Namazi: FOKUSI ynë në epokën e shpërqendrimit

Po lexoja librin e ri të madh elektronik të Leo Babauta me titull “Fokus” dhe hasa në një kapitull që më kujtoi NAMAZIN. Kapitulli flet për rëndësinë e zhvillimit të një “Rituali të Fokusit” për të ndihmuar një person të luftojë shpërqendrimet e përditshme dhe të përqendrohet në detyrat e tij më të rëndësishme për ditën.

Mendoni për Namazin për një moment dhe fuqinë që ai ka për të luftuar shpërqendrimet kur kryhet siç duhet dhe me përqendrim të plotë. Kur thirret ezani, ne ngrihemi fizikisht, lëmë gjithçka që bëjmë, pastrojmë veten me një ritual pastrimi të quajtur abdes, ecim në xhaminë më të afërt, kryejmë një sërë veprimesh të paracaktuara me përqendrim dhe mendim të plotë, pastaj kthehemi në shtëpi me ndjenjën plotësisht të rifreskuar.

Kjo ndodh të paktën 5 herë në ditë. A keni menduar ndonjëherë për efektin që ka ky veprim në fokusin tonë të përditshëm dhe për produktivitetin tonë shpirtëror? Leo jep një pasqyrë interesante në pasazhin e mëposhtëm:

“Vëzhgimi i kujdesshëm i një rituali është i rëndësishëm, veçanërisht kur bëhet fjalë për përqendrimin, sepse shpesh shpërqendrohemi pa e kuptuar. Shqetësimet funksionojnë sepse ne nuk po i kushtojmë vëmendje. Pra, kur i kushtojmë vëmendje një rituali, është shumë më e favorshme për t’u përqendruar dhe më pas për kreativitet.”

Islami thekson rëndësinë e përqendrimit të dikujt në namazin e tyre, në fakt përqendrimi dhe përqendrimi janë të lidhura me suksesin në këtë jetë dhe në botën tjetër. Allahu subhanehu ue teala na përkujton në Kuran se: “Me të vërtetë, besimtarët janë të shpëtuar. Ata që falin namazin (namazin) e tyre me solemnitet dhe nënshtrim të plotë.” (Sure El-Mu’minun 23: 1–2). Ibn Abbasi (RadijaAllahu-Anhu) tha: “Nuk do të fitoni asgjë nga namazi juaj përveç asaj në të cilën përqendroheni” [Marrë nga Medarixh Es-Salikeen].

Meqenëse Islami na mëson të zhvillojmë fokus të plotë në nënshtrimin dhe marrëdhënien tonë me Allahun, ky fokus nuk është menduar vetëm për lutjet tona të përditshme, por duhet të shtrihet në çdo aspekt të jetës sonë. Të jetosh një jetë të hutuar mund të jetë ‘argëtuese’, por nuk është produktive, dhe për të qenë i sinqertë, unë do të sugjeroja që një jetë e shpërqendruar është një nga truket e shejtanit për të mbajtur fokusin tonë larg asaj që është vërtet e rëndësishme në jetën tonë.

Le të mendojmë praktikisht për këtë tani, si mund ta shfrytëzojmë fuqinë e Namazit për të nxitur fokusin në jetën tonë dhe për të luftuar shpërqendrimet? Këtu janë hapa të thjeshtë:

1. Kurrë mos e humb namazin e sabahut
Ky namaz i bukur dhe ngritës i sabahut është ndoshta rituali juaj më i fuqishëm i fokusit dhe akti i ibadetit për tërë ditën. Kur e filloni ditën tuaj me namazin e sabahut, ju e lejoni mendjen tuaj të pushojë dhe të fokusohet në aspektin më të rëndësishëm të jetës suaj së pari dhe që është adhurimi i Allahut (Subhanehu ue teala), pastaj elementët më të rëndësishëm të jetës suaj. Kurrë mos e humbisni këtë lutje të bukur.

2. RIFOKUSI me Namaz
Nëse gjatë ditës ndiheni plotësisht të mbingarkuar me të gjitha llojet e shpërqendrimeve dhe nuk mund të lëvizni në detyra të rëndësishme dhe gjëra që duhet të bëni, ja se si mund të RIFOKUSONI: ngrihuni, merrni abdes dhe falni 2 rekate (qëllimi duhet të jetë namazi i Duhasë nëse falet para se dielli të arrijë kulmin e tij, ose nafili nëse falet në një kohë tjetër) me përqendrim të plotë duke i kërkuar Allahut (Subhanehu ue teala) ndihmë dhe mbështetje. Kjo teknikë e thjeshtë nuk është vetëm shpërblyese, por edhe jashtëzakonisht e fuqishme për ne si muslimanë. Është pothuajse si të shtypni butonin “RESET” në trurin tuaj kur jeni të mbingarkuar mendërisht.

3. Falni namazin e natës dhe vitrin para se të flini
Normalisht në fund të çdo dite, më pëlqen të kaloj të paktën 30 minuta i shkëputur nga pjesa tjetër e botës. Nuk ka mënyrë më të mirë për ta kaluar atë të shkëputur, sesa ta shpenzoni në namaz nate dhe vitr. Pas faljes së namazit të natës, kaloni 5-10 minuta duke menduar se në çfarë do të përqendroheni nesër. Anasjelltas, ju mund të ngriheni në mes të natës për të falur namazin tehaxhud dhe për të filluar një ditë më të hershme (dhe produktive).

Më lart kemi diskutuar mënyrat për t’u ripërqendruar, duke supozuar se nuk e keni problem të përqendroheni në namaz, megjithatë nëse jeni të hutuar në namaz, këtu është një burim i mrekullueshëm, ’33 Mënyrat e Zhvillimit të ‘el-hushusë‘ (përuljes) në Namaz’ për t’ju ndihmuar të vendosni në rrugë drejt përqendrimit të plotë (hushusë) insha’Allah

Mbani mend, për një musliman, çelësi i suksesit në këtë jetë dhe në Ahiret varet vërtet nga aftësia për t’u përqendruar dhe përqendruar plotësisht në namaz dhe për t’i kushtuar vëmendjen tonë të pandarë Krijuesit tonë – Allahut (Subhanehu ue te’ala)./

Përktheu :EKONOMIA ISLAME

Artikulli paraprakBëni ditën e hënë më të lehtë: 10 thënie që do t’ju motivojnë në punë
Artikulli tjetër25 Pyetje të çuditshme gjatë intervistave për punë të Apple