Sa vende pune kanë krijuar e shkatërruar robotët

Ju shpesh dëgjoni mbi të gjitha punët që robotët i rrëmbejnë njerëzve – duke përmendur këtu fermerët, punonjësit e fabrikës, dhe madje edhe sekretaret. Por ju nuk dëgjoni shpesh për punët që makinat kanë krijuar.
 
Quoctrung Bui e NPR krijoi një seri grafikësh për të treguar se marrëdhëniet në mes të robotëve dhe krijimit të vendeve të punës është më komplekse se sa ju mund të mendoni. Po, teknologjia ka çuar në një rënie në punët bujqësore dhe hamallëkut, por përqindja dhe numri i përgjithshëm i punëtorëve amerikanë të punësuar në shërbime dhe punë të jakave të bardha është rritur shumë.
 
Grafiku në të majtë më poshtë tregon përqindjen e vendeve të punës në ekonominë Amerikane, ndarë në bujqësi, specialiste, shërbim dhe punë drejtuesish nga 1850 deri sot. Grafiku në të djathtë tregon numrin absolut të vendeve të punës në këto kategori.
 
 
Si Bui shkruan, ju mund të shihni ndikimin që teknologjia bujqësore, duke përfshirë traktor dhe plehrave kimike, kishte në bujqësinë e vendeve të punës në SHBA Numri i fermerëve në fillim të shekullit të 20-të bie ndjeshëm. Por pasi teknologjia bëri ushqimin të lirë, njerëzit kishin më shumë para për të shpenzuar në TV, radio, dhe pajisje të tjera, dhe puna në fabrika u rrit.
 
Ndryshimi i dytë i madh erdhi në fund të shekullit të 20, kur robotët eleminuan punët e specialistëve. Por kjo gjithashtu uli koston e mallrave të prodhuara, duke lejuar njerëzit që të shpenzojnë më shumë në shërbime, duke përfshirë restorante, argëtimet, kujdesin shëndetësor dhe arsimin. Rritja e kompjuterëve gjithashtu çoi në një bum në punë të drejtuesve.
Artikulli paraprakQendra e ekonomisë botërore po zhvendoset
Artikulli tjetërEtiopia, Turkmenistani, Kongo, Ruanda dhe Kina janë shtetet me rritjen më të madhe ekonomike