Pse pushimet ju bëjnë më të mirë në punë?!

2021 ishte viti kur punonjësit arritën të kuptonin seriozisht në lidhje me pushimin e tyre personal. Pasi kaluan gati dy vjet duke punuar nga shtëpia, njerëzit filluan të kuptojnë se pushimi dhe rikuperimi janë kritike për performancën e tyre të punës.

Mesatarja e pushimit me pagesë të papërdorur në vitin 2021 ishte 4.6 ditë. Në vitin 2020, punëtorët amerikanë lanë një mesatare prej 33%, ose 5.6 ditë, pushim të paguar, sipas Shoqatës së Udhëtimit të SHBA.

“Shqetësimet për shëndetin e sigurinë dhe ngarkesat e shtuara të punës kanë penguar shumë punëtorë të përdorin kohën e tyre të pushimit të fituar me vështirësi duke krijuar një kërkesë të madhe për pushime në vitin 2022,” thotë Roger Dow, president dhe CEO i Shoqatës së Udhëtimit të SHBA.

Më shumë se dy të tretat e punëtorëve amerikanë ndihen të paktën mesatarisht burnout, sipas një studimi të fundit nga firma kërkimore e tregut Destinations Analysts. Më shumë se gjysma (52%) e pronarëve të bizneseve nuk kanë bërë pushime vitin e kaluar, raporton Capitol One, dhe shumë raportojnë se ndihen të rraskapitur fizikisht dhe mendërisht, me 62% të pronarëve të bizneseve që raportojnë se kanë punuar me orë më të zgjatura.

Marrja e vendimeve është mendërisht e vështirë dhe sa më shumë vendime të merrni, aq më shumë lodheni. Kështu, sa më shumë kohë të keni pa bërë pushime, aq më të këqija mund të jenë vendimet. Por hulumtimet tregojnë gjithashtu se pas pushimeve, punonjësit janë më të aftë për të marrë vendime.

Thjesht, marrja e kohës së pushimeve është thelbësore për shëndetin tonë afatgjatë, për të mos përmendur mbajtjen e punonjësve, thotë Eric M. Bailey, president i firmës konsulente Bailey Strategic Innovation Group.

“Tani, më shumë se kurrë, kemi të bëjmë me nivele të larta të stresit, ankthit, frikës dhe zhgënjimit për shkak të pasigurisë dhe ndryshimit”, thotë Bailey. “Meqenëse kaq shumë gjëra po ndryshojnë rreth nesh dhe shumë nga bota jonë është e pasigurtë, truri ynë po mban një ngarkesë më të lartë konjiktive ndërsa përpiqemi të kuptojmë mjedisin tonë. Jemi të lodhur. Jemi të rraskapitur. Ne kemi nevojë për pushime”.

Ndërsa shumë punëtorë amerikanë kanë zgjedhur të lënë punën e tyre krejtësisht, duke nxitur atë që po njihet si Dorëheqja e Madhe, inkurajimi (ose edhe detyrimi) i punonjësve për të kaluar kohën e tyre të pushimeve mund të shpëtojë një kompani nga humbja e anëtarëve edhe më të aftë të fuqisë punëtore të tyre.

Bailey sugjeron se menaxherët mund të fillojnë me vendosjen e një shembulli të mirë kur bëjnë pushime apo edhe vetëm një fundjavë të gjatë. “Modelo sjellje qetësuese. Mos iu përgjigj emaileve që mund të presin. Mos iu përgjigj telefonit. Më shumë se çdo fjalë që thua ose rregull që vendos për ekipin tënd rreth komunikimit me pushimet, sjellja jote do të vendosë standardin”, shpjegon ai. “Në mënyrë të ngjashme, nëse u përgjigjeni emaileve në të gjitha orët e natës, punonjësit tuaj që duan të ndjekin drejtimin tuaj do të fillojnë të bëjnë të njëjtën gjë ose do të kenë shqetësime se do t’ju zhgënjejnë nëse nuk e bëjnë këtë.”

Nëse është e nevojshme, Bailey këshillon të ndihmojë punonjësit të zhvillojnë një plan për menaxhimin e punës që nuk mund të presë deri në kthimin e tyre, pavarësisht nëse është delegim apo përshpejtim i përfundimit të saj. “Ideja për të përballuar një mal me punë pas kthimit është e mjaftueshme për të eliminuar përfitimin e të qenit larg,” vëren ai. “Gjithashtu, shqetësimi se bashkëpunëtorët ose klientët po lihen në baltë është gjithashtu një shqetësim i rëndësishëm. Nëse, si mbikëqyrës, mund t’i shuani këto shqetësime, mund të rrisni gjasat që punonjësit tuaj të marrin më shumë pushime të qeta.”

Sa për vetë punonjësit gjithashtu duhet të vendosin kufij të qartë rreth kohës së tyre të pushimeve. “Bëj më të mirën për të mos lejuar që puna të rrjedhë në kohën tënde. Nëse je i lirë, rri jashtë. Nëse je në punë, ji në punë. Edhe nëse pushimet nuk ju çojnë në ndonjë vend ekzotik, dhe ju po kaloni kohë nëpër shtëpi për të qenë me familjen tuaj, jini me familjen tuaj,” thotë Bailey. “Dikush më tha një herë se pas 10 vitesh në punë, të vetmit njerëz që do të kujtojnë orët e gjata, netët e vona dhe fundjavat duke punuar janë familja dhe miqtë tuaj”.

Rregullimi i kohës së pushimeve mund të jetë i ndërlikuar kur balancon orarin e dikujt së bashku me atë të kolegëve të tyre dhe shoqëruesve të tyre të udhëtimit. Dhe ndoshta disa punëtorë do të dëshironin të udhëtonin më shumë sesa do t’ua lejonte koha e tyre e caktuar e pushimit. Për të mos përmendur pasi shumë amerikanë ndryshuan punë në vitin 2021, kjo do të ndikonte në numrin mesatar të ditëve të fituara, dhe ndoshta të përdorura, nëse shumë prej tyre ngurrojnë të marrin pushim në një punë të re.

“Punëtorët që kanë pushuar krijojnë një vend pune më të mirë dhe më produktiv,” thotë Dow. “I inkurajoj drejtuesit e biznesit dhe anëtarët e ekipit që të bëjnë planifikimin e pushimeve një prioritet, veçanërisht ata që kanë punuar më shumë se kurrë gjatë gjithë pandemisë, si stafi mjekësor, punëtorët e shitjes me pakicë dhe ata që mbajnë zinxhirin tonë të furnizimit në lëvizje.”

Si një kompromis, shumë njerëz kanë përfituar nga opsioni për të punuar në distancë duke mos punuar nga shtëpia, por në hotelet e tyre ose qëndrime në shtëpi me qira (si përmes Airbnb) për kohëzgjatje më të lartë gjatë gjithë vitit.

Sipas një studimi të fundit nga Kayak në janar, gati një e pesta e amerikanëve të punësuar planifikojnë të marrin një “punë” (dmth. të punojnë në distancë nga një vend tjetër) në vitin 2022. Faqja e prenotimeve të udhëtimit zbuloi se kjo prirje është edhe më e spikatur në mesin e punëtorëve të Gjeneratës Z, me mbi 40% që planifikojnë të marrin një vend pune vitin e ardhshëm.

“Me rritjen e punës në distancë, është e rëndësishme që njerëzit të shkëputen me të vërtetë pa zhurmën e Slacks, email-ve, telefonatave të punës,” thotë kreu i Kayak, Simon Jones.

Vitin e kaluar, Kayak deklaroi dy javë të plota pushimi në të gjithë kompaninë (një javë në qershor dhe një javë në dhjetor), në mënyrë që punonjësit të mund të shkëputeshin plotësisht për t’u fokusuar tek vetja dhe tek familja pa shpërqëndrime nga puna, shpjegon Jones. Dhe kompania vendosi një politikë “punë nga (pothuajse) kudo” që i lejon punonjësit të zgjedhin sa shpesh punojnë nga zyra.

“Ne jemi një kompani udhëtimesh, kështu që duam që punonjësit tanë të përjetojnë vende të reja, për të mos përmendur që njerëzit janë përgjithësisht më të lumtur kur kanë një udhëtim për të pritur me padurim, dhe kjo është e mirë për të gjithë,” thotë Jones.

Ndërsa kjo prirje përparon, Kayak lançoi një udhëzues të ri interaktiv “Work From Wherever” për klientët, i krijuar për të ndihmuar udhëtarët të gjejnë vendin më të mirë për të shkuar në bazë të nevojave personale dhe profesionale të dikujt. Këta faktorë përfshijnë llogaritjen e çmimit mesatar të një fluturimi, hoteli, makinë me qira dhe shpejtësinë e internetit, si dhe numrin e hapësirave të bashkëpunimit në një destinacion të caktuar.

“Kompanitë që mbështesin kombinimin e udhëtimeve të biznesit ose punës në distancë me udhëtimet e kohës së lirë do të kenë një avantazh konkurrues me talentin,” këshillon Jones. /fortune/

Artikulli paraprakShifër rekorde e inflacionit në Eurozonë
Artikulli tjetërCilat janë objektivat e konceptit të trefishtë?