SHBA në krizë për talente, Kina fuqizohet gjithmonë e më shumë

Raporti i fundit mujor i punës ishte shumë më i mirë se sa pritej, por megjithatë i gjen punëdhënësit në të gjithë SHBA-në që ende thërrasin më kot për punëtorë. Mallrat nuk dorëzohen për mungesë kamionistësh. Kodet e programeve ngelen të pashkruara dhe shumë sektorë të tjerë ndodhen në udhëkryqe. 

Arsyeja e dukshme për gjithë këtë, sigurisht, është pandemia e koronavirusit, e mbingarkuar nga vala e zgjatur e Omicron. Megjithatë, në shumë mënyra ndikimi i krizës së Covid-19 në fuqinë punëtore, qoftë përmes punëtorëve që po nxjerrin raporte mjekësore apo zgjedhin të braktisin shkollën, thjesht thekson problemet që ishin tashmë në vend ose të paktën në horizont. Ajo që është quajtur me padurim “Dorëheqja e Madhe” ka përshpejtuar një shtrëngim demografik që ishte pasojë e pashmangshme e pensionimit të bebeve dhe rënies së lindshmërisë.

Problemi më i thellë është se modeli i talenteve që i ka shërbyer kaq mirë Amerikës, veçanërisht që nga Lufta e Dytë Botërore, po prishet. Korn Ferry, një konsulent për burimet njerëzore, paralajmëron se “Shtetet e Bashkuara po përballen me një nga sfidat më alarmante të talenteve të çdo vendi” në studimin e saj me 20 vende. Institucionet, praktikat dhe mendësia që i mundësoi SHBA-së të krijojë një fuqi punëtore të aftë për të fuqizuar ekonominë më të madhe dhe më dinamike në botë, kërcënohen nga prishja, rrëmuja dhe përçarja. Dhe kjo po ndodh ndërkohë që Kina, një fuqi armiqësore rivale që paraqet një sfidë edhe më të madhe se sa dikur Bashkimi Sovjetik  ecën përpara saj në teknologjinë që përcakton botën. Pasi u galvanizua në veprim nga lëshimi i Sputnik-ut nga BRSS, SHBA-të tani dëshmojnë ekuivalentin e lëshimit të një duzine Sputnikësh nga Pekini çdo vit, pa asnjë përgjigje përkatëse.

Në këtë aspekt, pandemia e Covid ofron një paralajmërim në kohë dhe një nxitje: një paralajmërim për atë që ndodh me një ekonomi historikisht të rrëmujshme kur punëtorët bëhen të paktë dhe një nxitje për të rregulluar talentin afatgjatë të Amerikës dhe problemet e ofertës së punës ndërkohë që ka ende kohë.

Rasti për veprim është veçanërisht urgjent me talentet e larta. Pas kaq shumë dekadash epërsie ekonomike dhe ushtarake, SHBA-së i ka rënë zakoni të mendojnë se kanë akses të lehtë në të gjithë përsosmërinë intelektuale që i nevojiten. Universitetet e mëdha të vendit do të jenë gjithmonë në gjendje të gjejnë gjeni të fshehur në Rrafshnaltën e Madhe ose në qytetet e mbushura plot, mendimi shkon, dhe nëse, rastësisht, nuk ka mjaft prej tyre, atëherë ai gjithmonë mund të sulmojë pjesën tjetër të botës. . Megjithatë, sot kërkesa për talente të larta në botën e korporatave dhe gjetkë po shpërthen pikërisht në një kohë kur oferta është e kërcënuar, pasi sistemi i shkollave publike lejon talentet e jashtëzakonshme të formohen dhe vendet e tjera bëjnë më shumë për të mbajtur performuesit e tyre të jashtëzakonshëm.

Vendi duhet t’i shtojë një fillesë të re reformës arsimore: jo vetëm t’u japë ndihmë performuesve të varfër ose mesatarë, por gjithashtu të identifikojë dhe të edukojë superyjet që do të ndihmojnë SHBA-në të kapërcejë sfidën nga Kina e Xi Jinping./bloomberg/

Artikulli paraprakKëto janë kompanitë më të mira për të punuar në distancë
Artikulli tjetërCili është personaliteti jot?