Historia e kontabilitetit

Historia e kontabilitetit tregon evolucionin e kësaj disipline me kalimin e kohës dhe sa e dobishme ka qenë për zhvillimin e njerëzimit.

Në këtë mënyrë, që në lashtësi, kontabiliteti është përdorur për situata të shumta dhe shumë të ndryshme. Ne u detyruam të mbanim shënime për ushqimin, burimet apo paratë, duke dalë kështu kjo pjesë thelbësore e Ekonomisë. Epo, pa të, shoqëria nuk do të ishte në gjendje të përparonte në shumë aspekte.

Historia e Kontabilitetit: Viti 6000 p.e.s.r.

Deri në vitin 6000 p.e.s.r. kishte disa faktorë që ndriçuan këtë teknikë të të dhënave ekonomike. Gjuetarët, fermerët apo barinjtë duhej të dinin të dhëna për aktivitetet e tyre, dhe kjo, së bashku me paraqitjen e shkrimit dhe numrave, krijoi një paraardhës të kontabilitetit.

Pllakat argjile me origjinë sumeriane dihet se janë gjetur në Mesopotami. Gjithashtu, skribët egjiptianë ishin llogaritarët e kohës, paraardhësit e kontabilistëve të sotëm. Greqia, me përparimet e saj intelektuale, politike dhe shoqërore, lejoi zhvillimin e kësaj veprimtarie.

Natyrisht, nuk mund të harrojmë Romën, e cila edhe pse e rrallë, krijoi disa vepra të lidhura. Në ato kohë, romakët, mbi të gjitha, shkruanin për ligjet. E drejta romake u trashëgua nga shumë vende dhe ndihmoi në rregullimin e veprimtarisë së kontabilitetit.

Historia e Kontabilitetit: Nga Mesjeta deri në Sot

Në mesjetë, feudalizmi nënkuptonte një mbyllje të pjesshme të tregtisë. Megjithatë, feudalët, të ndihmuar nga murgjit, duhej të mbanin llogari për prodhimin e tokave të tyre. Genova, Venecia dhe Firence (në Itali) ishin më se të rëndësishme në historinë e kontabilitetit.

Në Rilindje pati përparime të rëndësishme në artin e numërimit. Në fakt, siç do të shohim më poshtë, u shfaq teknika e kontabilitetit që revolucionarizoi këtë aktivitet, dyfishimi. Në fakt, më parë, në Xhenova, flitej për karrige debiti e krediti apo të kryqëzuara.

Historia e Kontabilitetit: Nga një hyrje në të dyfishtë

Benedetto Cotugli, nga Dalmacia, ishte krijuesi i hyrjes së dyfishtë, që shfaqet në veprën e tij Della mercatura et del mercante perfetto , përfunduar në 1458 dhe shtypur në 1573. Zbulimi i tij ishte thelbësor për zhvillimin e kontabilitetit modern siç e njohim sot.

Përafërsisht, duke qenë se ne kemi zhvilluar të dy konceptet në Economipedia, ka dallime të rëndësishme midis të dyve.

Loja e vetme është vetëm një rezultat. Quhet edhe arkë, hyrje dhe dalje. Në fund, ai kontribuon në një bilanc të këtyre operacioneve. Ai pasqyron vetëm një llogari në të njëjtën kohë.

Hyrja e dyfishtë shkon më tej. Ai lejon trajtimin e dy ose më shumë llojeve të llogarisë në të njëjtën hyrje, në të njëjtën hyrje. Në këtë mënyrë, falë marrëdhënies së të ashtuquajturit libri i regjistrimeve ditar me librin kryesor, kontabiliteti bëhet shumë më i lehtë.

Historia e Kontabilitetit: Kontabiliteti Modern

Teknologjia dhe përdorimi i programeve të veçanta kompjuterike, si dhe shfaqja e internetit, ka çuar në një përparim të dukshëm në këtë aktivitet. Vendet e ndryshme të botës kanë qenë në gjendje të përballojnë lehtësisht mbajtjen e vëllimeve të mëdha të të dhënave.

Nga ana tjetër, regjistrimet ditore pasqyrohen në të ashtuquajturat bilancet dhe verifikimet apo pasqyrat e të ardhurave. Këto janë më të rëndësishmet, por ka të tjera si ato që lidhen me kapitalin ose paratë e gatshme. Të gjitha ato llogariten lehtësisht me programet e kontabilitetit. Plus, ruajtja në renë kompjuterike ju lejon të punoni kudo.

Në fund, duhet përmendur se ka dallime relevante në mënyrën e kontabilitetit në vende të ndryshme. Sidomos midis anglo-saksonëve dhe të tjerëve. Por të gjithë ata përdorin hyrje të dyfishtë dhe, në shumicën, historia e kontabilitetit ka pasur një evolucion të ngjashëm./definebusinessterms/

Artikulli paraprakWEF: Dy strategji që mund t’ju ndihmojnë të mësoni dhe të kujtoni gjërat e reja
Artikulli tjetërTravel Lemming e vendos Kosovë në top 50 vendet që duhet vizituar në vitin 2023

Comments are closed.