Katër marrëveshje të CEFTA-s për Ballkanin Perëndimor në pritje të miratimit

Emir Djikic, drejtor i Sekretariatit të CEFTA-s, prezantoi në Berlin arritjet kryesore të CEFTA-s, duke u fokusuar në masat me përfitime të drejtpërdrejta për njerëzit dhe bizneset. Duke folur në Samitin e Ballkanit Perëndimor nën kujdesin e Procesit të Berlinit, ai përgëzoi Liderët e Ballkanit Perëndimor dhe Këshillin e Bashkëpunimit Rajonal për nënshkrimin e tre marrëveshjeve të mobilitetit dhe bëri thirrje për përshpejtimin e procesit të miratimit të marrëveshjeve të arritura në kuadër të CEFTA-s.

“CEFTA e ka bërë prioritet absolut zbatimin e CRM-së. Deri më sot kemi përfunduar punën për katër vendime të reja të Komitetit të Përbashkët në pritje të miratimit”, tha z. Djikic duke numëruar një sërë marrëveshjesh për të cilat janë rënë dakord plotësisht, por në të njëjtën kohë mungon hapi më i rëndësishëm – miratimi nga Komiteti i Përbashkët:

•  Vendim për lehtësimin e tregtisë elektronike që do të mbështesë kompanitë tona të vogla dhe të mesme që shesin online, duke thjeshtuar ligjet dhe rregulloret për shitjen në të gjithë tregun e CEFTA-s.

  Vendimi për shërbimet e dorëzimit të pakove ndërpartiake dhe Vendimi për parandalimin e gjeo-bllokimit të pajustifikuar), që do të siguronte të njëjtin nivel të mbrojtjes së konsumatorit, transparencës së çmimeve dhe heqjes së praktikave të pajustifikuara gjeo-bllokuese për miliona njerëz që blejnë online.

•  Vendim për njohjen e Programeve AEOS, që do t’u mundësonte kompanive të besueshme të CEFTA-s të eksportojnë sipas procedurave të thjeshtuara doganore.

Ekspertët e palëve të CEFTA-s janë afër përfundimit të negociatave të gjashtë marrëveshjeve të tjera shtesë që përmbushin premtimet që liderët e Ballkanit Perëndimor dhanë në vitin 2020 – premtimet për njohjen e certifikatave, lejeve dhe licencave që synojnë inxhinierët, agjencitë e udhëtimit, operatorët turistikë, prodhuesit dhe tregtarët e mjaltit.

Z. Djikic kujtoi suksesin e zgjerimit të Korsive të Gjelbërta me Greqinë dhe Korsive Blu me Italinë, gjë që nuk do të ishte e mundur pa partneritetin e CEFTA-s me Komunitetin e Transportit dhe mbështetjen e RCC dhe Komisionit Evropian.

“Ne jemi të lumtur që akulli është thyer dhe që më shumë vende anëtare të BE-së shprehën interes për t’u bashkuar”, tha Drejtori i Sekretariatit të CEFTA-s dhe shtoi: “Korsitë e gjelbërta janë kujtesë e rëndësishme që rajoni mund të japë zgjidhje innovative, të cilat madje mund të shtrihen në BE”.

Z. Djikic përgëzoi gjithashtu liderët e Ballkanit Perëndimor dhe Këshillin e Bashkëpunimit Rajonal për nënshkrimin e marrëveshjeve të mobilitetit dhe njoftoi konferencën e Javës së CEFTA-s të këtij viti, që do të mbahet në Bruksel më 9 dhjetor, kur CEFTA tradicionalisht bën vlerësimin e kryesimit aktual (Moldavia) dhe prezanton Kryesuesin në detyrë për vitin e ardhshëm (Mali i Zi).

CEFTA është një marrëveshje e tregtisë së lirë që mbulon Ballkanin Perëndimor dhe Moldavinë e nënshkruar në vitin 2006. Komiteti i Përbashkët është organi qeverisës i CEFTA-s, i krijuar nga Marrëveshja dhe i përbërë nga përfaqësues të të gjitha Palëve. Sekretariati i CEFTA-s është organi i krijuar nga Marrëveshja për të mbështetur Komitetin e Përbashkët në zbatimin e axhendës së CEFTA-s.

Më shumë info në: https://cefta.int/structures/

Plani i Veprimit të Përbashkët Rajonal të Tregut 2021-2024 është një kuadër strategjik për integrimin ekonomik të Ballkanit Perëndimor i miratuar nga drejtuesit e tij në vitin 2020, nën kujdesin e Procesit të Berlinit. CEFTA-s është ngarkuar të japë masa që mundësojnë lëvizjen e lirë të mallrave dhe shërbimeve, në përputhje me BE-në dhe masat ndërsektoriale. Zbatimi i plotë i integrimit ekonomik në rajon mund të sjellë rritje shtesë të GDP-së deri në 6.7%.

Më shumë info në: https://cefta.int/legal-documents/

Artikulli paraprakSi i përshkruajnë punonjësit kolegët e brezave të ndryshëm
Artikulli tjetërShtimi i pasurisë mes muslimanëve

Comments are closed.