PSE KA RËNDËSI TRANSPARENCA RRETH ZEKATIT

 

Organizatat bamirëse muslimane që përdorin zekatin tuaj në mënyrë korrekte nuk duhet ta kenë problem të jenë transparentë dhe të përgjegjshëm. Këtu është një listë kontrolli se çfarë duhet të keni parasysh përpara se të dhuroni.

Një nga shtyllat kryesore të Islamit, Zekati është një bamirësi që Zoti i detyron muslimanët të paguajnë çdo vit për paratë dhe pasurinë e tyre. Pagesa e tij u bëhet të varfërve, të pambrojturve dhe të merituarve si e drejta e tyre e vendosur hyjnisht.

Zekati është një amanet (amanet) që shumë organizata e marrin seriozisht dhe do ta shpërndajnë zekatin me kujdes dhe saktësi, por si e dini vërtet? Mënyra e vetme është të zgjidhni një organizatë transparente dhe të përgjegjshme.

Kur jepni Zekatin, së pari duhet të gjeni një organizatë që është e besueshme dhe e respektuar për t’ju ndihmuar të zbatoni këtë shtyllë të rëndësishme të besimit. Të varfërit dhe të varfërit përbëjnë prioritetet kryesore të Zekatit, dhe ju dëshironi të siguroheni që Zekati juaj po i arrin ata në mënyrë efektive dhe me transparencë.

Kontrolloni kredencialet e organizatës suaj me palët e treta
Edhe muslimanët, ne inkurajohemi të informohemi dhe të marrim masa paraprake. Profeti Muhamed (a.s.) ka thënë: “Lidhe fillimisht devenë dhe më pas mbështetu te Zoti”. Kur ne japim zekatin tonë, nuk mund të besojmë vetëm verbërisht. Ne duhet të hulumtojmë organizatat me të cilat vendosim zekatin tonë. Vlerësimet e pavarura të bamirësisë mund t’ju ndihmojnë të jepni me besim.

Shikoni vlerësimet e organizatës Better Business Bureau dhe Charity Navigator. Kjo do t’ju ndihmojë të bëni një zgjedhje të udhëzuar se me kë të jepni.

Shembull : Fondacioni Zekat i Amerikës është një organizatë bamirësie me 4 yje me Charity Navigator dhe është një Byro më e Mirë e Biznesit Jofitimprurëse. Fondacioni Zekat është gjithashtu anëtar i InterAction dhe GuideStar.

Si duket transparenca në zekat?

Transparenca Financiare
Transparenca është kur një organizatë që merret me zekatin publikon dhe ndan të dhëna kritike dhe të dhëna financiare. A ka organizata një politikë donacionesh 100% kur bëhet fjalë për shpërndarjen e fondeve të zekatit? Një organizatë me reputacion humanitar që merret me zekatin duhet të jetë në gjendje të tregojë se si po përdoren fondet.

Në Fondacionin Zekat të Amerikës, një pjesë e tërë e faqes së internetit i është kushtuar ndarjes së informacionit ligjor dhe financiar se si përdoren të gjitha fondet në raportet financiare të audituara, anëtarësimet, kredencialet dhe më shumë.

Transparenca e Lidershipit
Për më tepër, organizata duhet të jetë transparente se kush e drejton organizatën. Stafi i lartë dhe anëtarët e bordit duhet të jenë të listuar në faqe dhe lehtësisht të aksesueshëm. Fondacioni Zekat i Amerikës përpiqet për transparencë të plotë me donatorët për këtë. Ne madje ndajmë se kush është në ekipin dhe bordin tonë të drejtorëve.

Privatësia e donatorëve
A e dini politikën e saj të privatësisë kur i besoni zekatin tuaj një organizate? A e merr organizata emrin, adresën ose informacione të tjera bazë dhe më pas e shet informacionin? A e ndan organizata juaj politikën e privatësisë me ju? Fondacioni Zekat i Amerikës e merr seriozisht privatësinë e donatorëve. Ne e respektojmë privatësinë tuaj dhe nuk marrim me qira, shesim ose shkëmbejmë listat tona të postimeve. Ne nuk do t’u zbulojmë asnjë informacion personal palëve të treta.

Shikoni faqen e internetit të organizatës për të mësuar më shumë rreth politikës së privatësisë së donatorëve.

Si duket Përgjegjësia në Zekat?
Llogaridhënia është kur një organizatë është e gatshme t’u shpjegojë donatorëve veprimet, programet dhe më shumë. Kjo duket si punë e përditësuar programatike që po bëhet në terren. Duhet të ketë raportime të rregullta për ndikimin e zekatit tuaj. A ndan organizata një raport vjetor? Shihni nëse e ndajnë këtë informacion nëpërmjet postës ose faqes së tyre të internetit.

Fondacioni Zekat i Amerikës ndan një version dixhital të një raporti vjetor, por gjithashtu lejon donatorët të shkarkojnë një version të printueshëm të raportit vjetor.

Pavarësisht se çfarë organizate zgjidhni, ne shpresojmë që të zgjidhni me përsosmëri, në mënyrë që bamirësia juaj të peshojë shumë në shkallën tuaj të veprave të mira!

 

Burimi: MuslimVibe

Përktheu: EkonomiaIslame

Artikulli paraprakStrategjia e Google për të rritur produktivitetin, duke i bërë të lumtur punonjësit
Artikulli tjetër52% e punëtorëve në Kosovë e Shqipëri të pakënaqur, e duan largimin jashtë vendit

Comments are closed.