Inflacioni në eurozonë më i lartë se parashikimi. Mund të ndikojë mbi pagat

Inflacioni i Eurozonës do të jetë më i lartë në vitet e ardhshme sesa ishte parashikuar më parë dhe do të jetë pak më poshtë objektivit të Bankës Qendrore Evropiane prej 2% në vitin 2022, tregoi një sondazh i Bankës Qëndrore Evropiane të premten.

Rritja e çmimeve të konsumit tani shihet mesatarisht 2.3% këtë vit dhe 1.9% vitin e ardhshëm, tregoi Anketa e Parashikuesve Profesionistë, një kontribut kyç në diskutimet e BQE.

Tashmë afër dyfishit të objektivit të BQE-së, inflacioni është vendosur të përshpejtohet më tej dhe ndoshta të arrijë në 4% në muajt e ardhshëm, si pasojë e rritjes së çmimeve të mallrave dhe pengesave të ofertës industriale, duke mbajtur presion si mbi çmimet e prodhimit ashtu edhe mbi çmimet e konsumit.

Duke braktisur qëndrimin e saj të gjatë se inflacioni është “kryesisht i përkohshëm”, presidentja e BQE Christine Lagarde pranoi të enjten se rritja e çmimeve të konsumit do të jetë e lartë për më gjatë, duke vënë presion të mundshëm mbi rritjen e pagave.

Por ajo pohoi se nuk nevojitej asnjë përgjigje politike pasi inflacioni do të zhytej sërish nën objektivin e BQE-së pasi të zgjidhet stresi në ekonominë globale, kryesisht si rezultat i rihapjes së saj pas pandemisë.

Reuters 

Artikulli paraprakFalimentoi gjatë pandemisë/ “Hertz” do të blejë 100 mijë Tesla për t’u rimëkëmbur
Artikulli tjetërUdhëheqësit e G20-ës do të mblidhen për të diskutuar krizën e energjisë dhe rritjen e çmimeve