Përmbledhje e librit “Zero to One” nga Peter Thiel – PJESA 2

Konkurrenca është armiku i kapitalizmit

Tradicionalisht, na mësohet se tregu i lirë dhe globalizimi janë zgjidhja më e mirë për të gjithë, sepse një treg konkurrues pengon formimin e një monopoli, një përbindëshi të paskrupullt që zotëron një treg dhe gjeneron fitime të mëdha për të mirën e biznesit të madh dhe shpenzimet e të drejtave të konsumatorit.

Realiteti, megjithatë, është shumë ndryshe. Në një treg të lirë, kompanitë janë në thelb të këmbyeshme dhe e gjejnë veten duke konkurruar për fitimin e vogël që mund të nxjerrin nga një treg konkurrues. Ndërsa marzhet e fitimit rriten, një valë e re kompanish që dëshirojnë të marrin pjesë në kulme, duke reduktuar përsëri çdo mundësi për të rritur fitimet.

Monopoli, nga ana tjetër, është një zgjidhje më e mirë, sepse u lejon atyre që dominojnë një treg të gjenerojnë fitime të mjaftueshme për të investuar në projekte të reja, pa frikën se një investim i dështuar mund të jetë fundi i kompanisë.

Një kompani si Google, e cila ka një monopol në motorët e kërkimit, është në gjendje të riinvestojë fitimet e saj jo vetëm për t’u rritur si kompani, por edhe për të siguruar mirëqenien e punonjësve dhe komunitetit të saj.

Për më tepër, një marzh më i lartë fitimi ju lejon të investoni në kërkimin dhe zhvillimin e produkteve që mund të përfitojnë të gjithë. Duhet vetëm të mendojmë, për shembull, për Google Maps dhe Street View, ose për kërkimin dhe zhvillimin që Google po bën në fushën e automjeteve vetëdrejtuese.

Filloni me veten: ndiqni drejtimin tuaj të zgjedhur dhe mos shpresoni për fat

Duke pasur parasysh paqëndrueshmërinë e sektorit të teknologjisë, njeriu shpesh shtyhet të besojë se për të qenë i suksesshëm, duhet ajo klasike “goditje e fatit”. Kjo është arsyeja pse na thuhet të diversifikojmë produktet dhe të jemi gjithmonë fleksibël dhe të gatshëm për ndryshim, në mënyrë që të shfrytëzojmë një mundësi kur të shfaqet.

Fatkeqësisht, kjo vlen edhe në nivel personal. Le të marrim si shembull sistemin shkollor. Shkolla është e organizuar në atë mënyrë që të na përgatisë për lëndë të ndryshme, pa na dhënë gjithsesi mundësinë që të specializohemi vërtet në një të tillë. Rezultati është shpesh që ne dalim me njohuri adekuate të të gjitha lëndëve, por pa shkëlqyer në ndonjë fushë të caktuar.

Kjo është arsyeja pse na takon plotësisht ne të identifikojmë drejtimin që duam të ndjekim, siç është gjetja e mjeteve dhe njohurive që do të na nevojiten për të shkëlqyer. Ne nuk mund të mbështetemi në një sistem kaq të përgjithësuar.

Hapat e parë për ndërtimin e një monopoli

Ndërtimi i një monopoli sigurisht nuk është një detyrë e thjeshtë dhe nuk ndodh brenda natës. Çdo kompani në sektorin e teknologjisë është e ndryshme, sepse secila prej tyre ka përjetuar sukses në kohë dhe rrethana të ndryshme, por ne mund të vëzhgojmë disa emërues të përbashkët që kalojnë nëpër të gjitha historitë e tyre.

Hapi i parë është identifikimi i një tregu të veçantë. Nëse përpiqemi të krijojmë një monopol në një treg shumë të madh, rrezikojmë të dështojmë të lidhemi me audiencën tonë, si dhe të luftojmë kundër konkurrencës.

Nëse, nga ana tjetër, mund të gjejmë një sektor të veçantë, do të kemi një shans më të mirë për të identifikuar një nevojë specifike për të cilën askush nuk po ofron ende një zgjidhje të kënaqshme, dhe për këtë arsye ne mund të krijojmë produktin tonë; diçka që nuk ekziston tashmë, diçka që shkon nga zero në një. Pasi të kemi krijuar një pozicion dominues në tregun tonë të brendshëm, do të jemi në gjendje të zgjerohemi në tregjet fqinje, të mbështetur nga pozicioni ynë dominues.

Nuk mjafton që produkti ynë të jetë i ri, ose që ofron një përmirësim të lehtë mbi status quo-në. Për të krijuar një monopol, produkti ynë duhet të ofrojë një avantazh të paktën dhjetë herë më të madh se ato që ekzistojnë tashmë.

Një shembull i përsosur i këtij koncepti është Amazon. Edhe pse synimi ishte krijimi i një tregu global, historia e kësaj kompanie nis nga një sektor shumë specifik, pikërisht nga shitja e librave online.

Amazon vetëm u ofroi klientëve të saj lehtësinë e porositjes nga shtëpia, por gjithashtu u ofroi atyre një zgjedhje të madhe.

Pasi pushtoi tregun e librave, Amazon u zgjerua në sektorë të ngjashëm, si CD, DVD dhe video lojëra, për t’u bërë gjigandi i tregtisë elektronike që është sot. E gjithë kjo nuk do të ishte e mundur nëse fillimisht nuk do të ishte fokusuar në një sektor kaq të vogël.

Katër mënyra për të mbrojtur një monopol

Megjithatë, sapo të krijohet një monopol, ne duhet të jemi vigjilentë. Një pozicion dominues në treg tërheq shumë vëmendje, dhe për rrjedhojë edhe shumë konkurrencë.

Një monopol që vepron në një treg të lirë, pra aty ku nuk ka mbrojtje shtetërore mbi pozicionin e tij, duhet të miratojë strategji që mund të garantojnë vazhdimësinë e pozicionit të tij dominues.

Ekzistojnë katër strategji themelore që një kompani mund të adoptojë.

  • Efektet e rrjetit. Sa më i përhapur të jetë produkti ynë, aq më i madh është përfitimi që përdoruesit e rinj do të gëzojnë nga përdorimi i tij. Për shembull, le të marrim parasysh Facebook-un: një nga avantazhet kryesore të përdorimit të tij qëndron në faktin se e përdorin të gjithë, një fenomen që tërheq një numër në rritje përdoruesish.
  • Teknologji e pronarit. Kur ne dominojmë një treg, kompanitë në mënyrë të pashmangshme do të shfaqen duke u përpjekur të na kopjojnë. Mënyra e vetme për të mbrojtur pozicionin tonë nga ata që duan të na largojnë, është përdorimi i teknologjive pronësore dhe të mbrojtura, duke siguruar që produkti ynë të vazhdojë të jetë më i miri. Një shembull i shkëlqyer është Google, i cili vazhdon të dominojë tregun e motorëve të kërkimit falë algoritmeve të tij dhe të ofrojë një shërbim shumë më të mirë se kushdo që është përpjekur t’i konkurrojë.
  • Vëllimet e mëdha më pak kosto. Të qenit në gjendje të gjenerojmë vëllime të mëdha shitjesh na lejon të krijojmë një rrjet shpërndarjeje jashtëzakonisht efikase, duke ulur në mënyrë drastike kostot tona. Kjo është pikërisht mënyra se si Amazon është në gjendje të ofrojë dërgesë falas, madje edhe për artikujt për të cilët shitës të tjerë me pakicë ndonjëherë paguajnë kosto shumë të larta transporti.
  • Branding. Së fundi, rëndësia e ndërtimit të një marke është thelbësore, sepse një kompani me një identitet të fortë mund të krijojë një marrëdhënie të fortë me audiencën e saj dhe kjo na lejon të reduktojmë kostot e marketingut. Apple ka bërë pikërisht këtë, ata kanë arritur të ndërtojnë një markë aq të fortë sa është bërë sinonim i produkteve të thjeshta dhe dizajnit të rafinuar.
  • Çfarë mund të kujtojmë nga ky libër? Të kopjosh atë që bëjnë të tjerët është e lehtë, por nuk do ta ndryshojë botën. Nëse vërtet duam të ndërtojmë të ardhmen, duhet të krijojmë diçka unike, e cila na lejon të shkojmë nga zero në një. Ne duhet të jemi të guximshëm dhe të shkojmë kundër rrymes. Nuk është çështje fati; ne duhet të kemi një objektiv të qartë, duke filluar nga një treg i vogël, pastaj duke u zgjeruar për të krijuar një monopol, i cili do të na mundësojë të ardhura të mjaftueshme për të mund të riinvestojmë, për të mirën e të gjithë kompanisë.
Artikulli paraprakGjermania shqyrton kthimin te energjia bërthamore
Artikulli tjetërSi ta rifitojmë shprehinë e leximit të thellë?