Keni një ide për Startup? Ja hapat që duhet të ndiqni

Sipërmarrja, fillimi, teknologjia,te gjitha po e glorifikojnë këtë botë dhe si rezultat, gjithkush ka një ide dhe ata mendojnë se do të jetë gjëja tjetër e madhe. Realiteti megjithatë, është se idetë janë kufitare pa vlerë.

Jo vetëm që idetë janë një kokërr në një duzinë,  dhe jo vetëm që ata nuk mund të shkojnë kudo pa ekzekutimin, e vërteta është, nëse shikoni disa nga fituesit në teknologji, ata nuk kishin as edhe një ide unike për të filluar.

Çfarë ishte aq unike në idenë e Zuckerbergut? Twitter? Instagram? Asnjë nga këto nuk ishin ide shumë të mira, por të gjithë ata ekzekutuan dhe vazhduan të ekzekutonin të gjitha mënyrat deri në arritjen e dominimit të tregut.

Pra, nëse keni një ide për një sipërmarrje, kjo është e madhe, por tani merreni atë ide dhe përpiquni ta transformoni atë në një biznes. Këtu janë pesë hapat e parë që duhet të bëni:

ANALIZA KONKURRUESE ËSHTË ABSOLUTISHT THELBËSORE

Nuk mund ta theksoj këtë mjaftueshëm. Para se të ndërmerrni një hap përpara, duke grumbulluar para, përpara se të ndërtoni një produkt, merrni një muaj kohë dhe studioni tregun. Bëni një panoramë të cilësdo dhe të gjitha kompanitë që synojnë audiencën e njëjtë si ju, duke ndërtuar një produkt të ngjashëm me ju, ose duke ofruar të njëjtën vlerë si ju.

Mundohuni të përfshini së paku 50 kompani në atë peizazh. Kjo do t’ju ndihmojë të njihni më mirë tregun tuaj, do t’ju ndihmojë të shkoni në treg më mirë dhe në rast se kjo nuk do të ishte e mjaftueshme, ai do të bëjë një përshtypje të mahnitshme tek çdo investitor që ju pyet për peizazhin tuaj konkurrues. Më shumë konkurrencë nënkupton se ka më shumë kërkesa për atë që po përpiqeni të bëni. Ky është një lajm i mirë.

NDËRTIMI I NJË PROTOTIPI, EDHE NË NIVEL BAZË

Vajtja tek një investitor me një ide do të thotë që investitori ose do t’ju thotë që të ktheheni më vonë kur ka tërheqje ose nëse ata shkruajnë një kontroll, do të jenë në kushte shumë agresive. Ndërtimi i një prototipi bazë duke përdorur platforma si InVision do t’ju ndihmojë të vizualizoni vizionin tuaj për ju, për ekipin tuaj dhe për investitorët potencialë dhe klientët.

GJENI 100 PËRDORUES DHE BISEDONI ME ATA

Investitorët e mrekullueshëm gjatë viteve kanë shkruar për nevojën për të shkallëzuar ngadalë dhe në mënyrë organike. Gjithkush ëndërron të ketë një miliard përdorues, por fillon me 100. 100 përdorues besnikë, të cilët do t’ju japin reagime të sinqerta, pozitive ose negative. Ju nuk do të jeni në gjendje të flisni me përdoruesit tuaj kur keni qindra mijëra prej tyre. Synoni për të arritur atë 100 moment historik dhe njihini ata përdorues.

HARTONI ME KUJDES NJË LISTË INVESTITORËSH

Si sipërmarrës i parë, mund të mendoni se keni nevojë për paratë e investitorëve më shumë se sa investitorët kanë nevojë për ju. Ju do të gaboni. Investitorët duhet të kthejnë paratë e investitorëve të tyre, kështu që ata vazhdimisht po kërkojnë të gjejnë marrëveshje të mira dhe të vendosin kapital. Gjeni investitorët më të mirë për ju në bazë të ekspertizës së tyre dhe duke intervistuar kompanitë e tyre të portofolit. Pyetni themeluesit se çfarë është si të punoni me atë investitor dhe nëse ato ofrojnë vlerë reale përtej çekut. Zgjedhja e investitorit të duhur mund të jetë vendimi më i rëndësishëm që ju bëni ndonjëherë si një sipërmarrës.

NXITONI, EKZEKUTONI, PERFORMONI DHE PESHONI

Nëse e keni bërë këtë tani, tani fillon pjesa e këndshme. Ndërtoni produktin, bëhuni gati për të përsëritur bazuar në reagimet dhe sjelljet e përdoruesve, dhe kurrë mos u mërzitni për sukses. Ke arritur një moment historik? E jashtëzakonshme.

Sipërmarrja është e vështirë, është  statistikisht e pamundur nëse mendoni për të, por çdokush që e ka gabimin e di se ata nuk kanë zgjidhje tjetër veçse të ndërtojnë produkte dhe të përpiqen të ndryshojnë botën!/ bussinesmag

Artikulli paraprakKosova dhe Shqipëria i bashkojnë tregjet energjetike
Artikulli tjetërShkëmbim mesazhesh edhe pa internet, WhatsApp sjell risitë e 2023