Kamioni elektrik i Teslas që do të revolucionarizojë transportin

Disa javë më parë, Elon Musk siguroi se dy Teslat e ardhshme do të mbërrinin në 2023.

Roadster i shumëpritur (trashëgimtari i Teslës së parë) dhe një risi absolute e kamionit Tesla Semi.

Sot kemi imazhe dhe informacione të reja në lidhje me kamionin e parë elektrik të zhvilluar nga kompania me bazë në Austin (SHBA).

Tesla Semi do të lëvizë falë tre motorëve elektrikë (të paktën ky është informacioni zyrtar që shfaqet në faqen e Tesla-s, megjithëse janë paralajmëruar edhe versione me katër motorë), të vendosur në rrotat e pasme, në mënyrë që pezullimi i përparmë të jetë plotësisht i pavarur. Bateritë e tij, të vendosura në pjesën e poshtme të dyshemesë, gjenerojnë avantazhe dinamike (duke ulur qendrën e gravitetit, një faktor edhe më vendimtar në kamionë) dhe siguri në rast aksidenti, duke reduktuar rrezikun.

Ashtu si me makinat e pasagjerëve, Tesla Semi do të shquhet për performancën e saj. Mjeti i ri krenohet me aftësinë për të përshpejtuar nga 0 në 100 km/h në vetëm 20 sekonda, me një ngarkesë prej 80 ton. Musk u mburr në prezantimin e kamionit se pa rimorkio mund ta bënte këtë përshpejtim në 5 sekonda, gjë që na jep një ide më të mirë të fuqisë së tij.

Paketa e baterive e Tesla Semi ofron një gamë të konsiderueshme duke marrë parasysh volumin e automjetit: më shumë se 800 kilometra (me ngarkesë të plotë dhe me shpejtësi autostrade) për çdo karikim. Më se e mjaftueshme nëse pranojmë, siç siguron Tesla, se 80% e udhëtimeve të këtyre mjeteve nuk arrijnë 400 km. Sipas prodhuesit, në vetëm gjysmë ore shoferi i një Semi mund të mbushë deri në 70% të baterisë së kamionit (dmth të grumbullojë energji elektrike për 650 km), duke përdorur karikues specifikë për kamionin (të cilët mund të quhen Megachargers)./Motilokal

Artikulli paraprakPJESA 2/ Idetë kryesore të librit “The Presentation Secrets of Steve Jobs” – Carmine Gallo
Artikulli tjetërPompat termike: Cilat janë ato dhe si funksionojnë?