Historia e inflacionit

Historia e inflacionit analizon evoluimin e këtij variabli makroekonomik në kohë, dhe në vende të ndryshme, për të njohur shkaqet dhe pasojat e shfaqjes së tij.

Inflacioni, siç e dimë, është një rritje e vazhdueshme e çmimeve të mallrave dhe shërbimeve me kalimin e kohës. Efektet e tij në ekonomi janë të ndryshme dhe mbi të gjitha prek të ardhurat më të ulëta, të cilët shohin fuqinë blerëse të reduktuar.

Për më tepër, të ashtuquajturat spirale inflacioniste mund të kenë pasoja katastrofike. Këto mund të ndikojnë në rritjen, pagat ose të ardhurat. Për këto dhe arsye të tjera, është e rëndësishme të njihni historinë e saj.

Historia e inflacionit: Roma dhe denarët romakë

Një nga monedhat romake, denar, u krijua me Republikën e Romës. Përmbajtja e tij e argjendit ishte 95%.

Me ardhjen e perandorit Neron, i famshëm për ekseset e tij, përmbajtja filloi të falsifikohej me metale më të lira. Në këtë mënyrë, me të njëjtën sasi argjendi (vlera reale), mund të prehej një sasi më e madhe monedhash (vlera nominale).

Prej këtu shfaqet koncepti i seigniorage, që është falsifikimi i monedhës.

Me kalimin e kohës, doli një monedhë që ishte e gjitha e veshur me bronz dhe argjend. Tregtarët e morën vesh dhe filluan të rrisin çmimet për të ruajtur fuqinë e tyre blerëse.

Diego E. Quijano, një ekonomist, beson se kjo mund të jetë një nga origjinat e inflacionit.

Historia e inflacionit: Ari i Botës së Re

Me zbulimin e minierave të arit dhe argjendit të Botës së Re, u krijua një farë tensioni inflacioni.

Ky faktor ishte, sipas autorit francez Jean Bodin, shkaktari kryesor i inflacionit, për shkak të ekspansionit monetar. Të gjitha këto ai i shpjegoi në veprën e tij: “Teoria rreth inflacionit”.

Meqenëse kishte më shumë metale të çmuara, mund të fitoheshin më shumë para, kështu që u nda nga prodhimi, duke shkaktuar rritje çmimesh.

Edhe një herë ne e shikojmë inflacionin si një fenomen monetar. Shkolla austriake konsideron se është gjithmonë, autorë të tjerë, megjithatë, besojnë se ka shkaqe të shumta, siç do ta shohim në pjesën tjetër.

Historia e Inflacionit: Nga Keynes në Brettons Woods

Tashmë në shekullin e 20-të, kriza e viteve 1930 përfaqësoi një mënyrë të re të të kuptuarit të inflacionit.

Keynes, një ekonomist anglez, zbuloi tre lloje. Nga njëra anë, inflacioni për shkak të rritjes së kërkesës agregate, të cilat nuk korrespondojnë me ofertën. Një lloj tjetër do të ishte inflacioni i kostos. Ndërsa e treta është strukturore, e cila mund të shkaktojë spirale inflacioniste të përmendura më sipër.

Në vitin 1944 u morën një sërë vendimesh në lidhje me financat ndërkombëtare, marrëveshjet e Brettons Woods.

Deri atëherë paratë kishin një mbështetje ari. Megjithatë, nga këto marrëveshje, monedhat i referoheshin dollarit, i cili lidhet me arin. Në mesin e viteve 1960, me rritjen e inflacionit, këto marrëveshje u ndërprenë.

Siç mund ta shohim, Keynes vuri në tavolinë fenomene të tjera që mund të rrisin inflacionin, pa pasur nevojë t’i kushtohet vëmendje fenomeneve monetare.

Historia e Inflacionit: Bankat Qendrore

Bankat qendrore janë organizata që sigurojnë stabilitetin e çmimeve, megjithëse vareshin nga parlamentet e ndryshme.

Është nga vitet ’70 dhe ’80 kur pavarësia e qeverive të vendit të tyre të origjinës merr rëndësi. Një nga detyrat e saj është kontrolli i inflacionit nëpërmjet politikave të përshtatshme monetare.

Disa, si Banka Qendrore Evropiane (BQE), kanë një objektiv inflacioni prej 2%.

Nëse bie nga niveli i synuar, do të aplikohen politika monetare ekspansioniste në mënyrë që të rritet, dhe anasjelltas (tkurrëse) nëse rritet.

Megjithatë, është vënë në pikëpyetje nëse kjo vlerë është adekuate për një rritje të shëndetshme ekonomike. Prandaj, në shekullin e 21-të, këto banka kanë ende shumë për të thënë në historinë e inflacionit./definebusinessterms/

Artikulli paraprakPër të gjashtin vit me radhë, Forbes publikoi klasifikimin e punëdhënësve më të mirë në botë
Artikulli tjetërKriza ekonomike në Kosovë, qytetarët po marrin kredi për t’i blerë gjërat elementare

Comments are closed.