Pandemia i kthen IHD-të Globale në nivelet e vitit 2005

Flukset globale të IHD-ve pritet të zbresin në fund të vitit 2021, të rimarrin një pjesë të humbur me 10-15% rritje, thotë raporti i KB,,

Investimet e huaja direkte globale (IHD) ranë me 35% gjatë pandemisë së koronavirusit vitin e kaluar në 1 trilion dollarë, duke sjellë sërish flukset e IHD-ve në nivelet e parë në 2005, sipas një raporti nga Konferenca e KB për Tregti dhe Zhvillim (UNCTAD).

“Rënia ishte shumë e anuar drejt ekonomive të zhvilluara, ku IHD-të ranë me 58%, pjesërisht për shkak të lëkundjeve të shkaktuara nga transaksionet e korporatave dhe flukseve financiare brenda firmës,” lexoi raporti.

Midis vendeve të zhvilluara, flukset e IHD-ve në Evropë ranë me 80%, ndërsa flukset në Amerikën e Veriut ranë me 42%.

Ndërkohë, IHD-të në ekonomitë në zhvillim u zvogëluan me një 8% më të moderuar, kryesisht falë flukseve elastike në Azi, duke rezultuar në ekonomitë në zhvillim që përbëjnë dy të tretat e IHD-ve globale, nga pak më pak se gjysma në 2019.

“Prurjet në Kinë u rritën me të vërtetë, me 6%, në 149 miliardë dollarë”, sipas raportit.

Turqia

Turqia gjithashtu pa një rënie prej 15% të IHD-ve në 7.9 miliardë dollarë në 2020.

“Ndërsa tkurrja ishte shumë më e lartë në vitin 2020, ne pamë një rikuperim serioz në gjysmën e dytë të vitit si për Turqinë ashtu edhe për botën,” tha Richard Bolwijn, kreu i hulumtimit të investimeve në Divizionin e UNCTAD mbi Investimet dhe Ndërmarrjet.

Gjatë një ngjarje në internet të organizuar nga Shoqata Ndërkombëtare e Investitorëve të Turqisë (YASED), Bolwijn tha se ndërsa një përmirësim i dukshëm u vu re në bashkimet dhe blerjet dhe financimin e projekteve ndërkombëtare, investimet e fushës së gjelbër – ose tokësore – të cilat janë të lidhura ngushtë me vendet në zhvillim , pritet të vazhdojnë të bien në 2021.

Për agjencitë e promovimit të investimeve dhe politikat publike, financimi i projektit në përputhje me Synimet e Zhvillimit të Qëndrueshëm do të bëhet më i spikatur, shtoi ai.

Duke argumentuar se Azia do të mbetet një qendër e rëndësishme e prodhimit me trendin në rritje të rajonalizimit në zinxhirët e furnizimit global, Bolwijn tha: “Në të njëjtën kohë, ne po kalojmë një periudhë në të cilën praktikat kufizuese janë në nivelin më të lartë në të gjithë botën, por zhvillimet në këtë fushë janë më pozitive në Azi.

“Një çështje tjetër për të cilën duam të tërheqim vëmendjen në raport është se investimet në infrastrukturë do të rriten më shpejt sesa investimet e orientuara drejt efiçencës në periudhën e ardhshme,” shtoi Bolwijn.

Sipas tij, së bashku me një bollëk të financave të projektit, ka gjithashtu sfida dhe zhvillime premtuese në Turqi. “Përshpejtimi i vaksinimit është një zhvillim pozitiv, por [Turqia] ndodhet në një rajon sfidues dhe forca e tij është në anën e investimeve që kërkojnë efikasitet.”

Turqia është afër BE dhe e përqendruar në efikasitet, nënvizoi ai, duke shtuar se në zinxhirin global të furnizimit, investimet industriale mund të tërhiqen brenda fushës së investimeve.

“Duke marrë parasysh mundësitë e financimit në investimet e qëndrueshmërisë, ne jemi në një periudhë kur është gjithashtu e rëndësishme të marrim një pjesë nga këto investime duke bërë disa plane të veçanta për këtë zonë. Turqia gjithashtu duhet të përfitojë nga këto mundësi,” përfundoi ai.

Artikulli paraprakKëshilla për marketingun nga udhëheqës të IT-së
Artikulli tjetërSa pak punonjësit duan të rikthehen në zyrë…