Në shtet apo sektori privat – kush paguhet më shumë në Zvicër?

Statistikat e fundit tregojnë pagën mesatare për ata që punojnë në sektorin publik në krahasim me ata që punojnë në atë privat në Zvicër. Dallimi është domethënës.

Në vitin 2020, një pagë mesatare bruto mujore për një punonjës të sektorit publik ishte 8,012 franga [7,875 euro] krahasuar me 6,361 franga [6,252] në sektorin privat. Mesatarisht, një punë me kohë të plotë në qeveri ishte 26 për qind më mirë e paguar sesa një punë me kohë të plotë në sektorin privat në Zvicër në vitin 2020.

Hendeku midis pagave të sektorit publik dhe atij privat nuk është i ri në Zvicër. Në vitin 2012, paga mesatare e sektorit publik ishte 7,750 franga [7,618 euro], krahasuar me 6,118 franga [6,013 euro] në sektorin privat, një premium prej 27 për qind. Në vitin 2014, hendeku u ngushtua në 24 për qind përpara se të ngjitej në 28 për qind në 2018.

Gjithashtu, diapazoni i pagave mesatare ishte më i gjerë në sektorin privat sesa në atë publik. Paga e sektorit privat ishte gjithashtu më e ulët si në fund ashtu edhe në fund të gamës.

Në vitin 2020, paga mesatare e sektorit privat ndryshonte nga 4,482 franga [4,405 euro] në sektorin e hoteleve dhe restoranteve në 9,756 franga [9,590 euro] në sektorin financiar, një raport prej 2.2. Në sektorin publik paga mesatare bruto ndryshonte nga 6,320 franga [6,212 euro] në pylltari deri në 10,150 franga [9,977 euro] në IT dhe komunikim, një interval më i ngushtë dhe një raport prej 1.6 herë.

Sektorë të tjerë publikë me paga të larta ishin financat me 8,922 franga [8,770 euro], mësimdhënia me 8,769 franga [8,619 euro] dhe administrata publike me 8,505 franga [8,360 euro]. Ata që punonin në funksione administrative ishin 21 për qind më të paguar në sektorin publik të Zvicrës me 6,471 franga [6,360 euro] sesa në sektorin privat me 5,364 franga [5,272 euro].

Sektorët privatë me pagë të lartë bruto mesatare ishin IT dhe komunikimi me 8,990 franga [8,837 euro], prodhimi dhe shpërndarja e energjisë me 8,429 franga [8,285 euro] dhe shkenca dhe teknologjia me 7,840 franga [7,706 euro].

Në vitin 2019, rreth 10 për qind e fuqisë punëtore të Zvicrës ishte e punësuar në sektorin publik. Mesatarja e OECD-së ishte gati 18 për qind. /Albinfo/

Artikulli paraprakMikrofinancat në Kosovë fituan 2.6 milionë euro për dy muajt e vitit 2022
Artikulli tjetërÇ’e pret shaminë muslimane nëse fiton Le Pen