Qendra e ekonomisë botërore po zhvendoset

Së paku në një aspekt, bota sot duket më shumë si ajo e vitit 1000 pas erës së re se sa e vitit 1950. Harta e mësipërme tregon se “qendra ekonomike e gravitetit” globale po zhvendoset me shpejtësi në lindje dhe jug, dhe pothuajse është kthyer aty ku ishte 1.000 vjet më parë.
 
Harta është e bazuar në një studim nga Instituti Global McKinsey, dhe përdor vlerësimet historike interesante të GDP prej Angus Maddison. Llogaritjet duhet të shihen si një vlerësim i përafërt: Në mënyrë që të përcaktohet “qendra ekonomike” e Botës, McKinsey peshon qendrën e përafërt të vendit nga ana e PBB-së së saj.
 
Edhe kështu, tendenca historike afatgjatë është e qartë. Në 1000 pas erës së re, Kina dhe India përbënin dy të tretat e aktivitetit ekonomik botëror, dhe qendra ekonomike globale ishte në mënyrë të vendosur në Lindjen e Mesme. Ajo qëndroi atje për rreth 1500 vjet përpara se të zhvendoset në Evropë me ardhjen e revolucionit industrial, dhe pastaj drejt Amerikës së Veriut. Por rritja mahnitëse ekonomike e Azisë Lindore dhe urbanizimi në dekadat e fundit, së bashku me rritjen e Indisë dhe të ekonomive të tjera në zhvillim, ka kthyer shpejt qendrën mbrapa drejt origjinës së saj. Në vitin 2025, qendra ekonomike e Botës do të jetë aq në lindje sa ishte në 1000 pas erës së re, edhe pse më në veri.
 
 
Grafiku vjen nga një libër i botuar në maj, “Jo Përçarje e Zakonshme: Katër Forcat Global që Thyejnë të gjitha Rregullat”, nga drejtuesit e McKinsey Global Institute McKinsey & Company.
Artikulli paraprak“Bild”: Falimentimi i Greqisë, i pashmangshëm
Artikulli tjetërSa vende pune kanë krijuar e shkatërruar robotët