Kur shtrohet pyetja ‘Sa e dëshironi pagën?’, mos përmendni shifra- Mbani mend këto rregulla për negociata të suksesshme

Një nga pikat më sfiduese në çdo negociatë është kur ju bëhet pyetja: Sa dëshironi të paguheni? Ky është një pozicion shumë i pakëndshëm, veçanërisht kur kupton se rregulli i parë i negociatave është që personi i parë që flet humbet.

Gjëja e fundit që dëshironi të bëni është të thoni një numër që është shumë i lartë, ose më keq, shumë i ulët, me të cilin ngecni. Pra, nëse ju bëhet kjo pyetje, çfarë mund të bëni për të siguruar që të mos humbisni para?

Lajmi i mirë është se ekziston një strategji efektive për t’u marrë me këtë.

Bëj detyrat

Për shembull, për një negociatë pune, ka vëllime informacioni mbi pagat dhe anketat që punëdhënësit mund t’i përdorin për të vendosur normën mesatare të tregut për kompensimin për çdo punë. Në shumicën e rasteve, nëse paraqiteni për një intervistë, punëdhënësi tashmë e di saktësisht se sa vlen puna për të cilën po aplikoni. Ata dinë po aq informacion sa ju. Në mënyrë të ngjashme, për një praktikë këshillimi, mund të punoni për të kuptuar se çfarë paguan kompania zakonisht për punë të ngjashme.

Kuptoni Filozofinë e Kompanisë

Çdo organizatë ka filozofinë e saj për pagat. Ndërsa shumë kompani mund të përfundojnë duke paguar njerëz në një kurbë standarde të shpërndarjes – e cila mund të jetë e drejtë në pikën mesatare – të tjerat mund të zgjedhin të paguajnë nën ose edhe mbi mesataren.

Vendosni pritshmëritë

Pasi të keni bërë detyrat e shtëpisë tuaj për të kuptuar normën e tregut për aftësitë tuaja dhe filozofinë e përgjithshme të organizatës ku po aplikoni, jeni gati t’i përgjigjeni pyetjes nëse dikush ju pyet se sa dëshironi të paguheni.

Ju mund të përgjigjeni duke thënë: “Unë e di që ju e njihni tregun më mirë se unë dhe se doni të paguani në mënyrë të drejtë për të mbajtur punonjësit tuaj. Unë gjithashtu e kuptoj që ju keni filozofinë tuaj organizative në lidhje me pagën, në raport me normën e tregut. Pra, bazuar në përvojën dhe aftësitë e mia, unë thjesht kërkoj të paguhem në mënyrë të drejtë dhe të përshtatshme”.

Shmangu, Reflekto dhe Hesht

Çelësi nuk është të thuash ndonjë numër specifik, por t’i lejosh ata të bëjnë lëvizjen e parë. Këtu ia vlen të kuptosh strategjinë e negociatave për t’u tërhequr, reflektuar dhe heshtur.

Më ka ndodhur të stërvitja një të ri që ka zbatuar së fundmi këtë strategji. Një rekrutues e kontaktoi për një pozicion të ri. Në punën e tij aktuale, ai fitonte 100,000 dollarë në vit. Kur rekrutuesi e intervistoi, ai përdori teknikat që përshkrova më lart kur e pyetën se sa donte të paguhej. Në fillim, rekrutuesi tha se pozicioni i ri pagoi 150,000 dollarë. Por më pas ky i ri u zmbraps, reflektoi dhe më pas heshti.

Brenda vetëm pak çastesh heshtjeje, rekrutuesi e ngriti ofertën në 175,000 dollarë. Në atë moment, ai e dinte se ishte një ofertë e drejtë, kështu që e pranoi punën.

Rroga që meritoni

Për t’u siguruar që nuk do të lini para në tryezë, filloni duke bërë detyrat e shtëpisë tuaj për të kuptuar se çfarë paguan tregu për pozicionin tuaj dhe si paguan zakonisht kompania për të cilën dëshironi të punoni. Pas kësaj, gjithçka ka të bëjë me kthimin e negociatave në favorin tuaj duke u shmangur, duke reflektuar dhe duke heshtur.

Nëse mund ta arrini këtë, jeni në rrugën e duhur për të fituar çdo dollar që meritoni. /businessmag/

Artikulli paraprakProCredit Bank detyrohet ta kthejë paditësen në punë dhe t’ia paguaj 26,021.00 euro
Artikulli tjetërIntelegjenca Emocionale