Ballina Edukim Rrjetet sociale rrisin rrezikun e depresionit te të rinjtë

Rrjetet sociale rrisin rrezikun e depresionit te të rinjtë

 

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), rreth 280 milionë njerëz në mbarë botën vuajnë nga depresioni. Prandaj mund të themi se është një çrregullim i përhapur në të gjithë botën me një përqindje prej 3.8% të popullsisë së përgjithshme nga të cilat midis 5% dhe 5.7% janë të rritur mbi 60 vjeç. Studiuesit nga disiplina të ndryshme duke u përpjekur të kuptojnë prevalencën e këtij çrregullimi kanë zbuluar se rrjetet sociale dhe përdorimi i tyre mund të jenë një faktor i rëndësishëm rreziku .

Sipas një studimi të botuar në Journal of Social and Clinical Psychology u zbulua se sa më pak njerëz përdornin mediat sociale aq më pak të dëshpëruar dhe të vetmuar ndiheshin.

Hulumtimet e fundit kanë zbuluar se njerëzit që përdorin vazhdimisht rrjetet sociale kanë më shumë gjasa të zhvillojnë depresion brenda gjashtë muajve pavarësisht nga personaliteti i tyre.

Përdorimi i rrjeteve sociale lidhet me depresionin dhe studimet  kanë nxjerrë në pah se si tiparet e personalitetit mund të ndërveprojnë me dy elementët është rritur ndjeshëm.  Shpjegimi pas kësaj lidhjeje është se njerëzit kanë më shumë gjasa të krahasojnë veten me të tjerët që duket se po e jetojnë jetën e tyre më mirë . Kjo ngjall pakënaqësi, vetëbesim të ulët dhe probleme të tjera që lidhen me vetë imazhin dhe vetë konceptin.

Artikulli paraprakSa ishte mosha mesatare e të martuarve në Kosovë gjatë vitit 2021 ?!
Artikulli tjetërKush është “Baba i kondicionerëve të ajrit”?

Comments are closed.