Më shumë se 5 milionë njerëz u bënë milionerë pavarësisht pandemisë

Pandemia e koronavirusit ka shkaktuar mjerim dhe dëme ekonomike në të gjithë botën, por gjithashtu ka qenë një ndihmë për të pasurit me rreth 5.2 milionë njerëz që bëhen milionerë dollarësh vitin e kaluar ndërsa numri i atyre me vlerë të paktën 50 milionë dollarë u rrit me gati një të katërtën.

Një raport i Credit Suisse zbuloi se pasuria totale globale e akumuluar nga familjet u rrit me rreth 28.7 dollarë në 2020 ndërsa bankat qendrore përmbytën tregjet financiare me para të lira, duke fryrë çmimet e aseteve. Vlerësimet e kapitalit më të lartë dhe pronës ngritën vlerën neto totale të familjes, aktivet, përfshirë pronën, minus borxhet, në rreth 418.3 dollarë. Rritja ishte ekuivalente me një rritje prej 4.1 përqind në bazë të një monedhe konstante, vetëm pak nën mesataren vjetore të dy dekadave të fundit edhe kur ekonomitë globale luftuan me krizën shëndetësore dhe kufizimet e bllokimit.

“Kontrasti midis asaj që ka ndodhur me pasurinë e familjes dhe asaj që po ndodh në ekonominë e gjerë nuk ka qenë kurrë më i ashpër”, tha raporti i Credit Suisse. Ai zbuloi se më të pasurit përfitonin më shumë nga një përgjigje e politikës që frynte pasuritë, me zgjerimin e hendekut midis të pasurve dhe të varfërve në shumicën e vendeve. Pasuria e kombinuar midis individëve me një vlerë neto të paktën 1 milion dollarë ishte rritur gati katërfish që nga viti 2000 në 191.6 ton dollarë, ndërsa pjesa e tyre e pasurisë globale u rrit nga rreth 35 përqind në 46 përqind.

Rreth 2.9 miliardë njerëz, ekuivalent me 55 përqind të të gjithë të rriturve, ndërkohë kishin më pak se $ 10,000 në asete neto. “Dallimet në pasuri midis të rriturve u zgjeruan në vitin 2020 për botën në tërësi dhe gjithashtu në shumicën e vendeve,” tha gazeta, bashkautor nga ekonomistët Anthony Shorrocks, James Davies dhe Rodrigo Lluberas. Studimi vlerësoi se ishin milionerë 56.1 milionë dollarë globalisht në fund të vitit 2020, me 5.2 milionë nga një vit më parë. Rreth një e treta e milionerëve të rinj erdhën nga SHBA.

Ndërsa rreth 90 për qind e milionerëve kishin vlerë neto më pak se 5 milionë dollarë, rreth 7 milionë vlerësohej se kishin më shumë se kjo shumë. Në fundin më të lartë, 215,030 kishin një vlerë neto prej më shumë se 50 milioën dollarë, nga 173,620 të regjistruar një vit më parë. “Kjo do të ishte një rritje shumë e lartë në çdo vit, por është veçanërisht e habitshme në një vit që përjeton trazira sociale dhe ekonomike,” shkruajnë autorët. “Natyra e përgjigjes së politikave ndaj pandemisë ka qenë sigurisht një ndikim i madh.”

Milionerë mbetën të pazakontë në Indi, Indonezi dhe Rusi, në rreth një në një mijë të rritur, dhe gjithashtu relativisht të rrallë në Kinë, një në 200. Kjo krahasuar me 8 përqind të popullsisë në SHBA dhe 15 përqind në Zvicër. Metodologjia e Credit Suisse përfshinte pasurinë e shtëpive, si dhe asete të investueshme. Vendet e prekura keq nga koronavirusi ishin ndër ato që regjistruan zgjerimin më të madh në vlerën neto të familjeve. Fitimet ishin më të mëdha në Amerikën e Veriut dhe Evropë, ku pasuria totale u rrit rreth 10 përqind, zbuloi studimi.

FINANCIAL TIMES

Artikulli paraprakShtrenjtohen banesat në Kosovë, kaq janë çmimet për metër katrorë
Artikulli tjetërShqipëri, pastrimi i parave, ekspertët shqetësim për depërtimin në ekonomi