Mrekullia ekonomike japoneze

Mrekullia ekonomike japoneze i referohet një periudhe midis viteve 1960 dhe 1980. Në këtë periudhë dhe pas Luftës së Dytë Botërore, Japonia kishte ritme vjetore të rritjes ekonomike afër 10%.

Për ta kuptuar atë, duhet të dimë se çfarë është një mrekulli ekonomike. Epo, siç e theksuam në Economipedia, bëhet fjalë për një situatë në të cilën një ekonomi, për rrethana të caktuara, paraqet një rritje shumë të dukshme – apriori, të pa regjistruar – dhe që zgjat për një periudhë të gjatë kohore.

Thënë kështu, kur flasim për mrekullinë ekonomike japoneze, ne po flasim për një mrekulli ekonomike që Japonia përjetoi në 1960.

Mrekullia ekonomike japoneze

Për të filluar, ne do të analizojmë sfondin:

Ishte Meiji

Në fund të shekullit të 19-të, e ashtuquajtura Epoka Meiji ose Restaurimi filloi në Japoni. Kjo ndodh pas një lufte civile që ia kthen pushtetin politik oborrit perandorak të vendit aziatik. Qeveria e re fillon të zhvillojë reforma të rëndësishme politike, ekonomike, sociale dhe kulturore. Po kështu, vendi u promovua, pasi u zhyt në një proces industrializimi dhe hapjeje tregtare që shënoi fillimin e perëndimizimit të Japonisë.

Për të modernizuar industrinë japoneze, u krye një proces i mundimshëm i transferimit të teknologjisë. Po kështu, një politikë ushtarake ekspansioniste u krye kundër Kinës dhe Rusisë. Kjo i lejoi Japonisë të kishte akses në burimet e pakta natyrore në vend.

Periudha e Luftërave Botërore

Më vonë, në periudhën e Luftës së Parë Botërore, Japonia pati fitime dhe humbje. Megjithatë, ndoshta elementi më i rëndësishëm është se ai nxiti më tej procesin modern të industrializimit. Pavarësisht se produktet ishin të cilësisë më të ulët se ato në Evropë, lufta shkaktoi një rritje të eksporteve.

Megjithatë, ky nuk ishte rasti në Luftën e Dytë Botërore. Pas disfatës, vendi humbi kapacitetin prodhues, burimet energjetike dhe lëndët e para ishin të pakta. Ndërhyrja e Shteteve të Bashkuara promovoi decentralizimin e ekonomisë dhe procesin e industrializimit në Japoni. Kështu, objektivi ishte zvogëlimi i fuqisë së ndikimit të elitave dhe promovimi i demokratizimit. E motivuar nga përdorimi i territorit japonez si një politikë e jashtme strategjike.

Mrekullia ekonomike

Elementët e ndryshëm, disa të përmbledhur më lart, shërbyen si bazë për Japoninë për të paraqitur norma reale të PBB-së deri në 13%. Gjatë kësaj periudhe, krahas zhvillimit të mëparshëm industrial, prania e SHBA-së ishte një faktor përcaktues për një sukses të tillë.

Gjithashtu, gjatë kësaj periudhe vërehet një përmirësim i dukshëm në treguesit e mirëqenies sociale. Në këtë kuptim, fryti i politikave të industrializimit dhe promovimit të arsimit është i dukshëm. Po kështu, impulsi i inovacionit dhe përparimit teknologjik luajti një rol të rëndësishëm.

Treguesi 1903 1948 1973 1998
Jetëgjatësia në lindje (vite) 44 57 74 81
Vdekshmëria foshnjore (për një mijë banorë) 152 65 njëmbëdhjetë 4
Lartësia 18 vjeç (cm) 160 163 169 171
Shkalla e papunësisë (%) 4.0 1.9 1.4 4.1
Burimi: Mosk (2007)

Së fundi, si përfundim, disa nga karakteristikat kryesore për rritjen gjatë periudhës së njohur si mrekullia ekonomike ishin:

  • Kapitali privat nga burime të brendshme dhe të jashtme. Grupet e mëdha të biznesit lokal luajtën një rol udhëheqës në arritjen e industrializimit.
  • Rritja e nivelit arsimor teknik dhe akademik. Planet arsimore ishin efektive në trajnimin e personelit të kualifikuar në të gjitha fushat e procesit të prodhimit.
  • Transferimi i teknologjisë. Ishte një periudhë e rëndësishme në përshtatjen e teknologjive të reja dhe përdorimin e tyre në prodhim. Ky është edhe kapital fizik dhe strategji më të mira të menaxhimit të biznesit.
  • Rritja e punësimit. Humbja e kapitalit njerëzor në Luftën e Dytë Botërore ishte një goditje e rëndë për ekonominë. Megjithatë, në vitet 1950 forca e punës u rrit, gjë që shoqëroi zgjerimin e ekonomive të shkallës.
  • Aleancë e fortë mes sektorit publik dhe privat.

Këta elementë të rritjes strukturore e bënë ekonominë e Japonisë GDP-në e dytë më të madhe në botë. Duke ju lejuar të hyni në klubin e ekonomive më të pasura dhe më të fuqishme./definebusinessterms/

Artikulli paraprakDritaret që prodhojnë energji elektrike
Artikulli tjetërBiznesmeni saudit që dhuroi 16 miliardë dollarë për bamirësi

Comments are closed.