Pushimet masive nga puna në kompanitë teknologjike, sinjalizojnë recesion ekonomik?

Meta njoftoi se më shumë se 11 mijë punonjës do të pushoheshin nga puna. Amazon njoftoi afërsisht 10,000 shkurtime të vendeve të punës. Twitter po shkurton rreth gjysmën e fuqisë punëtore, ose rreth 7,500 vende pune.

Ndërsa pushimet nga puna mund të bien në disa industri të tjera, ekonomistët thonë se humbjet e vendeve të punës në teknologji të profilit më të lartë janë shkaktuar nga ngjarje të pazakonta të tilla si blerja e Twitter nga Elon Musk dhe punësimi i tepruar gjatë pandemisë, që nuk janë një pararojë e pushimeve nga puna katastrofike në sektorë të tjera.

Kryeekonomisti i Goldman Sachs, Jan Hatzius shkroi në një shënim për klientët këtë javë se “pushimet e teknologjisë nuk janë një shenjë e një recesioni të afërt”, duke shtuar se shkalla e papunësisë do të rritet me më pak se 0.3 për qind edhe nëse shumica e industrisë së teknologjisë humbin punët.

Dhe Nela Richardson, kryeekonomiste në firmën e përpunimit të pagave ADP, tha se pushimet nga puna në Twitter dhe Meta janë “ngjarje mjaft unike korporative që nuk janë domosdoshmërisht të lidhura me tregun më të gjerë të punës”.

Tregu i punës ka nxitur një rikuperim të fuqishëm nga pandemia, edhe pse ekonomia kohët e fundit ka shfaqur shenja ngadalësimi. Punëdhënësit shtuan 261,000 vende pune në tetor, duke mposhtur parashikimet e ekonomistëve. Me gati dy vende pune për çdo person të papunë, punëtorët e guximshëm në të gjithë industritë kanë kërkuar paga më të larta dhe kushte më të mira nga punëdhënësit që përballen me mungesa kronike të fuqisë punëtore.

Disa ekonomistë vunë re se pushimet nga puna në Meta, Twitter dhe Amazon mund të jenë ngjarje relativisht të pavarura, të lidhura më shumë me ristrukturimet e tyre të korporatave sesa me perspektivën e përgjithshme ekonomike.

Pushimet nga Twitter ishin kryesisht një përgjigje ndaj blerjes së Twitter nga Elon Musk prej 44 miliardë dollarësh, e cila ngarkoi rreth 13 miliardë dollarë borxh mbi gjigantin e mediave sociale. Pushimet nga puna në Meta mbërrijnë pasi kompania ka luftuar për të zhvilluar një produkt të ri, botën virtuale të “metaverse”, ndërsa përballet me një rënie të të ardhurave nga reklamat dhe konkurrencën nga platformat e tjera të mediave sociale, si TikTok.

Amazon, i cili punësoi në mënyrë agresive gjatë pandemisë, ka parë gjithashtu një rënie në shitje këtë vit pasi konsumatorët kanë zhvendosur disa nga zakonet e tyre të shpenzimeve përsëri në blerjet personale.

Kompanitë kanë raportuar se pushimet nga puna janë të përqendruara kryesisht në burimet njerëzore, rekrutimin dhe reklamimin – fusha që zakonisht zgjerohen gjatë periudhave të rritjes. Në Twitter, megjithatë, shkurtimet ishin të përhapura.

Justin Wolfers, një ekonomist në Universitetin e Miçiganit, tha se pushimet nga puna në Amazon, Meta dhe Twitter janë një goditje në tregun e përgjithshëm të punës. Wolfers vuri në dukje se të dhënat e fundit tregojnë se rreth 5.7 milionë punëtorë amerikanë u larguan ose humbën punën e tyre në muajin e kaluar; ndërkohë, dy javët e fundit janë parë afërsisht 20,000 pushime nga puna në teknologji.

Sektori i shërbimeve të informacionit, i cili përfshin teknologjinë, përbën rreth 2 për qind të fuqisë punëtore në SHBA, tha Richardson, ekonomisti i ADP.

Megjithatë, këto pushime nga puna vijnë pasi investitorët e industrisë së teknologjisë janë bërë më pak të gatshëm për të marrë përsipër rrezikun financiar pasi kostoja e huadhënies është rritur, duke shënuar fundin e një epoke lulëzuese për industrinë. Gjatë dekadës së fundit, normat e ulëta të interesit i kishin lejuar kapitalistët e sipërmarrjes të derdhnin para në ndërmarrjet fillestare.

Dhe deri më tani këtë vit, teknologjia ka tejkaluar numrin më të madh të pushimeve nga puna, duke u kthyer në Recesionin e Madh. Industria ka shkurtuar tashmë 100,000 vende pune, pas një periudhe të tërbuar punësimesh deri në fillim të këtij viti, me kompanitë e teknologjisë që konkurrojnë ashpër – me bonuse ekstravagante dhe paga shtatëshifrore – për një furnizim të kufizuar talentesh. Përmbysja e fatit për punëtorët e teknologjisë ndodhi shpejt.

Disa ekonomistë kanë marrë një këndvështrim më optimist, duke vënë në dukje se industritë që kanë nevojë urgjente për inovacion teknik – si qeveria, shitja me pakicë, prodhimi, kujdesi shëndetësor dhe arsimi – mund të përfitojnë nga disponueshmëria e re e inxhinierëve dhe shkencëtarëve të të dhënave që kërkojnë punë. Në të kaluarën, ata nuk mund të konkurronin me pagat dhe paketat e ofruara nga kompanitë e teknologjisë.

“Unë do të kem një pikëpamje të kundërt dhe do të them se mendoj se kjo do të jetë e mirë për pjesën tjetër të ekonomisë,” tha Erik Brynjolfsson, një ekonomist në Universitetin Stanford. “Mendoj se pagat në teknologji ishin joreale. Tani ka një mori koduesish dhe inxhinierësh vërtet të mirë për pjesën tjetër të ekonomisë ku nevojiten shumë më tepër.”washingtonpost

Artikulli paraprakRusia bën emetimin më të madh të borxhit njëditor në historinë e saj
Artikulli tjetërTERMINOLOGJIA E LIDERSHIPIT NË KONTEKSTIN KUR’ANOR- Prof. Dr. Hfz. Hajredin HOXHA

Comments are closed.