorëzuar në Journal of Economic Behavior and Organisation, kundërshton plotësisht ato të studimeve të mëparshme duke sugjeruar se sa më intensiv të jetë respektimi i agjërimit të Ramazanit, aq më shumë përfitime arsimore rriten.

Në themel të kërkimit ishin të dhënat që datonin gati 30 vjet nga Studimi Ndërkombëtar i Matematikës dhe Shkencës (Timss) dhe Programi për Vlerësimin Ndërkombëtar të Studentëve (Pisa). Rreth 50 vende u përfshinë në studim, një përmbledhje e të cilit është publikuar në voxeu.org – një botim në internet i krijuar nga Qendra për Kërkimin e Politikave Ekonomike.

Duke përdorur të dhënat e Timss, studiuesit zbuluan se një rritje e intensitetit të Ramazanit prej 1.25 orë përmirëson rezultatet e testit të matematikës dhe shkencës me rreth 11 për qind të një devijimi standard. Asnjë efekt i tillë nuk u gjet në vendet jomuslimane.

Duke përdorur të dhënat e Pizës nga tetë vende kryesore të Evropës Perëndimore, një rritje e orëve të agjërimit të Ramazanit me 10 për qind u zbulua se zvogëlon hendekun në rezultatet e testit të Pizës midis studentëve myslimanë dhe jomuslimanë me rreth 2.5 deri në 3 për qind.

Sidoqoftë, Prof Hornung tha se nuk është agjërimi me ndërprerje që po krijon përfitime. Ai tha se “nuk është ajo që po ndodh këtu; njerëzit nuk bëhen më të zgjuar për shkak të agjërimit”.

Në fakt, studimi sugjeron se përmirësimi arsimor pas Ramazanit nuk vjen nga mungesa e diçkaje, por nga bollëku i saj. “Ajo”, në këtë rast, është bashkim.

“Ne e dimë nga literatura se më shumë angazhim fetar është i lidhur me atë që ne e quajmë kapital social,” tha Prof Hornung. “Dhe kjo në thelb do të thotë që ju keni më shumë miq, një rreth më të gjerë miqsh dhe jeni të angazhuar në më shumë aktivitete.”

Ata që shkojnë në xhami vijnë në kontakt me një sërë njerëzish të tjerë që përndryshe nuk do t’i takonin nga shtresa të ndryshme shoqërore.
Ky bollëk i kapitalit social, nga ana tjetër, nxit krijimin e kapitalit njerëzor. Me fjalë të tjera, përzierja me një gamë të gjerë njerëzish çon në zhvillimin e aftësive jo njohëse dhe karakteristike që lidhen me performancën e lartë arsimore, si disiplina, motivimi dhe rutina. Institucionet fetare veprojnë në mënyrë efektive si çerdhe për kapitalin social.

Konkluzioni se sa më intensiv të jetë agjërimi, aq më i madh është përfitimi arsimor nga konstatimi fillestar: nëse përzierja me njerëzit në mjedise fetare çon në kapital social, atëherë sa më shumë përzierja të jetë aq më shumë kapitali social akumulohet.

Prof Hornung thekson se efekti është i kufizuar në ato në vitet e tyre të formimit, veçanërisht midis moshës 15 dhe 20 vjeç.

Më shumë muslimanë, më shumë identitet social
Studimi i tij gjeti gjithashtu një rezultat edhe më të theksuar në klasat shkollore me numër më të lartë të nxënësve myslimanë.

“Duhet të ketë një formë të efektit social brenda kësaj klase – ne e quajmë atë identitet social,” thotë ai.

“Kështu që ju vëzhgoni njerëzit e tjerë që kremtojnë Ramazanin, mund të keni një përvojë të përbashkët me ta. Kjo është e gjitha spekulative. Ne nuk e dimë saktësisht se çfarë po ndodh atje. Por ne shohim që kjo ndodh në klasa me më shumë studentë muslimanë.

“Ata e kuptojnë njëri-tjetrin më mirë, dhe ju keni qasje tek njerëzit që janë studentë më të mirë, ndoshta që mund ta ndihmoni njëri-tjetrin të mësoni. Ndoshta ju ndiheni më mirë në shtëpi në klasë sepse shihni se njerëzit e tjerë janë të njëjtë me ju, dhe kjo rrit performancën tuaj arsimore.”

Vlerësimi Timss i vitit 2019 i nxënësve të klasës së tetë tregoi se vendet me një popullsi me shumicë myslimane arritën rezultate dukshëm më të ulëta të testit në matematikë (439 nga 500) dhe shkencë (449) sesa, për shembull, vendet me shumicë të krishterë (495). Bast për boshllëqe të ngjashme arsimore mes muslimanëve dhe jomuslimanëve mund të gjenden edhe kur jetojnë në të njëjtin vend nën të njëjtin mjedis institucional.

Këto pabarazi arsimore në fakt ngushtohen gjatë periudhave të agjërimit intensiv.

Më pak ndarje arsimore?

Përtej paragjykimeve sfiduese për agjërimin intensiv gjatë Ramazanit, punimi i ekipit vë në pikëpyetje normat konvencionale arsimore.

Në shumë vende, nxënësit brenda grupeve të vitit ndahen në klasa në bazë të aftësive të tyre. Ndërsa qasja mund të funksionojë më mirë për ata ekzistues me arritje të larta, problemi është se u mohon atyre aksesin tek ata me arritje më të ulëta, duke kufizuar kështu aksesin e tyre në kapitalin social dhe njerëzor.

“Këshilla ime e politikës do të ishte, t’i lejoni njerëzit të kenë miq [nga] shtresa të tjera ekonomike ose sociale dhe kjo do të përmirësonte performancën e tyre arsimore,” tha Prof Hornung, megjithëse me paralajmërimin se një këshillë e tillë shkon përtej fushëveprimit të kërkimit. /The National – Botaislame/

Artikulli paraprakEmiratet e Bashkuara Arabe miratojnë strategjinë e ekonomisë dixhitale, për të nxitur sektoret që kontribuojnë në GDP
Artikulli tjetërKosto e rritjes së fëmijëve. Vendet më të shtrenjta për të rritur fëmijë