Kina shtrëngon kontrollin mbi industrinë e fondeve prej 9.3 trilionë dollarë

Rregullatori kryesor i letrave me vlerë në Kinë të hënën u zotua se do të godiste fondet private të keqmenaxhuara dhe do të pastronte ato të rreme, ndërkohë që qeveria po tregohet më e rreptë në masat ndaj kësaj industrie me vlerë 60 trilion juanë (9.28 trilion dollarë).

Kina ka kërkuar të kanalizojë më shumë kursime familjare në tregjet e kapitalit për të financuar inovacionin dhe për të ndihmuar rimëkëmbjen ekonomike, duke zvogëluar mbështetjen e ekonomisë në huadhënien bankare.

Menaxherët e fondeve duhet të afrojnë interesat e tyre më ngushtë me investitorët dhe nuk duhet të mbivlerësojnë produktet e tyre, tha Yi Huiman, kryetari i Komisionit Rregullator të Letrave me Vlerë në Kinë.

“Kina po promovon në mënyrë aktive rritjen e tregjeve të saj të kapitalit dhe zhvillimi i shëndetshëm i industrisë së fondeve me vlerë 60 trilion juanë, është një pjesë thelbësore e saj”, tha Yi në një takim të mbajtur nga Shoqata e Menaxhimit të Aseteve të Kinës.

Menaxherët e fondeve të përbashkëta kineze gjithashtu po përballen me konkurrencën në rritje nga menaxherët e aseteve globale si BlackRock (BLK.N) dhe Fidelity International pasi rregullatorët hoqën pronësinë e huaj në këtë sektor më 1 prill 2020.

Deri në fund të korrikut, industria e fondeve të përbashkëta të vendit kishte arritur vlerën 23.5 trilion juanë, 1.6 herë më e madhe se në fund të vitit 2016, tha Yi.

Sektori i fondeve të letrave me vlerë private u dyfishua në 5.5 trilion juanë, dhe industria e kapitalit privat dhe e sipërmarrjes, u trefishua në 12.6 trilion juanë gjatë kësaj periudhe.

Megjithë pastrimin e industrisë së fondeve private të Kinës, ka ende shumë lojtarë të vegjël dhe të dobët që pengojnë rritjen e sektorit, tha Yi, duke shtuar se rregullatorët do të publikojnë rregulla të reja në kohën e duhur.

Disa menaxherë të fondeve private madje mbledhin para publikisht dhe shpërdorojnë fondet e klientëve, shtoi ai.

Yi u bëri thirrje menaxherëve të fondeve që t’u japin përparësi nevojave dhe interesave të klientëve, pasi “ndodh herë pas here që fondet të fitojnë para, por investitorët jo”.

Ai u kërkoi menaxherëve të parave që të trajtojnë çështjen e rritjes së fondeve, në të cilën shitësit e fondeve, duke kërkuar komisione më të larta, të inkurajojnë investitorët që të shlyejnë fondet ekzistuese dhe të abonohen në ato të reja, duke rezultuar në rrjedha masive të fondeve./Reuters

Artikulli paraprakEkonomia greke gëzon rritje të madhe, thotë NBG
Artikulli tjetërSi t’i jepni vlerë kohës në zyrë në një model hibrid pune