Kosova prodhon kuadro në shpërputhje me nevojat e tregut të punës

Kosova brenda një viti nxjerr në treg të punës deri në 8 mijë kuadro të diplomuar nëpër fakultete të ndryshme dhe kolegje private.

Për të njëjtën periudhë shkollën e mesme e mbarojnë rreth 30 mijë nxënës, në profile të ndryshme, që po ashtu llogariten të gatshëm për punë në sektorë të ndryshëm, më sekondare të shoqërisë, shkruan sot “Koha Ditore”. Këto shifra janë bërë të ditura nga Ministria e Arsimit, e Shkencës dhe e Teknologjisë. Këshilltari për arsim i ministrit Buja, Ragip Gjoshi, po ashtu, ka treguar se në klasat e para të shkollës fillore sivjet do të regjistrohen 29 mijë nxënës, në shkollat e mesme 30 mijë e 553, kurse në arsimin e lartë publik e privat, rreth 26 mijë veta, afërsisht 16 mijë veta në universitet publike dhe 10 mijë në ato private. Të dhënat, edhe sipas Gjoshit, tregojnë se Kosova nuk ka deficit kuadrosh, por ka telashe në punësimin e tyre. Nga ana tjetër, statistikat e fundit të Departamentit të Punës dhe të Punësimit në Ministrinë e Punës dhe të Mirëqenies Sociale tregojnë se aktualisht janë rreth 266 mijë persona të regjistruar si të papunë, që kërkojnë vende pune. Prej tyre, 154 mijë janë të pakualifikuar, rreth 10 mijë janë gjysmë të kualifikuar, afër 23 mijë janë të kualifikuar, derisa 73 mijë prej tyre e kanë të mbaruar shkollën e mesme.

Me shkollë të lartë, po sipas këtij raportit, presin të punësohen 1.600 veta. Raporti tregon se në Kosovë tashmë janë të regjistruar rreth 4.500 persona si të papunë, e që kanë të kryer fakultete. Nga të papunët e regjistruar, gjysma e tyre janë femra. Shumica syresh vijnë nga rajoni i Prishtinës, Mitrovicës e Prizrenit, por nuk janë larg as rajonet e tjera të Kosovës. Më së shumti të papunë, apo 118 mijë janë të grupmoshës, 25-39 vjet. Të regjistruarit si të papunë u përkasin të gjitha komuniteteve. 27 mijë janë të komuniteteve joshqiptare. Çdo muaj si të papunë paraqiten rreth 2 mijë persona. Personat në listën e të papunëve e që gjejnë punë janë kryesisht ata që kanë mbaruar shkollën e mesme dhe që janë të pakualifikuar. Vetëm rreth 15 për qind e numrit të përgjithshëm të tyre, që çregjistrohen si të papunë kanë shkollim universitar.

Sipas një raporti të vitit 2011, i hartuar nga i njëjti departament i MPMS-së, numri më i lartë i punësimeve u është referuar personave me shkollë të mesme, ose 2.942 të punësuar, pastaj “të pakualifikuar” me 2.717 persona, si dhe me universitet 1.011 të punësuar. Në raport theksohet se nga të kualifikuarit me përgatitje superiore gjatë 12 muajve të vitit 2011 janë 25.8 për qind./koha/kohaislame

Artikulli paraprak“Vala” ndëshkon konsumatorët e saj
Artikulli tjetërBorxhi amerikan, 16 trilionë dollarë