Ballina Biznes “Klienti nuk është më mbret”. Bizneset e suksesshme duhet të fokusohen te...

“Klienti nuk është më mbret”. Bizneset e suksesshme duhet të fokusohen te punonjësit

 

“Klienti i pari”, fjala e urtë e biznesit, më në fund mund të zëvendësohet nga një tjetër: “Punonjësi në radhë të parë”. Të paktën ky është një nga qëllimet e një manifesti të ri të publikuar nga më shumë se 30 drejtues të burimeve njerëzore dhe start-upi i projektimit të përvojës së punonjësve “Excellent”.

Ndërsa optimizimi i përvojës së përdoruesit dhe klientit ka qenë tradicionalisht një prioritet kryesor i shumicës së bizneseve që përballen me konsumatorin, përvoja e punonjësve, e njohur si “EX”, e kthen të njëjtin lloj vëmendjeje nga brenda, duke projektuar një vend pune që: “ngre performancën e biznesit përmes mirëqenies së punonjësve”.

Është një kornizë që është miratuar nga kompani si Patagonia, Airbnb dhe Shopify, me të tjera që ndjekin drejtimin e tyre ndërsa firmat përpiqen të tërheqin dhe mbajnë talentin në epokën e “Dorëheqjes së Madhe”. Ndërsa më pak amerikanë po lënë punët e tyre tani sesa një vit më parë, dorëheqjet janë ende të larta, ashtu si edhe hapjet e vendeve të punës. Dhe me rritjen e pagave ende në një bazë të qëndrueshme, veçanërisht për ata që ndërrojnë role, punëdhënësit janë nxitur të rimendojnë kulturën e korporatës në mënyrë që punëtorët të qëndrojnë.

Çdo numër praktikash duhet të rishikohen: nga futja në bord dhe trajnimi deri te opsionet fleksibël të punës, ndërfaqet teknologjike dhe dizajni i zyrës.

Në thelb, “përvoja e punonjësve” ka të bëjë me bashkë-dizajnimin e zgjidhjeve me punonjësit, tha Samantha Gadd, themeluese dhe bashkë-drejtuese e “Excellent”. Një rezervë e madhe që i pengon udhëheqësit të bëjnë hapin është frika se njerëzit do të kërkojnë gjëra të paarsyeshme që janë qartësisht të këqija për biznesin, tha ajo. “Por nëse keni njerëz të zgjuar, ata shohin nevojat e organizatës. Ata nuk duan të sugjerojnë gjëra që do ta bëjnë organizatën të mos funksionojë,” tha Gadd. “Ata japin zgjidhje që ndoshta janë vërtet afër asaj që duan udhëheqësit.”

Për Mark Levy, i cili ishte pionier i përvojës së punonjësve në Airbnb dhe nënshkroi manifestin, ndryshimi i mentalitetit ndikoi në të gjithë organizatën, jo vetëm tek burimet njerëzore: “Çdo pjesë e kompanisë që po prekte punonjësin, qoftë departamentin e IT, marketingut apo financës, duke përfshirë burimet nejrëzore dhe menaxherët, duhej të kuptonin se ne do t’i trajtonim punonjësit tanë si klientë, në shërbim të punonjësve tanë, “tha ai. Një ndryshim i madh i zbatuar nga Levy: modelimi i departamentit të IT të Airbnb sipas Genius Bar të Apple./ Bloomberg 

Artikulli paraprakAustri: Dyqanet kanë përgatitur një plan në rast të ndërprerjes së rrymës
Artikulli tjetërBashkimi Evropian ndalon importin e produkteve që shkatërrojnë pyjet

Comments are closed.