Punëtorët kosovarë deponuan mijëra ankesa gjatë pandemisë

9 mijë e 797 ankesa kanë shkuar në adresë të Kryeinspektorit të Inspektoratit të Punës nga punonjësit kosovarë vetëm gjatë periudhës së pandemisë e deri më tani në Kosovë.

Këto ankesa lidhen direkt me pakënaqësitë e punonjësve nëpër vendet e tyre të punës gjatë pandemisë. Prej gjithë ankesave, numri më i madh vazhdon të jetë në sektorin publik, thonë nga Inspektorati i Punës.

Vesel Zhinipotoku, Drejtor i Departamentit për Planifikim Strategjik dhe Çështje ligjore në Inspektoratin e Punës, ka thënë për Buletinin Ekonomik se numri më i madh i ankesave vjen nga të punësuarit e sektorit publik, duke përfshirë këtu edhe ankesat për pagat jubilare në këtë sektor.

“Në Inspektoratin e Punës –organ kompetent për shqyrtimin e ankesave janë adresuar deri më tani 9797 ankesa. Deri më tani kemi  48 ankesa për largime nga puna”, shtoi tutje Zhinipotoku.

Ndërkaq, deri në fillimin e muajit tetor nga punëtorët kosovarë ishin bërë 8 mijë e 846 ankesa në Inspektorat të Punës, ku vetëm nga sektori publik ishin gjithsej 8 mijë e 410 ankesa, kurse në sektorin privat kishin qenë 436.

Si rrjedhojë, nga muaji tetor deri më sot janë shtuar edhe 951 ankesa të reja në këtë Inspektorat për vetëm dy muaj.

“Numri total i ankesave në Inspektoratin e punës gjatë vitit 2020 është 8846 ankesa. 8410 ankesa në sektorin publik dhe 436 në sektorin privat”, kishte thënë Agim Millaku, zyrtar për informin nga Kryeinspektori i Inspektoratit të Punës në Kosovë.

Ndërkohë, vetëm 48 punonjës janë drejtuar kah Inspektorati i Punës për parashtrimin e ankesës për largim nga puna deri më tani, edhe pse në media është përfolur se edhe shumë të tjerë janë larguar nga puna nga punëdhënësit, mirëpo që nuk e kanë shfrytëzuar të drejtën e tyre për ankesë në Inspektorat. (Mirjeta Shabani)/Buletini Ekonomik/

Artikulli paraprakCilat janë profesionet më të paguara në Shqipëri?
Artikulli tjetërUniversiteti i Harvardit ofron kurs online falas programimi