Profeti Muhamed (a.s.) si një sipërmarrës

Nevoja njerëzore për  rol model :
Ne si qenie njerëzore, jemi në udhëtim të vazhdueshëm ndryshimi ndërsa rritemi. Ky ndryshim formohet nga mjedisi ynë dhe njerëzit me të cilët admirojmë dhe kalojmë kohë. Në edukimin tonë, secili prej nesh ka një person specifik, të cilin e admirojmë dhe e duam për shumë arsye.

Mund të jetë një prind/mësues/xhaxha/teze/vëlla/vëlla/kushëri, i cili është dikush që ne i kërkojmë dhe i përsërisim më pas veprimet. Ata quhen modelet tona.
Gjatë gjithë jetës sonë, mësimet më të mira që nxjerrim janë nga modelet tona dhe është shumë e rëndësishme të kemi një model pozitiv, në mënyrë që në të ardhmen të bëhemi një model efektiv për të tjerët.

Siç ka thënë Epikteti (Filozofi grek): Një nga mënyrat më të mira për të ngritur karakterin tuaj është të imitoni modele të denjë.

Ka shumë mënyra për të nxjerrë mësimet e jetës, por asgjë nuk është më tërheqëse dhe më efektive sesa të mësosh nga një person i gjallë, një person që ka kaluar të njëjtat ngjarje si ti.

Siç thuhet në mënyrë të famshme në fushën e sipërmarrjes: “Ndiqni rrugën e njerëzve të suksesshëm për të qenë të suksesshëm”.

Të kesh dikë si shembull të gjallë dhe thjesht t’i vëzhgosh se si i kanë drejtuar punët e mëpasshme dhe si e kanë jetuar jetën e tyre, mund të bëhet shumë përfitim për një person.

Për më tepër, kur kemi modele në jetën tonë, ne vendosim një qëllim, dhe ai synim na motivon dhe na frymëzon të qëndrojmë në rrugë dhe të përmbushim fatin tonë.

Pesë shembuj nga jeta e Profetit Muhamed a.s.

1. Në moshën 25 vjeç. Profeti Muhamed a.s. takoi Hatixhen R.A, e cila ishte një e ve shumë e pasur dhe perandoria e saj e biznesit shtrihej në Siri (tani Shaam), Jemen dhe Irak.  Hatixheja R.A e dërgoi nipin e saj te Profeti Muhamed a.s. me një propozim që të ishte agjenti i saj tregtar. Pas konsultimit me xhaxhain Ebu Talib. Profeti Muhamed a.s e pranoi propozimin.

Hatixheja R.A rregulloi rrogën për Profetin Muhamed a.s. dhe Profeti Muhamed a.s. u nis për në Siri me mallrat e Hatixhes R.A.

Pas kthimit të tij. Profeti Muhamed a.s. dha një llogari për dirhemet nje nga nje. Hatixheja R.A u mahnit nga ndershmëria dhe sjellja e mirë e Profetit Muhamed a.s. Udhëtimi në Siri doli si jashtëzakonisht fitimprurës. Më vonë, Profeti Muhamed a.s. u nis për shumë udhëtime të tjera duke fituar fitime më të mëdha.

2. Profeti Muhamed a.s. vuri theks të madh në monitorimin e kushteve të tregut për t’iu përmbajtur tregtarëve nga mashtrimi. Kur Profeti Muhamed a.s. emigroi në Medine, ai vuri re se çifutët dominonin tregjet lokale dhe ata po abuzonin me popullin arab.

Pra, Profeti Muhamed a.s. u përpoq të krijonte një treg të ri për muslimanët. Mirëpo, ai shpalli publikisht: “Ai që mashtron nuk është prej nesh (nuk është ndjekësi im) “.

Për më tepër, ai i caktoi shokët e tij për të mbajtur një kontroll dhe ekuilibër në treg dhe për të vëzhguar sjelljet dhe qëndrimet e njerëzve në treg.

3. Një rast tjetër ku Profeti Muhamed a.s. praktikoi për të mbajtur një premtim ishte kur Abdullah bin Ebi Al-Humasa R.A bleu diçka nga Profeti Muhamed a.s. përpara shpalljes së profetit. Ai kishte mungesë të parave dhe ofroi gjithçka që kishte në atë moment dhe premtoi se do të kthehej gjatë ditës dhe do të përmbushte shumën e mbetur dhe i kërkoi Profetit Muhamed a.s që të mos largohej nga zona ku ndodhej Profeti Muhamed a.s.

Më pas,  Abdullah bin Ebi Al-Humasa e harroi pa dashje premtimin që i bëri Profetit Muhamed a.s. dhe u kthye tri ditë më vonë, pas kthimit të tij, e gjeti Profetin Muhamed a.s duke pritur në atë vend ku ai e kërkoi të ishte. Profeti Muhamed a.s nuk u zemërua dhe vetëm tha: “Ku keni qenë duke pritur këtu tre ditët e fundit Kjo histori tregon se sa shumë respekt i dha Profeti Muhamed a.s një premtimi të bërë në një marrëveshje tregtare, si muslimanë, sipërmarrës. duhet ta mbani mend këtë pikë kur bëni një tregti.

4. Kreditë me kamatë janë të ndaluara në Islam, pasi ato rrisin barrën e borxhit. Megjithatë. Profeti Muhamed a.s. merrte hua në kohën e tij. Por ja si e bënte dikur. Xhabir bin Abdullah ka transmetuar: “ Shkuam te pejgamberi derisa ai ishte në xhami.Pasi Profeti më tha të fal dy rekate, më ktheu borxhin që më kishte dhe më dha një shumë shtesë”. Kjo ngjarje tregon se Profeti Muhamed a.s. mori hua, por pagoi më shumë se shuma e principalit që i detyrohej.

5. Profeti Muhamed a.s. ishte kundër idesë së shitjes së mallrave me defekt, sepse kjo konsiderohet mashtrim. Profeti Muhamed a.s. ka thënë: “Të dyja palët në një transaksion biznesi kanë të drejtë ta anulojnë atë për aq kohë sa janë, e jo të ndara; dhe nëse flasin të vërtetën dhe bëjnë gjithçka të qartë, ata do të jenë të bekuar në transaksionin e tyre; por nëse ata thonë një gënjeshtër dhe fshehin ndonjë gjë, bekimi në transaksionin e tyre do të fshihet.”

Kjo është arsyeja pse, nga shitësi kërkohet që të mos lavdërojë shumë produktin e tij dhe të fshehë ndonjë defekt para blerësit, sepse ky është mashtrim i qartë.

Burimi : Shehroz Usman , Air University School of Management

Përktheu : EKONOMIA ISLAME

 

 

Artikulli paraprakGjykimi fetar për shortin dhe dhuratat
Artikulli tjetërKompanitë e mediave sociale injorojnë 89 për qind të ankesave kundër islamofobisë