Kina vazhdon goditjet ndaj industrisë së minierave të bitcoin

Provincat më të mëdha të Kinës për prodhimin e bitcoin kanë intensifikuar një goditje ndaj minierave të kriptomonedhave në shenjën e fundit se si autoritetet globale po ashpërsojnë qëndrimin e tyre në tregjet e aktiveve dixhitale në rritje të shpejtë.

Operacionet e minierave të Bitcoin, procesi i etur për energji i zgjidhjes së enigmës kompjuterike që krijon njësi të reja të monedhës virtuale, kanë qenë në tërheqje që nga maji kur qeveria konfirmoi ndalimin e transaksioneve të kriptovalutave dhe paralajmëroi për rreziqet e përdorimit të tyre për pagesa. Çmimet e Bitcoin ranë pas njoftimit dhe aktualisht po tregtohen me rreth 30,000 dollarë nën kulmin e prillit prej gati 65,000 dollarë.

Ndërhyrja e fundit e Kinës bën presion të mëtejshëm në atë që dikur ishte një nga tregjet më të gjalla të botës për tregtimin dhe nxjerrjen e monedhave dixhitale. Vjen në një kohë kur shumë qeveri po shqyrtojnë me vëmendje efektin e industrisë në mjedis dhe po përcaktojnë llojet e mbikëqyrjes financiare që duhet të zbatohen në monedhat dixhitale. Në fillim të këtij muaji, rregullatorët global kërkuan që monedhat dixhitale të mbajnë rregullat më të vështira të kapitalit bankar të çdo aktivi, me Komitetin e Bazelit për Mbikëqyrjen Bankare që paralajmëron se përdorimi në rritje i aktiveve kripto “ka potencialin për të ngritur shqetësime të stabilitetit financiar”.

Një valë dëshpërimi goditi komunitetin e minierave të kriptovalutave të Kinës këtë javë pasi zyrtarët në të gjitha qendrat e Kinës për operacionet e minierave ndoqën Mongoli e Brendshme dhe lëshuan masa të mëtejshme që synonin krijuesit e bitcoin. Rajoni verior kishte ndaluar minierat dhe prezantoi një linjë telefonike për raportimin e operacioneve të dyshuara në maj. Sichuan, një provincë e pasur me hidrocentrale në Kinën jug-perëndimore, ka urdhëruar 26 minierat më të mëdha lokale të ndalojnë punën ndërsa kryhet një hetim, pas një serie takimesh nga zyra lokale e Komisionit për Zhvillim dhe Reformë e Energjisë, raportuan mediat kineze të Premten.

Sonda, e cila do të zgjasë deri më 25 qershor, është marrë si paralajmërim nga shumë minatorë të bitcoin se ishte koha për të paketuar dhe zhvendosur jashtë Kinës. Një video e punonjësve në një minierë të madhe duke mbyllur serverët e kompjuterëve të tyre u duk se kapi ndjenjën e fundit dhe u shpërnda gjerësisht nga entuziastët kinezë të monedhës në internet.

Për shkak të furnizimit të tij të bollshëm të energjisë së rinovueshme nga një rrjet i gjerë digash, Sichuan ishte parë si një vend i fundit për operacionet e minierave të dëbuara nga provincat që mbështeten në termocentralet me qymyr për energji elektrike. Qeveritë në vendet kryesore të minierave të kriptomonedhave Xinjiang, Yunnan dhe Qinghai gjithashtu këtë muaj njoftuan planet për operacionet e minierave të grilave.

Qeveritë lokale janë nën presion nga Pekini për të zvogëluar intensitetin e energjisë, emisionet e dioksidit të karbonit për njësi të produktit të brendshëm bruto, pasi Kina synon të arrijë prodhimin maksimal të gazit serrë deri në 2030 dhe të arrijë “neutralitetin e karbonit” deri në 2060. Analistët kanë theksuar rregullisht se përdorimi i kompjuterëve të nevojshëm për prodhimin e bitcoin është i keq për mjedisin. Indeksi i Konsumit të Energjisë Elektrike në Universitetin e Kembrixhit sugjeron që nxjerrja e bitcoin konsumon 133.68 terawat orë në vit energji elektrike, më shumë sesa Suedia vitin e kaluar.

Sidoqoftë, mbrojtësit e minierave të kriptos thonë se të paktën një pjesë e energjisë së përdorur është nga burime të pastra, disa prej të cilave mund të kenë mbetur ndryshe sepse janë në zona jashtë rrjeteve tipike të energjisë. Pavarësisht masave në 2017 dhe 2019 për të shtypur tregtinë dhe investimet e Bitcoin, Kina mbeti qendra kryesore globale për krijimin e bitcoin dhe përbënte deri në 75 përqind të minierave në botë, sipas vlerësimeve para goditjes.

Guan Dabo, një ekonomist në universitetin Tsinghua në Pekin dhe një autor i një studimi që vlerëson kontributin e minierave të bitcoin në emetimet e karbonit në Kinë, tha se rialokimi i minatorëve në një vend me një furnizim më të pastër të energjisë elektrike kishte punuar vetëm si një kompromis i përkohshëm.

Financial Times

Artikulli paraprakQytetet më të shtrenjta në botë për të huajt; Tirana në vendin e 152, përkeqësohet me 11 vende
Artikulli tjetërFaqet më të kërkuara për të planifikuar udhëtimet