Historia e statistikave

Historia e statistikave studion dhe analizon evolucionin e saj që nga lindja e saj, e cila është para vitit 3000 pes (BC).

Edhe pse ne mund të datonim origjinën e statistikave edhe përpara kësaj date, maturia na bën të zgjedhim atë fillim. Në kohët e lashta, statistikat lindnin në mënyrë primitive me synimin për të llogaritur disa detaje që shërbenin për të përmirësuar disa fusha të jetës së përditshme. Statistikat lindin me synimin për të mbledhur të dhëna, dhe zakonisht të dhëna për shtetin. Prandaj origjina e tij etimologjike ‘Statisticus’, që do të thotë në lidhje me shtetin, dhe që më vonë evoluoi në statistikë.

Kështu, për shembull, është e zakonshme të shihen në disa piktura mbi shkëmbinj shenja dhe sinjale që shërbenin për të regjistruar sasinë e bagëtive apo ushqimeve. Me kalimin e kohës, evolucioni i statistikave si shkencë kontribuoi në piketa të tilla si ndërtimi i piramidave në Egjipt, përgatitja e regjistrimeve të popullsisë ose regjistrimi i variablave ekonomikë si prodhimi i brendshëm bruto (GDP).

Numri i shenjave për qëllime statistikore në shkëmbinj, brenda shpellave apo të skalitura në pllaka balte është i panumërt. Madje mund të themi se statistikat lindin së bashku me qytetërimet. Nëpërmjet pikturave të shpellave, hapave të parë të shkrimit përmes ikonave apo vizatimeve, qeniet njerëzore u përpoqën të kënaqnin nevojën për të mbledhur të dhëna, informacione apo për të përshkruar ngjarje.

Sido që të jetë, e sigurt është se tre mijëvjeçarë pas lindjes së qytetërimit të parë, rreth vitit 3500 p.e.s., u gjetën tabelat e para me shenja që mendohet se kanë qëllime statistikore.

Fazat në historinë e statistikave

Historia e statistikave mund të përmblidhet në katër faza:

Qytetërimet e para

Nga Sumeri, Egjipti, Kina e lashtë, Babilonia apo Asiria, filluan të zhvillohen tabelat e para statistikore. Janë dy shembuj shumë ilustrues nga koha.

Nga njëra anë në Kinë, filozofi i famshëm Konfuci deklaroi në shkrimet e tij se mbreti Yao porositi të mblidhte të dhëna për industrinë, tregtinë dhe bujqësinë. Në Egjipt, që besohet të jetë historiani antik më i ditur, greku Herodoti, citon në shkrimet e tij rëndësinë e mbledhjes së të dhënave gjatë ndërtimit të piramidave enigmatike të Egjiptit. Po kështu, Herodoti pasqyron se sa i përshtatshëm është për një shtet si ai (Greqia e Lashtë) të mbledhë informacion dhe ta përcaktojë sasinë e tij.

Për të përmendur një shembull tjetër, mund të citojmë bibliotekën e madhe të krijuar nga Sargon II, mbreti i Asirisë. Ndërtimi i tij u bë i mundur për shkak të vëllimit të madh të taksave që u ngarkonte popujve nënshtetas. Biblioteka, e ndërtuar në Nineveh është ndoshta më e madhja dhe më e vlefshme historikisht në botën e lashtë. Aty ruhen, së bashku me shumë tableta të tjera, disa nga të dhënat statistikore më të rëndësishme të kohës.

Perandoria romake

Me lindjen e Romës, statistikat u bënë edhe më të rëndësishme. Falë prezantimit të metodave përshkruese, tani dimë shumë të dhëna për demografinë e Perandorisë Romake. Të dhëna të tilla si vdekshmëria foshnjore, vdekjet, lindjet dhe banorët për kilometër katror.

Megjithëse nuk ishin të parët që zhvilluan regjistrimet e popullsisë, ata ishin të parët që përdorën informacionin për të marrë vendime më të mira. Tashmë në Romë kishte njerëz të aftë për të balancuar bilancet, për të dhënë kredi dhe për të regjistruar normën e interesit të rënë dakord. Për më tepër, taksat e paguara u regjistruan dhe shteti përgatiti llogaritë e tij.

Mesjeta

Gjatë Mesjetës, evolucioni i shkencës statistikore ngeci. Në një farë mënyre, ose kështu duket se shkrimet na tregojnë, historia e statistikave pushon. Kjo mund të jetë për shkak të vështirësive që përjetuan qytetërimet në pjesë të ndryshme të botës, luftërave, kultivimit të pamjaftueshëm, ndryshimeve klimatike dhe transformimeve të rëndësishme kulturore. Evolucioni u ndal në shumë nivele të zhvillimit njerëzor dhe nuk do të ndodhte deri në Rilindjen (shek. 15 dhe 16) kur statistikat do të merrnin përsëri jetë.

Epoka moderne

Me fillimin e epokës moderne, drejt shekullit të 15-të, Kisha, pasi e kupton rëndësinë e regjistrimit të vdekjeve, pagëzimit apo lindjeve, i kushton burime krijimit të këtyre regjistrave. Konkretisht, do të ishte John Graunt (1620-1674) që së bashku me ndihmësin e tij William Petty (1623-1687) do të përgatisnin regjistrimin e parë statistikor modern dhe tabelën e parë të probabiliteteve sipas moshës. Domethënë, ai llogaritte probabilitetin e vdekjes në bazë të moshës së banorëve.

Falë kësaj pune, një profesor i famshëm gjerman i quajtur Caspar Neumann (1648-1715) kreu studimin e parë statistikor jopolitik në histori. Ai u përpoq, dhe në fakt ia doli, të shkatërronte mitin se më shumë njerëz vdiqën në vitet që përfunduan në numrin shtatë.

Megjithëse ka shkrime mbi probabilitetin përpara tij, Geoffrey Achenwall (1719-1772) ishte i pari që shpiku fjalën “statistika”.

Deri në ardhjen e shekullit të 20-të, lindën personalitete të mëdha si Pascal, Bernoulli, Laplace, Gauss, Poisson, Bayes apo Markov, të cilët pak nga pak kontribuuan në bashkimin e koncepteve të statistikës dhe probabilitetit. Statistikat po përvetësonin mjete matematikore që rrjedhin nga teoria e probabilitetit. Pak nga pak njëri u rrit me tjetrin, por ata nuk mbaruan së bashku deri në shekullin e 20-të.

Epoka bashkëkohore

Megjithëse, në thelb, statistikat dhe probabiliteti janë subjekte të ndryshme, ato janë të lidhura ngushtë. Që nga shekulli i njëzetë, të dy kanë ecur ngushtë dorë për dore.

Kjo rrugë paralele që ata kanë marrë nuk do të ishte e mundur pa përparimet Kolmogorov dhe Borel. Të dy i dhanë kuptim të vërtetë matematikor çështjes. Që atëherë, probabiliteti shihej nga bota akademike si diçka jo serioze dhe pa mbështetje të mjaftueshme matematikore. Megjithatë, ne nuk mund të harrojmë kontributin e madh që Fisher dhe Pearson i dhanë statistikave si disiplinë shkencore.

Që nga mesi i shekullit të 20-të, statistikat dhe probabiliteti nuk kanë reshtur së avancuari. Së bashku me kompjuterët dhe softuerin, ka qenë e mundur të ruhen sasi të mëdha të dhënash dhe të kryhen llogaritje të paimagjinueshme deri më sot./definebusinessterms/

Artikulli paraprakÇmimet e ngritura manipulative të bukëpjekësve në Kosovë
Artikulli tjetërArabia Saudite do të ndërtojë një prej aeroporteve më të mëdhenj në botë

Comments are closed.