Pse mungesa e fuqisë punëtore do të vazhdojë dhe ky është një lajm i mirë për pagat?!

Nëse viti i fundit apo më shumë i punësimeve dhe e mungesës së personelit të restoranteve, dyqaneve dhe pothuajse kudo tjetër ka treguar një gjë, është se mungesat e fuqisë punëtore po vazhdojnë por prisni që kjo të ndryshojë së shpejti.

Një raport i ri i Indeed dhe Glassdoor shqyrtoi tendencat afatgjata të tregut të punës. Një prirje kryesore: oferta e fuqisë punëtore do të mbetet e shtrënguar, veçanërisht pasi numri i njerëzve që konsiderohen në moshë pune vazhdon të zvogëlohet.

Është një gabim themelor të mendosh se ndërsa COVID tërhiqet, vështirësitë e punësimit do të avullojnë,” thuhej në raportin e ri. “Dinamika e ofertës së thellë dhe afatgjatë do të vazhdojë të jetë një forcë kryesore që krijon një hendek të vazhdueshëm midis kërkesës së punëdhënësve për punësime të reja dhe ofertës së kandidatëve.”

Mospërputhjet kanë qenë një problem i vazhdueshëm në tregun e punës pas vaksinimit. Për shembull, rolet që janë në dispozicion nuk i përshtaten kualifikimeve të punëtorëve, punëtorët nuk janë aty ku janë punët dhe punëtorët duan më shumë nga puna, qofshin këto përfitime apo para. Të gjitha këto po e bëjnë më të vështirë punësimin dhe ato mospërputhje janë pjesë e tendencave afatgjata të punës.

Një arsye kryesore për tregun aktual të ngushtë të punës, sipas Svenja Gudell, kryeekonomiste e Indeed, është sepse “ne hymë në pandemi me tendenca të caktuara demografike që tashmë ekzistojnë”. Pandemia e përshpejtoi këtë. Për shembull, Gudell tha se disa punëtorë dolën në pension herët, veçanërisht punëtorët e moshuar, edhe pse disa njerëz përfunduan në pension.

Problemi nuk shihet vetëm në SHBA; se popullsia primare në moshë pune pritet të bjerë në një sërë vendesh bazuar në parashikimet e popullsisë nga 2026 deri në 2036 nga Banka Botërore.

Pasojat e kësaj do të godasin më shumë disa industri. Kujdesi shëndetësor, për shembull, do të ketë nevojë për punëtorë të rinj pasi amerikanët e moshuar largohen nga fuqia punëtore, por edhe për t’u kujdesur për atë popullsi të plakur. Gudell tha se ne do të duhet të “plotësojmë një grup krejtësisht të ri pune për të qenë në gjendje të akomodojmë atë plakje”.

Ndërsa punëdhënësit kanë rritur pagat gjatë vitit të kaluar për të provuar të joshin punëtorët, inflacioni i matur nga Indeksi i Çmimeve të Konsumit mbetet shumë i lartë edhe pse kohët e fundit është ftohur. Në të njëjtën kohë, raporti identifikon një prirje tjetër: Punëtorët që duan më shumë liri veprimi për punë në distancë dhe përfitime më të mira.

Një faktor tjetër përveç pagës është se si dëshirat e punëtorëve do të vazhdojnë të formojnë vendin ku ata punojnë. Ekonomistët zbulojnë se dëshira për punë në distancë po vazhdon, edhe pse disa punëdhënës duan që punëtorët të kthehen personalisht. Punëtorët duan të ndihen më mirë dhe më të lumtur në punë dhe duan një mjedis pune më të larmishëm dhe të drejtë.

Për të joshur punëtorët, punëdhënësit duhet gjithashtu të rrisin përfitimet. Postimet e punës me paga të ulëta në Indeed panë një rritje 100% me specifikën e pushimeve me pagesë, për shembull duke ilustruar se si një sektor i kufizuar nga puna po përpiqet të joshë punëtorë të rinj.

Përmirësimi ose goditja e të gjitha këtyre mund të sjellë disa nga punëtorët që po qëndrojnë mënjanë, por ka një çështje më të madhe strukturore të ofertës së punës. Për të korrigjuar këtë, ka disa zgjidhje që kanë marrë vendet e tjera që mund të zbatohen në SHBA.

Në Francë, normat e lindshmërisë janë të larta, në një pjesë të madhe për shkak të politikave miqësore me familjen që u miratuan në vitet 1990 dhe 2000. Natyrisht, kjo kërkon pak kohë për t’u përhapur në fuqinë punëtore, pasi vendi ende përballet me shtrëngimin e tij të punës./scan/

Artikulli paraprakErdogan lehtëson botën nga “ankthi i madh”
Artikulli tjetërMrekullia ekonomike spanjolle

Comments are closed.