Kush është ‘Lideri Komunitar’? A je ti i tillë?

Si imamë dhe predikues fetarë angazhimi jonë qëndror është në shërbimin ndaj komunitetit, andaj edhe përgatitja jonë që të marrim përgjegjësin e liderit komunitar duhet të jetë e një niveli shembullor. Shumë studiuesë të lidershipit i kanë kushtuar shkrime, hulumtime e libra liderit komunitar, aftësive që duhet ti ketë, cilësive që duhet ti posedojë dhe çdo gjë tjetër që ka të bëjë me përgatitjen e liderit komunitar. Në gjuhën shqipe kemi sjellur këtë artikull të shkruar nga Marya Axner, e cila në mënyrë të detajuar ka folur për liderin komunitar. Më poshtë e keni artikullin në fjalë.

Udhëheqësit e komunitetit marrin përgjegjësinë për mirëqenien dhe përmirësimin e komuniteteve të tyre. A jeni drejtues i komunitetit? Jeni të interesuar të bëheni një? Provoni t’u përgjigjeni pyetjeve në vijim rreth liderit komunitar. A jeni dikush që:

  • Dëshiron të përmirësosh komunitetin tënd?
  • Ke diçka për t’i dhuruar komunitetit?
  • Nuk pret që dikush tjetër ta kryejë punën?

Nëse i jeni përgjigjur “po” ndonjërës nga pyetjet e mësipërme, ka shumë të ngjarë që tashmë jeni një udhëheqës i komunitetit ose keni zgjedhur rrugën që të bëheni i tillë. Nuk keni nevojë të kandidoni për post ose t’ju jepet një titull për të qenë udhëheqës. E tëra çfarë duhet të bëni është të vendosni të merrni përgjegjësinë për një aktivitet të caktuar në komunitetin tuaj.

Udhëheqësit e komunitetit shpesh vetë-emërohen. Edhe njerëzit që kandidojnë për poste të larta shtetërore marrin vendim që duan të jenë lider. Ju ndoshta mund të merrni aq përgjegjësi për komunitetin tuaj sa të jeni të gatshëm.

Shumë udhëheqës të komunitetit mësojnë nga përvoja dhe gabimet. Kjo nuk është një mënyrë e keqe; njerëzit kryesisht mësojnë nga përvoja. Megjithatë, të filloni një rrugëtim maleve duke pasur mbathur sandalle nuk është zgjidhja më e mire. Prandaj, pse të mos merrni përgatitjet e nevojshme para nisjes?

Pse duhet të jeni lider komunitar?

Udhëheqja mund të jetë e mirë për ju. Në fakt, shumë njerëzve u pëlqen të udhëheqin. Ju nuk duhet të udhëheqni nga detyrimi. Ju mund të zgjidhni të udhëheqni dhe të merrni pjesë në forma që ju japin energji dhe ju ndihmojnë të rriteni, në vend që të udhëheqni në forma që ju konsumojnë. Ju mund të zgjidhni të punoni për çështjet që ju interesojnë. Ju mund të përballeni me sfida që janë argëtuese, shpërblyese ose interesante. Varet nga ju.

Le të hedhim një vështrim më të afërt se çfarë mund të përfitoni nga të qenit lider:

Mund të bësh ndryshimin

A keni ëndërruar ndonjëherë se jeni ai që do të shpëtoni ditën? Ndoshta ju jeni kalimtari që zhytet në ujë për të shpëtuar një fëmijë që po mbytet. Ndoshta ju jeni personi që me shkathtësi e bind terroristin të ulë armën, në kohën e duhur. Është njerëzore të duash të bësh një ndryshim të rëndësishëm në botë. Dhe ju mundeni.

Veprimet e përditshme të udhëheqjes së komunitetit zakonisht nuk janë aq dramatike sa përshkruhen më lart. Megjithatë, si udhëheqës i komunitetit, ju mund të jepni një kontribut të thellë. Krijimi i një qendre të kujdesit ditor, rritja e mundësive për punë në komunitetin tuaj, largimi i një deponie të mbeturinave toksike ose fuqizimi i të tjerëve për të udhëhequr janë të gjitha aktivitete që janë heroike në mënyrën e tyre.

Kur Isis Johnson nga New Orleans ishte katër vjeç, ajo pa një lajm për fëmijët e uritur në Etiopi, gjë që e bëri të ndjente nevojën për të vepruar. Në moshën pesë vjeçare, me gjyshen në krah, ajo shkoi duke trokitur në dyer duke kërkuar dhurime ushqimore për njerëzit e varfër në komunitetin e saj. Kur ishte gjashtë vjeç, ajo mblodhi 1600 sende për t’u dhënë njerëzve në nevojë. Vitin tjetër, ajo mblodhi 4000 artikuj. Kur goditi uragani Andrew, ajo mblodhi 1648 veshje për t’ua dërguar njerëzve të prekur nga stuhia. Menjëherë pas uraganit, gjyshja e Isis i sugjeroi asaj të fillonte një fondacion. Me ndihmën e gjyshes dhe një avokati ajo themeloi Fondacionin Isis Johnson. Isis atëherë ishte tetë vjeç. (nga Karnes dhe Bean, Girls and Young Women Leading the Way, 1993.)

Ne nuk mund të themelojmë të gjithë fondacionet tona deri në moshën tetë vjeç, por mund të bëjmë një ndryshim të rëndësishëm nëse e vendosim mendjen në të. Të bësh këtë mund të jetë pafundësisht e kënaqshme.

Ti mund të rritesh

Shpesh, njerëzit udhëheqin sepse i ndihmon ata të rriten dhe të zgjerojnë jetën e tyre. Nuk ka pothuajse asgjë më sfiduese sesa udhëheqja e grupeve të njerëzve. Si udhëheqës, mund t’ju duhet të komunikoni me një numër të madh njerëzish, të negocioni dhe të trajtoni situata të vështira. Do të bëheni më të sigurt në veten tuaj dhe në botën tuaj nëse ndërmerrni veprime për të udhëhequr të tjerët rreth jush.

Shumë udhëheqës të suksesshëm filluan pa besim apo aftësi. Disa njerëz që janë udhëheqës sot, dikur e kishin të vështirë të thoshin ndonjë gjë në një grup të vogël. Nëse jeni një person i turpshëm, merrni zemër. Nuk je vetem. Ju mund të kuptoni se si ta bëni zërin tuaj të dëgjohet. Duhet vetëm pak praktikë.

Aftësitë e lidershipit ndërtohen hap pas hapi. Pavarësisht se cilat janë aftësitë tuaja tani, ju mund të bëheni një udhëheqës më i mirë nëse punoni në këtë drejtim. Mund ta gjeni veten duke bërë gjëra që nuk i kishit imagjinuar kurrë!

Na duhen më shumë udhëheqës të komunitetit

Ka vend në këtë botë për më shumë udhëheqës të komunitetit. Modeli i një lideri në krye me të gjithë të tjerët në fund thjesht nuk funksionon për komunitetet. Një ose dy udhëheqës nuk mund të zgjidhin të gjitha problemet komplekse me të cilat përballen komunitetet tona. Me më shumë drejtues të komunitetit, komunitetet tona do të bëjnë më mirë.

Sa më shumë njerëz të bëhen udhëheqës, aq më shumë probleme do të zgjidhim. Ne kemi nevojë që drejtuesit e komunitetit të mendojnë dhe të organizohen rreth shumë çështjeve: zhvillimi i të rinjve, rritja ekonomike, përdorimi i substancave, krimi, mjedisi, kujdesi shëndetësor – lista vazhdon dhe vazhdon. Çdo çështje do të kërkojë një grup udhëheqësish të aftë për t’i trajtuar këto problem dhe sfida. Ne kemi nevojë për liderë që janë gra, të rinj (të gjithë ishim të rinj dikur), njerëz me të ardhura të ulëta, njerëz me aftësi të kufizuara dhe shumë të tjerë që u është thënë se duhet të ndjekin të tjerët, jo të udhëheqin. Ne kemi nevojë për udhëheqje nga të gjitha sferat e jetës në mënyrë që shoqëria jonë të jetë një shoqëri vërtet demokratike.

Si do të punojnë së bashku të gjithë ata udhëheqës? Kjo është një aftësi që drejtuesit e komunitetit duhet ta mësojnë. Të gjithë duhet të mësojmë të bashkëpunojmë. Ne të gjithë duhet të lëmë mënjanë dëshirat për terren, status dhe pushtet, në mënyrë që të arrijmë qëllime që përfitojnë të gjithë.

Këtu janë disa shembuj të udhëheqjes së komunitetit:

– Një qytetar flet në mbledhjen e hapur të këshillit të qytetit. Fjalët e tij zbulojnë çështjen kyçe në lidhje me një problem lokal; diskutimi që rezulton çon në një zgjidhje të zbatueshme

– Disa njerëz në lagje organizohen me sukses për të protestuar kundër prerjes së pemëve në qytet

– Një anëtar i familjes gjeneron një plan për të ndihmuar një të dashur për të lënë duhanin, duke kërkuar mbështetjen e anëtarëve të tjerë të familjes

– Një i ri organizon një lojë futbolli pas darkës në lagje

Sigurisht, të kesh një titull mund të jetë e dobishëm, ndonjëherë. Më poshtë janë disa shembuj të udhëheqjes së komunitetit të kryer nga drejtues që kanë pozita ose tituj zyrtarë, qoftë në institucionin e bashkësisë islame qoftë në institucione shtetërore.

– Një grup hoxhollarësh krijon një nismë kundër drogës në komunitet

– Imami i lagjes fton në mënyrë të vazhdueshme prindërit e nxënësve të shkollës në një darkë për të folur për çështjet e shkollës dhe ato që i preokupojnë të rinjtë

– Një anëtar i këshillit të qytetit propozon një grup pune për të ofruar shërbime për njerëzit e pastrehë

Ajo që është e vërtetë për të gjithë shembujt e mësipërm është thjesht kjo: Një ose më shumë njerëz morën përgjegjësinë për komunitetet e tyre.

Kur duhet të udhëheqni?

Ju gjithmonë mund të udhëheqni. Siç kemi thënë më herët, ju mund të “udhëheqni” pavarësisht nëse jeni udhëheqësi i caktuar nga ndonjë istitucion apo jo. Ju gjithmonë mund të mendoni dhe të veproni si një udhëheqës.

Për shembull, ndërsa jeni ulur në një mbledhje komiteti, mund të mendoni se çfarë do të ndihmojë për të çuar grupin përpara. A ka nevojë udhëheqësi i caktuar për ndonjë inkurajim? A kanë nevojë njerëzit për një shtytje për ta ndjekur? A duhet të mbani një qëndrim jopopullor për një çështje?

Njerëzit janë të uritur që të tjerët të ndihmojnë. Nëse merrni iniciativën për të përmirësuar një situatë, pothuajse gjithmonë do të kënaqeni, lehtësoni dhe befasoni njerëzit.

Ju nuk keni nevojë të merrni përsipër rolin drejtues të dikujt në mënyrë që të ndihmoni që gjërat të shkojnë mirë. Në fakt, një mënyrë për të ndihmuar një grup të funksionojë më mirë është duke mbështetur udhëheqësin zyrtar. Ju mund ta bëni këtë duke organizuar të tjerët për të ndihmuar me punën, duke dëgjuar udhëheqësin dhe duke e inkurajuar udhëheqësin kur ajo ose ai ndihet i dekurajuar.

Si mësojnë njerëzit të udhëheqin? A duhesh të jesh i limdur lider që të udhëheqësh?

Jo. Njerëzit mësojnë si të udhëheqin. Edhe njerëzit që duket se e bëjnë këtë natyrshëm duhej të mësonin aftësitë e udhëheqjes. Ata mund të kenë mësuar duke parë prindërit, mësuesit ose prijësit fetar të tyre. Atyre mund t’u ishte dhënë shumë përgjegjësi kur ishin të rinj dhe mund të pritej të merrnin përgjegjësinë. Ata madje mund të kenë kryer kurse në “zhvillimin e lidershipit”.

Çështja është kjo: Nëse nuk mendoni se jeni një udhëheqës “i lindur”, mos lejoni që kjo t’ju ndalojë. Ju mund të bëheni udhëheqës duke:

– Marrë hapin e parë në këtë drejtim dhe të ushtroni

– Vëzhguar udhëheqësit e tjerë

– Gjetur një mentor

– Ndjekur kurse dhe punëtori që kanë theks formimin e liderëve të rinjë

– Lexuar libra për liderët dhe lidershipin

– Kujtuar se njerëzit që tani janë udhëheqës të suksesshëm, dikur nuk ishin fare liderë

Më poshtë është një listë e asaj që bëjnë udhëheqësit e komunitetit. Ju nuk duhet të jeni në gjendje t’i bëni të gjitha këto gjëra tani. Por ka shumë të ngjarë që ju tashmë po i bëni disa prej tyre. Ju mund të merrni aftësi të tjera ndërsa ecni drejt këtij qëllimi.

Keni ëndërra të mëdha që të krijoni vizionin tuaj personal

Ndoshta nuk e keni menduar se të ëndërrosh është pjesë e të qenit lider. Epo, është! Në fakt, ëndërrimi është një nga gjërat e para që duhet të bëni si udhëheqës.

Nëse do të jeni një lider, është e nevojshme të ëndërroni shumë për veten dhe për atë që dëshironi të arrini.

Të rinjtë shpesh kanë shpresa dhe ëndrra të mëdha për atë që mund të bëjnë për të përmirësuar botën e tyre. Nëse secili prej nesh mund t’i kujtonte ëndrrat e veta kur ishim fëmijë, mund të kujtonim se edhe ne kishim disa ide.

Provoni këto ushtrime:

– Intervistoni një të ri. Pyete atë se çfarë do të bënin për të ndryshuar botën nëse do të mundnin. Pyetini se çfarë dëshirojnë të ndryshojnë.

– Mundohuni të mbani mend kur keni qenë adoleshent, çfarë doje të ndryshonit në botë?

– Lërini mënjanë konsideratat praktike dhe frikën. Krijoni një listë të ëndrrave që dëshironi të realizoni.

Pra,si ta bëni ëndrrën tuaj realitet?

Mund të filloni duke krijuar vizionin tuaj personal. Ju e shprehni ëndrrën tuaj me fjalë, nëpërmjet të cilave ua komunikoni të tjerëve fotografinë e asaj që keni synim. Organizatat kanë si pjesë e strategjive të tyre edhe vizionin; dhe ju, si udhëheqës, mund të keni vizionin tuaj.

Martin Luther King, Jr. ka thënë: “Unë kam një ëndërr që katër fëmijët e mi të vegjël një ditë do të jetojnë në një komb ku nuk do të gjykohen nga ngjyra e lëkurës së tyre, por nga përmbajtja e karakterit të tyre.” Tani ky është një vizion!

Tani është radha juaj. Shkruani disa fjali se si dëshironi të jetë një pjesë e botës tuaj. Vizioni juaj do t’ju kujtojë se ku dëshironi të shkoni. Ndërsa kaloni nëpër detyrat e përditshme të organizimit të komunitetit, ndonjëherë pa njohje ose inkurajim, mos harroni të “mbani sytë nga çmimi”.

Dëgjoni njerëzit

Dëgjoni atë që njerëzit kanë për të thënë. Ju keni nevojë për mendimet dhe kontributin e tyre. Ata do të rriten në besim dhe do të bëhen më të angazhuar nëse e dinë se opinionet e tyre vlerësohen. Edhe njerëzit me karakterin më të rëndë kanë disa gjëra të rëndësishme për të thënë. Thjesht duhet të mësojmë të dëgjojmë aq mirë sa të gjejmë thelbin e së vërtetës mes gjithë bykut.

Vendosni që jeni personi që merrni përgjegjësi për komunitetin tuaj

Ju duhet të merrni një vendim për të udhëhequr dhe ta shihni veten si një udhëheqës komuniteti. Askush tjetër nuk mund të kontribuojë me atë që mundeni. Ju keni një këndvështrim që askush tjetër nuk e ka. Ju keni një grup aftësish që janë unike. Komuniteti juaj do të jetë ndryshe nëse vendosni të veproni në emër të tij.

Vendos synime

Jepini vizionit tuaj një imazh më të mprehtë. Ngrini fokusin. Vendosni disa objektiva afatgjata dhe afatshkurtra. Kjo është mënyra se si ju gdhendni një rrugë të vërtetë drejt vizionit tuaj.

Për shembull, nëse vizioni juaj është: “Të krijoni një komunitet të pastër nga përdoruesit e narkotikëve”, atëherë mund të vendosni synime si këto:

Qëllimet afatgjata:

– Krijimi i një qendre rehabilitimi në qytet

– Ulja e krimit në qytetit

Qëllimet afatshkurtra:

– Zbuloni se cilat janë vendet që i frekuentojnë përdoruesit e narkotikëve dhe cilat janë nivelet e krimit

– Krijoni marrëdhënie të mira me oficerët e policisë në komunitet dhe zyrtarët e qendrave rehabilituese

– Identifikoni se cilat veprime mund të reduktojnë krimin e lidhur me përdoruesit e narkotikëve

– Vendosni nëse do të ishte e preferueshme të filloni një organizatë të re apo të punoni përmes organizatave ekzistuese

Mendoni për individët në grup

Si udhëheqës, ju duhet të mendoni se si secili individ po ndikon në grup. A ka individë, talentet e të cilëve nuk po përdoren mirë? A po vepron dikush në një mënyrë që është përçarëse apo po e konsumon energjinë e grupit? A ka ndonjë person që ka nevojë për ndihmë për të mësuar se si të punojë në ekip?

Mendoni për grupin si tërësi

Dikush duhet të mendojë për grupin në tërësi. A është grupi koheziv? A kanë njerëzit në grup një vizion të përbashkët? A ka besim dhe një ndjenjë të mbështetjes reciproke? A ka nevojë grupi për disa trajnime për ta ndihmuar atë të funksionojë më mirë? A ka politika që i duhen grupit për ta forcuar atë?

Propozoni programe dhe politika

Grupet kanë nevojë për orientim dhe politika për t’i mbajtur ata të ecin drejt qëllimeve të tyre. Nuk duhet të jesh diktator për të bërë propozime. Ju mund të bëni propozime, pastaj të dëgjoni përgjigjet e njerëzve dhe më pas të bëni ndryshimet e duhura. Dikush duhet të marrë përgjegjësinë për të çuar përpara të gjithë grupin.

Përfundojeni punën

Dikush duhet të kalojë nëpër baltë dhe të bëjë gjithçka që duhet. Kjo përfshin afrimin e të tjerëve për të ndihmuar dhe sigurimin që të gjitha hapësirat janë të mbuluara në mënyrë që puna të bëhet siç duhet; kur është e nevojshme, do të thotë gjithashtu printimi i etiketave, pastrimi i kuzhinës, kryerja e atyre telefonatave shtesë, qëndrimi deri vonë ose zgjimi shumë herët, pra edhe detajet më të vogla të jenë të rregulluara.

Rekrutoni dhe mësoni të tjerët të bëhen lider

E fundit, por jo më pak e rëndësishme: Një nga punët qendrore dhe afatgjata të një drejtuesi komuniteti është të zhvillojë udhëheqës të tjerë. Zhvillimi i udhëheqësve është mënyra se si ne ndërtojmë një komunitet të fortë individësh që mund të punojnë së bashku për të arritur qëllimet. Është baza për mënyrën se si funksionon një demokraci.

Zhvillimi i lidershipit është një mënyrë për të pasur një trashëgimi pas vetes – njerëz që do të vazhdojnë të avancojnë kauzën dhe qëllimet tuaja pasi të jeni larguar nga skena.

Udhëheqësit e komunitetit duhet të shpenzojnë një pjesë të mirë të kohës së tyre duke rekrutuar, inkurajuar, trajnuar, mentoruar dhe mbështetur të tjerët që të bëhen udhëheqës.

Këtu janë disa hapa që mund të ndërmerrni:

– Gjeni njerëz që kanë potencial drejtues. Ka njerëz përreth jush që do të donin të ftoheshin për të udhëhequr diçka.

– Ndihmoni njerëzit ta shohin veten si udhëheqës. Ju mund ta bëni këtë duke i ndihmuar ata të vërejnë udhëheqjen joformale që kanë marrë tashmë në jetën e tyre. A janë ata prindër? – prindërimi sigurisht që është një pozicion drejtues.

– Ndihmojini njerëzit të identifikojnë arsyet që duan të udhëheqin. Dëgjoni njerëzit që flasin për atë që është e rëndësishme për ta dhe çfarë dëshirojnë të ndryshojnë.

– Ndihmojini njerëzit të zgjedhin qëllimet e lidershipit që janë të arritshme dhe që do t’i ndihmojnë ata të ndërtojnë besimin e tyre.

– Mbështetni njerëzit ndërsa ata punojnë për të arritur qëllimet e tyre. Dëgjoni ata të flasin për sukseset e tyre dhe ndjenjat e tyre të dekurajimit; vlerësojini dhe inkurajojini të vazhdojnë.

– Mbështetni njerëzit kur bëjnë gabime. Të gjithë kanë nevojë për ndihmë kur bëjnë gabime. Ndihmojini të shkojnë në rrugën e duhur dhe inkurajojini që të qëndrojnë me të.

– Sfidoni njerëzit të ndërmarrin hapin tjetër.

Zhvillimi i lidershipit është një investim afatgjatë. Shpesh udhëheqësit e komunitetit duhet ta vënë zhvillimin e udhëheqësve të tjerë përpara arritjes së qëllimeve afatshkurtra. Për shembull, mund të jetë më e rëndësishme të merrni rrezikun për të lënë një person relativisht të papërvojë të drejtojë një takim të vogël dhe të fitojë aftësi të reja. Nëse takimi bëhet i çrregullt, ndoshta kjo nuk është aq e keqe. Zhvillimi i lidershipit nuk është një përpjekje e strukturuar.

Pra, tani kemi një përshkrim paraprak të punës për një drejtues komuniteti. A ju duket dërrmuese? Mbani mend: Ju nuk duhet të dini se si t’i bëni të gjitha këto gjëra kur filloni. Ju keni pjesën tjetër të jetës për t’i zotëruar ato.

Cilat janë disa nga cilësitë e udhëheqësve të suksesshëm të komunitetit?

Ju nuk duhet të jeni një qenie njerëzore e përsosur për të qenë një udhëheqës komuniteti. Kjo është mirë, pasi askush nga ne nuk është. Por mund të jetë e dobishme për ju të dini disa nga karakteristikat që shpesh kanë udhëheqësit e suksesshëm të komunitetit:

– Integriteti: Për t’ju besuar, njerëzit duhet të dinë se ju thoni atë që besoni dhe veproni në përputhje me rrethanat. Nëse njerëzit ju besojnë, ata mund t’ju ndjekin deri në skajet e tokës.

– Guximi: Është në rregull të tundesh në çizme, por dikush duhet të shkojë ta vrasë atë dragoin dhe mund të jesh edhe ti. Udhëheqja do të thotë që t’u tregosh të tjerëve rrugën përmes pyllit të errët, të frikshëm. Shkoni përpara dhe flisni të vërtetën – edhe kur nuk është e njohur.

– Angazhimi: Duhet t’i përmbaheni një detyre në kohët e mira dhe të këqija. Angazhimi juaj do të shërbejë si model.

– Aftësia për t’u kujdesur për të tjerët: Njerëzit do t’ju ndjekin nëse e dinë se ju kujdeseni për ta dhe për të tjerët. Sa më e madhe të jetë aftësia juaj për t’u kujdesur për të gjitha llojet e njerëzve, aq më shumë besim do të kenë tek ju.

– Kreativiteti dhe fleksibiliteti: Çdo situatë do të kërkojë një përgjigje të ndryshme. Jini të gatshëm për të ndryshuar dhe për të dalë me zgjidhje të reja.

Këto janë disa cilësi të liderëve të suksesshëm. Cilat janë karakteristikat e tjera të lidershipit që mendoni se janë të rëndësishme?

Marrja dhe dhënia e mbështetjes si lider

Të gjithë udhëheqësit kanë nevojë për mbështetje nga të tjerët për t’i ndihmuar ata të vazhdojnë të rriten dhe të kalojnë frikën dhe dekurajimin me të cilin përballen. Gjithashtu, liderët ndonjëherë ndihen të izoluar në punët e tyre; ata kanë nevojë që të tjerët të dëgjojnë mendimet e tyre dhe kanë nevojë të dëgjojnë idetë e të tjerëve.

Ju mund të zhvilloni marrëdhënie me njerëzit për ndarjen e sukseseve tuaja drejtuese, dekurajimin dhe për përpunimin e grumbullit të informacionit të cilit i ekspozoheni në rolin tuaj drejtues. Ju mund të vendosni një kohë të rregullt ku ju dhe një person tjetër ose grup njerëzish mund të flisni për të qenë një udhëheqës.

Ky proces mund të jetë joformal dhe i pastrukturuar. Megjithatë, ndonjëherë një strukturë e vogël në një grup udhëheqës mund të jetë e dobishme.

Këtu janë disa sugjerime për grupet drejtuese:

– Filloni takimin me çdo person që ka një shans për të folur për atë që po shkon mirë – ky është një fillim pozitiv.

– Jepini çdo personi një shans për të folur për udhëheqjen e tij pa u ndërprerë dhe pa u dhënë këshilla. Pesë deri në dhjetë minuta funksionojnë mirë. (Kjo u siguron njerëzve një periudhë kohe për të ndjekur trenin e tyre të mendimit nga fillimi në fund.)

– Ndonjëherë mund të përdorni pyetjet e mëposhtme për të ndihmuar çdo person të përqendrohet: (përsëri, lëreni secilin t’u përgjigjet atyre pa u ndërprerë)

  • Çfarë keni arritur në periudhën e fundit kohore? (javë, muaj)
  • Cila është gjendja e grupit apo organizatës suaj?
  • Ku keni vështirësi si drejtues?
  • Cilat janë synimet tuaja gjatë periudhës së ardhshme?

NJË FJALË PËR EMOCIONET

Të gjithë njerëzit që jetojnë në epokën moderne stresohen herë pas here. Dhe kërkesat e lidershipit mund të grumbullojnë edhe më shumë stres.

Udhëheqësit duhet të kuptojnë se si t’i trajtojnë emocionet për shkak të stresit të punës së tyre. Ju mund të ndiheni të mërzitur pas një dite përballjeje me një mori problemesh. Në fakt, sa më shumë sfida të merrni përsipër si udhëheqës, aq më shumë pasoja emocionale mund të përjetoni dhe nuk është për t’u habitur që bëhet më e vështirë të mendosh drejt.

Nën stres, ne të gjithë mund të ngrihemi ose konfuzohemi në frikën, shqetësimet dhe dekurajimin tonë. Kur kjo ndodh, është e lehtë të reagosh pa menduar. Ndonjëherë ndjenjat tona na bëjnë të shmangim veprimet kur ato kërkohen. Ndonjëherë frika jonë na shtyn të veprojmë në mënyra që janë të pazbatueshme.

Nuk është e pazakontë që njerëzit në pozicione drejtuese të merren me emocionet e krijuara duke lënduar veten. Të gjithë jemi të njohur me njerëzit që marrin drogë ose alkool, hanë tepër, pinë duhan, sëmuren, etj., kur streset bëhen shumë dërrmuese. Shumica prej nesh kanë luftuar vetë me këto çështje.

Por ju jeni shumë i rëndësishëm për të lejuar që ndjenjat e këqija t’ju dëmtojnë. Mirëqenia juaj është të paktën po aq e rëndësishme sa shkaqet dhe njerëzit për të cilët po luftoni. Mos prisni derisa të jeni në telashe përpara se të merreni me emocionet tuaja.

Pra, çfarë bëni kur stresi rritet? Një gjë që mund të bëni është t’i shkarkoni ato. Gjeni dikë me të cilin mund të flisni për atë që po ndodh. Tregojini dikujt se çfarë është e vështirë për ju. Nëse ju kushtoni vëmendje të mirë, atëherë mund të hiqni pak nga pesha që ju varet. Ju mund të ndiheni të rinovuar në përkushtimin tuaj dhe më të aftë të mendoni përsëri për ato probleme të vështira.

Të folurit ndihmon. Po ashtu edhe e qara dhe e qeshura. Një klithmë e mirë ose e qeshur e përzemërt me një koleg ose mik mund të hapë një hapësirë ​​në trurin tuaj për të zgjidhur disa nga ato probleme stresuese.

Dhe shanset janë, nëse mund t’i tregoni dikujt tjetër se çfarë po ndodh me ju, ata do të jenë më se të lumtur të vijnë tek ju kur të kenë nevojë për ndihmë. Në fakt, kur kërkoni ndihmë, po modeloni një lidership efektiv.

Këtu është një version më formal i ushtrimit të dëgjimit të përshkruar më sipër:

– Gjeni një mik apo bashkëpunëtor që besoni.

– Kërkojini mikut tuaj që t’ju dëgjojë pa dhënë këshilla ose pa ndërprerë. Kërkojuni atyre të mos ju gjykojnë për ndjenjat tuaja.

– Kërkojuni atyre ta mbajnë bisedën tuaj konfidenciale.

– Merrni kohë të caktuar për të folur.

– Pyete dëgjuesin nëse do të dëshironte të fliste diçka kur të mbaroni.

Bashkëbisedimi për temat e ndjeshme mund të duket i sikletshme dhe i vështirë fillim. Të dëgjosh mirë atë që njerëzit kanë për të thënë është ndryshe nga biseda e përditshme. Ushtrimi i mësipërm do të kërkojë pak praktikë, por patjetër do t’ju ndihmojë të mendoni më qartë dhe të ndiheni më pozitivë për punën që po bëni.

Përmbledhje

Është thjesht e mundur që udhëheqja e komunitetit të jetë një punë për të cilën jeni krijuar. Mos harroni, ju jeni i vetmi që mund të vendosni se çfarë lloj përgjegjësie dëshironi të merrni për t’u siguruar që gjërat të shkojnë mirë komunitetin tuaj.

Ecni përpara dhe guxoni të jetësoni ëndrrat tuaja dhe të bëni punën që ka kuptim për ju. Ju keni aftësinë për të bërë ndryshime të rëndësishme në jetën e njerëzve me të cilët punoni, jetoni dhe luani. Mos ia mohoni komunitetit kontributin tuaj unik.

Përktheu:
Nisma për zhvillimin e predikuesve – thirrësve | Thirrja.org

Artikulli paraprak“Pak ekonomi” nga Hoxhë Lulzim Susuri
Artikulli tjetërPse nuk lulëzoi inovacioni pandemik? Nga “The Economist”

Comments are closed.