Nagib Sauris, prej miliarderëve më të pasur të botës islame tregon mësimet e babait që e bënë ndërmarrës me reputacion të madh

Forbes: Nagib Sauris: Si më mësoi babai im të krijoj një reputacion të madh si sipërmarrës

Kur Nagib Sauris ishte i ri, babai i tij i mësoi atij mësimet më të vlefshme të sipërmarrjes:
Si të angazhohej në mënyrë të vazhdueshme, dhe si të krijonte një reputacion, dhe prej andej, një brend personal.
Me vlerë 3 miliardë dollarë, sipas Forbes, Sauris ndërtoi perandorinë e telekomunikacionit që u bë publikisht Global Telecom Holding, operatori i gjashtë më i madh celular në botë me 86 milionë klientë. Sauris ka drejtuar një kompani holding, OTMT, edhe pse kohët e fundit ai dha dorëheqjen si CEO i saj. Ai gjithashtu tani zotëron një bankë investimesh dhe ka një portofol startup-ësh në Egjipt, ndër sipërmarrje të tjera. Unë kam shkruar dy storje të tjera nga intervista ime e gjerë me Nagib Sauris, një nga biznesmenët më të mëdhenj në botë: “Mbreti i miliarderëve të Egjiptit po kthehet” dhe “Miliarderi i i pandalshëm Egjiptian ofron 100 milionë dollarë për të ndihmuar refugjatët.

Këshilla më e rëndësishme për sipërmarrësit, Sauris më tha:
“Kurrë mos e merrni JO-në si përgjigje.”
“Sa herë pyet?” Une e pyeta atë.
“Derisa ta marr atë,” tha Sauris.
Djali i Onsi Sauris, i cili themeloi një kompani ndërtimi, Nagib Sauris ishte një sipërmarrës që në moshë të re. Edhe si fëmijë luante me mermere. Një gjuajtës (qitës) i nivelit të lartë, ai fitoi me dhjetëra raste dhe më pas i rishiti fitimet.
Si i ri, ai drejtoi disa sipërmarrje, duke përfshirë një biznes përkthimi nga universiteti i tij, Instituti Federal Zviceran i Teknologjisë në Cyrih dhe një biznes eksportues të bizhuterive.

“I bëra për shkak të parimit. Nuk doja të punoja me babin tim. Ishte egoja ime. Doja të provoja veten”, tha ai.
Megjithatë, ndërsa u rrit, Sauris punoi me babanë e tij. Dhe në një marrëveshje të mundshme me një klient që Sauris po përpiqej të fitonte larg një firme konkurruese, babai i tij i mësoi atij një nga mësimet më të vlefshme: Si të filloni të krijoni një reputacion.

“Kam bërë një takim shumë të rëndësishëm me një klient në Zvicër, dhe babai im i pyeti ata: ‘Cili është projekti? Dhe me kë po punoni tani në Egjipt?”
Kur dëgjoi emrin e konkurrentit që tashmë po punonte në projekt, babai i Sauris bëri atë që ishte më e mira për klientin e mundshëm.
“Ai u tha atyre: “Ne jemi shumë të lumtur që punojmë me ju, por do t’ju bëja një shërbim të keq nëse nuk do t’ju thoja të vërtetën, se ne nuk mund të bëjmë aq mirë sa ky zotëri. Nuk mund ta imagjinoj që ju dëshironi. për të lënë këtë djalë. Ai është aq i mirë. Ai ka stafin dhe integritetin që ju nevojitet.’
Më pas, Sauris pyeti pse babai i tij e kishte lavdëruar konkurrentin e tij. Ai e kishte hedhur në erë mundësinë për të arritur marrëveshjen, sipas pikëpamjes së të riut. Babai i tij tha se ishte e thjeshtë: Ai ishte i sinqertë.
“Njerëzve u bëri shumë përshtypje që babai im do ta bënte këtë.”
Sauris e kuptoi, tha ai, se babai i tij i kishte treguar se ndërtimi i një reputacioni si gjuajtës i drejtpërdrejtë vlen më shumë se çdo fitore afatshkurtër.

Nagib Sauris: Të krijosh një reputacion si gjuajtës i drejtpërdrejtë vlen më shumë se çdo fitore afatshkurtër.
Për një kohë të gjatë, nëse veproni vazhdimisht sipas standardeve më të larta të integritetit, kjo do të bëhet pjesë e brendit tuaj.
“Njerëzit e dinë që nëse do të përfshiheni, janë të sigurt, se bashkëpunimi do të jetë i ndershëm dhe nëse jeni të përfshirë ju, suksesi do të ndodhë.”

Nagib Sauris: Si më mësoi babai im të krijoj një reputacion të madh si sipërmarrës.

Solli në gjuhën shqipe: Ekonomia-islame.com

Artikulli paraprakGjykata Amerikane urdhëron sipëmarrësin shqiptar të kthejë 64 milionë dollarë
Artikulli tjetërBanesat e shqiptarëve më të voglat në Evropë