Shqipëria më e varfëra në Ballkan dhe mes 12 rajoneve më të varfëra të Europës

Të gjitha rajonet e Shqipërisë, së bashku me disa rajone në lindje dhe jug të Europës, rënditen nga “Eurostat” si rajonet më rrezikun më të lartë të popullsisë në varfëri në vitin 2018.

Këto të dhëna janë dhënë në publikimin e Instititutiut Europian të Statistikave mbi ecurinë ekonomike të rajoneve të publikuar së fundmi.

Siç shihet në hartën e mëposhtme, rajonet më ngjyrë blu të errët ku bën pjesë e dhe Shqipëria e kanë popullsinë në rrezik të lartë të varfërisë më shumë se 30%.

Ngjyra më e hapur drejt portokallisë tregojnë një përqindje më të vogël të varfërisë në kontinentin Europian.

Sipas Eurostat, një fenomen të rritjes së varfërisë në qytetet më të pasura të Europës, pasi gjithnjë e më shumë po shtohen lagje të varfra dhe përjashtimi social po rritet.

Por disa nga  nivelet më të larta në rrezik të varfërisë janë regjistruar në rajone rurale dhe të largëta të lindjes dhe Evropës Jugore.

Gjithsej 12 rajone në të gjithë BE-në kjo normë  e rrezikut të varfërisë tejkaloi 30.0% në 2018 (siç tregohet nga hija blu më e errët në hartë). Nga këto 12 rajone tre e i ka Shqipëria.

Harta e publikuar nga Eurostat:

Siç shihet nga harta, Shqipëria është më e varfra edhe në Rajonin e Ballkanit pasi treguesi i varfërisë tek fqinjët tanë sipas Eurostat është poshtë 30 %.

Nivelin më të lartë të varfërisë në BE e ka rajonin jugor i Italisë, Campagna me mbi 41% të popullsisë në rrezikun e varfërisë. Kjo shifër është më e lartë madje se edhe ajo e kryeqytetit rumun, Bukuresht.

Eurostat e mati nivelin e popullsisë në rrezik varfërie kryesisht duke studiuar aksesin në punësim dhe nivelin e pagave në Rajonet e Europës.

Artikulli paraprakSa vite duhen për rimëkëmbjen postpandemike? Banka Botërore bën parashikimin
Artikulli tjetërRedaktimet në Wikipedia kanë ndikim pozitiv në turizëm, 100,000 £ fitime