Kriza e karburanteve: sa po fitojnë rafineritë?

Rafineritë e naftës aktualisht fitojnë pothuajse pesë herë më shumë nga prodhimi i benzinës dhe tetë herë më shumë nga prodhimi i naftës se një vit më parë për shkak të mungesës së kapacitetit pas pezullimit të rafinimit në fabrikat ruse, tregojnë të dhënat.

Para luftës në Ukrainë, pjesa më e madhe e benzinës dhe naftës së konsumuar nga Evropa prodhohej në rafineritë ruse dhe importohej nga cisterna.

Edhe pse furnizimet nuk janë ndërprerë plotësisht, shumë më pak sasi karburanti po mbërrijnë nga Rusia sot, sepse klientët i shmangën ato edhe para se të vendoseshin sanksionet ndaj Rusisë për pushtimin e Ukrainës.

Rezervat e karburantit, nga ana tjetër, ishin të ulëta përpara pushtimit dhe kapaciteti i rafinimit ishte tashmë i pamjaftueshëm. Sektori nuk ka qenë tepër fitimprurës vitet e fundit dhe ka tërhequr pak investime.

Furnizimi i reduktuar nga Rusia

Kjo është arsyeja pse nuk kishte kapacitete të mjaftueshme rezervë për të kompensuar derivatet e humbura ruse, shpjegon BBC.

Furnizimet e reduktuara nga Rusia sollën vende të reja pune në sektorin, i cili tashmë funksiononte me kapacitet të plotë dhe mungesa e kapaciteteve, së bashku me çmimet e larta të naftës bruto, rezultuan në çmime të larta rekord të karburantit.

Për shkak të kapacitetit të pamjaftueshëm të rafinimit, marzhet e rafinerisë, diferenca midis kostos së blerjes së naftës dhe të ardhurave nga shitja e derivateve, u rritën ndjeshëm.

“Kjo është një krizë e vërtetë në kapacitetin e industrisë për të prodhuar këto lëndë djegëse, e cila reflektohet kryesisht në çmimin me shumicë të naftës dhe benzinës,” thotë Crosby.

Kjo nga ana tjetër nënkupton rritje të fortë të fitimeve të rafinerisë.

Biznesi i përpunimit të naftës është shumë më fitimprurës

“Rafineritë aktualisht po ‘grushtojnë’ para,” i tha BBC-së Neil Crosby, një analist i lartë në OilX.

Shifrat nga kompania e të dhënave Refinitiv konfirmojnë se biznesi i rafinimit të naftës është shumë më fitimprurës sot se sa ishte 12 muaj më parë.

Më 8 qershor të vitit të kaluar, rafineritë fituan 9,26 dollarë për fuçi nga prodhimi i benzinës dhe 6,84 dollarë për fuçi nga prodhimi i naftës.

Të mërkurën, ata fituan 43,11 dollarë në benzinë, pothuajse pesë herë më shumë se vitin e kaluar, dhe 51,13 dollarë me naftë, pothuajse tetë herë më shumë. /tesheshi/

Artikulli paraprakMësime të rëndësishme që njerëzit kanë nxjerrë nga përvojat në punë
Artikulli tjetërPesë arsye pse pagat nuk rriten fare ose aspak gjatë inflacionit