Më shumë garanci për leje qëndrimi, përfitimet e emigrantëve nga ‘ligji i ri’ gjerman

Parlamenti Federal i Gjermanisë, Bundestag, ka miratuar me shumicë 371 votash ndryshimet në ligjin për të drejtën e qëndrimit dhe azilit për shtetasit e vendeve të treta që ndodhen tashmë në vend.

Ndryshimet, të cilat u miratuan në fillim të këtij muaji, më 2 dhjetor 2022, përfshijnë lehtësimin e fitimit të vendbanimit për ata pa status të sigurt dhe lehtësimin e mundësisë së të rinjve që kanë qenë në Gjermani për të paktën tre vjet për të vazhduar qëndrimin aty më tej, raporton SchengenVisaInfo.com.

Në të njëjtën kohë, Kuvendi ka miratuar edhe një ligj sipas të cilit procedurat e aplikimit për azil do të përshpejtohen dhe në këtë mënyrë do të pastrohet numri i kërkesave të mbetura.

Ata që nuk kanë status të sigurtë qëndrimi tani kanë një shans

Ligji i ri do t’u mundësojë atyre që kanë qëndruar në Gjermani për një periudhë të paktën pesëvjeçare dhe që nuk kanë status të sigurt qëndrimi deri më 31 tetor 2022, të fitojnë të drejtën e qëndrimit për një vit e gjysmë (18 muaj).

Përgjatë këtyre 18 muajve, të njëjtit do të mund të aplikojnë për të drejtën e përhershme për të qëndruar në Gjermani dhe të dëshmojnë se plotësojnë kushtet e përcaktuara, duke përfshirë këtu aftësitë gjuhësore dhe të kuptuarit e kulturës dhe mënyrës së jetesës gjermane.

Për ata që nuk i plotësojnë këto kushte gjatë një periudhe 18 mujore, do të duhet të kthehen në statusin e tolerancës.

Të rinjtë e integruar mirë që kanë të drejtë të qëndrojnë në Gjermani vetëm pas 3 vjetësh

Personat që nuk e kanë festuar ende 28-vjetorin, nuk do të kenë më nevojë të presin katër vjet për t’u dhënë mundësinë të qëndrojnë në Gjermani, pasi kjo periudhë tashmë është shkurtuar në tre vjet.

Ndryshimet e reja në ligjet e imigracionit në Gjermani do t’i lejojnë 27-vjeçarët dhe ata më të rinj të qëndrojnë në Gjermani më shpejt nëse tregojnë se janë përshtatur me kulturën gjermane dhe kanë mësuar gjuhën.

Personat e toleruar që kanë shënuar arritje të veçanta integruese do t’u jepet e drejta e qëndrimit pas gjashtë vjetësh apo edhe katër, nëse jetojnë me fëmijë të mitur.

Bashkim më i lehtë familjar për punëtorët e kualifikuar

Për një kohë të gjatë, Gjermania ka luftuar me plotësimin e mungesës së fuqisë punëtore, veçanërisht në fushat ku nevojiten punëtorë të kualifikuar. Pas prezantimit të Aktit të Imigracionit të Aftësive në vitin 2020, Gjermania tani sjell disa mijëra punëtorë të huaj në vend sipas këtij ligji.

“Tani po shfrytëzojmë rastin për të krijuar një ligj modern të imigracionit në mënyrë që punëtorët e huaj të kualifikuar të mund të vijnë më lehtë në Gjermani. Kjo është e nevojshme urgjentisht. Kriza e Corona ka shkaktuar mungesa të stafit në shumë fusha të industrisë, nga profesionet e aftë deri te infermierët. Ne duam që punëtorët e kualifikuar të jenë në gjendje të vijnë në Gjermani shpejt dhe të fillojnë një fillim fluturues, “tha Ministrja Federale e Brendshme dhe Atdheut, Nancy Faeser, në fillim të dhjetorit.

Vendi ka hequr tani kërkesën për të paraqitur një certifikatë gjuhësore për anëtarët e familjeve të punëtorëve të kualifikuar nga vendet jo-BE.

Azilkërkuesit do të marrin përgjigje më të shpejta në aplikimet e tyre

Ndryshimet e reja gjithashtu do t’u mundësojnë azilkërkuesve të marrin një vendim për aplikimin e tyre për një periudhë më të shkurtër kohore.

Për momentin, periudha maksimale që mund të zgjasë procesimi i një kërkese për azil është gjashtë muaj, megjithëse e njëjta mund të zgjatet për një periudhë prej 18 muajsh kur është e nevojshme.

Rregullat e reja do të paraqesin gjithashtu një procedurë të re për azilkërkuesit që të marrin këshilla të pavarura për aplikimin përpara se ta dorëzojnë një të tillë.

Për më tepër, Gjermania tani dëshiron t’i mbajë të huajt në paraburgim në pritje të dëbimit për një maksimum prej gjashtë muajsh pas dënimit të tyre për krimet që kanë lejuar, periudhë e cila aktualisht është tre muaj.

Artikulli paraprakLutja më e shpeshtë
Artikulli tjetërATK me njoftim të rëndësishëm për tatimpaguesit