Pandemia la pa punë mbi 22 milionë njerëz

Rreth 22 milionë më pak njerëz janë duke punuar në ekonomitë e përparuara sesa para pandemisë së koronavirusit, sipas studimit nga OECD i cili parashikon që tregjet e punës nuk do të rikuperohen deri në fund të vitit të ardhshëm.

Vendet e pasura mund të përballen me një rritje të qëndrueshme të papunësisë afatgjatë, paralajmëroi raportin e botuar nga OECD në Paris të Mërkurën. Kjo për shkak se punëtorët me aftësi të ulëta të cilët kishin më shumë gjasa të humbnin vendet e tyre të punës në fillim të pandemisë janë të pajisur keq për të lëvizur në sektorët ku punësimi është më i fortë.

Ndërkohë, bizneset ka të ngjarë të rikthejnë punonjës që ende mbështeten përmes skemave të punës me kohë të shkurtër para se të krijojnë vende të reja pune në shkallë, duke rrezikuar shfaqjen e një hendeku midis atyre që kanë vazhduar të punojnë dhe atyre që kanë humbur punë dhe të ardhura, tha OECD në perspektivën e tij vjetore të punësimit.

Nga 22 milion njerëz që mbeten pa punë në të gjithë OECD, 8 milionë janë të papunë dhe 14 milionë klasifikohen si joaktivë. “Një hendek në zgjerim mund të zhvillohet midis atyre që e kanë përballuar krizën përmes orëve të reduktuara dhe periudhave të shkurtra të pushimeve të përkohshme nga puna, dhe atyre që e kanë gjetur veten të papunë, gjithnjë e më larg nga forca e punës, duke rraskapitur të drejtat e përfitimit dhe duke rrezikuar plagë afatgjata,” tha OECD.

Deri në fund të vitit 2020, numri i njerëzve që kishin qenë të papunë për më shumë se gjashtë muaj ishte 60 përqind më lart në nivelet para-pandemike në të gjithë vendet anëtare të OECD. “Në fillim të krizës, punëtorët me aftësi të ulët kishin më shumë gjasa të humbnin vendet e tyre të punës. Punëtorët me kualifikim të lartë kishin më shumë të ngjarë të zvogëlonin kohën e tyre të punës,” tha Stefano Scarpetta, drejtori i OECD-së për punësimin, punën dhe çështjet sociale.

OECD tha se kishte prova se shumë prej vendeve të punës të goditura më shumë nga pandemia ishin tashmë në rrezik për t’u zëvendësuar nga automatizmi para krizës, dhe tani mund të zhduken ndërsa miratimi i teknologjive dixhitale mban ritmin. Ai vuri në dukje rënie të mëdha në shpalljet e vendeve të punës për sekretarët në Australi, nëpunësit e futjes së të dhënave në Kanada, dhe agjentët e udhëtimit, përpunuesit e teksteve dhe daktilografistët në SHBA.

Raporti vuri në dukje rritjen e kërkesës për profesionistë në kujdesin shëndetësor dhe energjinë e gjelbër në shumë ekonomi të pasura. Scarpetta tha se kjo ishte provë se qeveritë duhet të bëjnë skemat e mbajtjes së vendeve të punës më të synuara për t’u siguruar që ato nuk mbështesin bizneset që nuk ka gjasa të mbijetojnë në tregun e hapur. Qeveritë duhet gjithashtu të sigurojnë stimuj për bizneset për të krijuar vende pune dhe të drejtojnë punëtorët drejt sektorëve që po zgjerohen përmes punësimit të subvencioneve, shpërblimeve të lëvizjes dhe përpjekjeve të bashkërenduara për të ndihmuar të rriturit të rikualifikohen, tha ai.

Financial Times

Artikulli paraprakTreguesit: ç’i bëri COVID-i ekonomisë së Kosovës më 2020-ën
Artikulli tjetërZgjoji aftësitë!