Inflacioni në eurozonë 0.3 përqind në qershor, në BE 0.8 përqind

Inflacioni në eurozonë ishte 0.3 përqind në qershor, një muaj në të cilin gradualisht u hoqën shumë masa kufizuese të vendosura në koronavirus, një përshpejtim nga niveli i majit prej 0,1 përqind, sipas Zyrës Evropiane të Statistikave – Eurostat.

Në të njëjtin muaj vitin e kaluar, rritja e çmimeve të konsumit në eurozonë arriti në 1.3 përqind në vit.

Inflacioni në Bashkimin Evropian u përshpejtua në 0.8 përqind në qershor 2020, nga 0.6 përqind në maj.

Një vit më parë, norma ishte 1.6 përqind, sipas të dhënave të Eurostat.

Deflacioni në tre vende

Deflacioni u regjistrua çdo vit në Qipro (minus 2.2 përqind), Greqi (minus 1.9 përqind) dhe Estoni (minus 1.6 përqind), ndërsa normat më të larta u regjistruan në Poloni (3.8 përqind), Republika Çeke (3.4 përqind) dhe Hungari (2.9 përqind).

Krahasuar me majin, inflacioni vjetor ra në shtatë vende anëtare të BE-së dhe u rrit në 20 vende.

Ndikimi më i madh në rritjen e inflacionit të qershorit në zonën e euros ishte rritja e çmimeve të ushqimit, alkoolit dhe duhanit, e ndjekur nga shërbimet, produktet industriale jo energjike dhe energjia. /tesheshi.com/

Artikulli paraprakTregu evropian i veturave shënon rënie prej 38 për qind
Artikulli tjetërNga Redi SHEHU: Shoqëri pa fajtorë