Shenjat që tregojnë se një ditë do të bëheni të pasur

Ekspertët e parave kanë identifikuar disa zakone të shumë milionerëve, nga qëllimet e qarta financiare deri te dija se kur duhet të kërkoni këshilla.

Finance Buzz ndan zakone të përbashkëta të milionerëve të vetë-bërë që mund të jeni në gjendje t’i zbatoni në jetën tuaj.

1. Investoni 20% të të ardhurave tuaja

Kursimi i parave dhe njohja e kohës së duhur për t’i shpenzuar është e rëndësishme, por njerëzit e pasur gjithashtu priren të vënë në plan të parë investimin në  aksione, obligacione ose fonde të tregtuara me shkëmbim (ETF).

Ekspertët e parave rekomandojnë vendosjen e transfertave automatike nga llogaria juaj rrjedhëse në një llogari kursimi ose investimi (llogari e përhershme) dhe, nëse është e mundur, të vendosni mënjanë rreth 20% të të ardhurave tuaja të rregullta për këtë qëllim.

2. Shmangni borxhin kur është e mundur

Milionerët e vetë-bërë gjithashtu priren të shmangin çdo borxh që nuk duhet të marrin përsipër. Natyrisht, ka disa blerje – si një shtëpi – ku pothuajse të gjitha përfundojnë me një hipotekë.

Megjithatë, njerëzit e ndërgjegjshëm financiarisht kërkojnë mënyra për të shmangur çdo borxh. Për shembull, nëse shpenzoni shumë para në një kartë krediti dhe merrni një kredi të shtrenjtë për makinë, do të humbni  pasuri në interes.

3. Jepini përparësi kohës

Keni një numër të kufizuar orësh në ditë. Kjo mund të nënkuptojë planifikimin e gjërave të dobishme për të bërë gjatë fundjavës, të tilla si regjistrimi në një kurs në mbrëmje ose në internet për të zhvilluar aftësitë e biznesit. Gjeni ekuilibrin ideal midis punës dhe relaksimit për të qëndruar të përkushtuar ndaj qëllimeve tuaja financiare.

4. Krijoni burime të shumta të ardhurash

Popullariteti i çdo pune anësore po shpërthen në SHBA,  më pak se 50% e të anketuarve në një sondazh të fundit  thonë se kanë gjetur mënyra krijuese për të fituar të ardhura shtesë mbi pagën e tyre të rregullt.

Kjo mund të nënkuptojë një punë anësore ose një formë të të ardhurave pasive, të tilla si dhënia me qira e një prone ose një dhomë në shtëpinë ose apartamentin tuaj.

5. Keni një fond emergjence

Nëse mund të shmangni një tarifë të papritur në kartën tuaj të kreditit, kjo mund t’ju kursejë shumë para në planin afatgjatë. Në fakt, të kesh një fond emergjence konsiderohet gjerësisht si një nga hapat e parë që njerëzit duhet të ndërmarrin drejt stabilitetit financiar.

Ekspertët rekomandojnë të kurseni tre deri në gjashtë muaj shpenzime jetese. Megjithatë, fillimi i vogël mund të jetë gjithashtu i dobishëm, pasi çdo kursim urgjent mund të ndihmojë.

6. Zgjidhni një mjedis frymëzues

Miqtë që ju motivojnë për të arritur qëllimet tuaja mund të jenë një ndihmë e madhe kur bëhet fjalë për suksesin në karrierë dhe stabilitetin financiar.

Ekspertët e karrierës rekomandojnë që të kërkoni këto marrëdhënie “të cilësisë së lartë” që rrotullohen rreth mbështetjes dhe ndjenjës së pozitivitetit, në vend të miqve që gjykojnë, kritikojnë ose vënë në dyshim ambiciet tuaja.

7. Merrni rreziqe

Ekziston një nivel i caktuar rreziku për të qenë i suksesshëm, financiarisht ose ndryshe. Milionerët e bërë vetë priren të ndërmarrin rreziqe. Kjo mund të nënkuptojë kushtimin e një përqindje të caktuar të të ardhurave për investim, prezantimin e një projekti të madh në punë, apo edhe fillimin e biznesit tuaj.

Për më tepër, këta individë në përgjithësi priren të kenë një ndjenjë të mirë të vetëvlerësimit, gjë që do t’i pengojë ata të heqin dorë kur gjërat shkojnë keq.

8. Pranoni dështimet

Dështimi dhe marrja e rrezikut shpesh shkojnë dorë për dore. Njerëzit nuk bëhen të suksesshëm sepse kurrë nuk gjuanin dhe nuk humbën.

Në fakt, shumë njerëz të suksesshëm kanë dështuar në mënyra të dhimbshme dhe të sikletshme. Ajo që ata zakonisht kanë të përbashkët është guximi për t’u ngritur dhe për të vazhduar.

Dështimi mund të jetë një përvojë mësimore dhe duhet të mirëpritet si një hap drejt suksesit.

9. Mos jetoni për të tjerët

Ekspertët theksojnë rëndësinë e të jetuarit brenda mundësive tuaja dhe për të shmangur stresin financiar. Kjo mund të nënkuptojë t’i rezistosh dëshirës për të blerë iPhone-in më të fundit ose të shkosh me pushime në një vend thjesht për ta postuar në Instagram.

10. Kujdesuni për shëndetin tuaj

Njerëzit e suksesshëm shpesh punojnë me orë të gjata, por janë gjithashtu të vetëdijshëm për vlerën e kujdesit për trupin dhe shëndetin e tyre. Kjo do të thotë të ushtroni, të flini mjaftueshëm dhe të hani siç duhet.

Kujdesi për shëndetin tuaj fizik shkon paralelisht me kohën. Çelësi i suksesit nuk është vetëm qëndrimi ulur në zyrë gjatë gjithë ditës. Individët e suksesshëm dinë t’i kushtojnë kohë të mjaftueshme përparimit në karrierë dhe të fokusohen te financat, si dhe të kujdesen për nevojat e tyre personale.

studentet.mk

Artikulli paraprakSqarime rreth tregtisë së makinës
Artikulli tjetërCilat vende në Evropë kanë pagën minimale më të lartë?