“Hakmarrja” e ekonomisë së shkollës së vjetër: ku ka më shumë para?

Dikush mund të argumentojë se bëhet fjalë për… hakmarrjen e ekonomisë së shkollës së vjetër ndaj tendencave moderne dhe të modës. Në fund të fundit, si mund të interpretohet ndryshe fakti që likuiditeti i Exxon Mobil është më i madh se ai i Alphabet, pra Google?

Pas disa vitesh stanjimi (koronavirus, bllokim, energji e gjelbër, kalim në BRE), gjigantët e naftës duket se janë rikthyer përgjithmonë, duke u shfaqur si “kampionë” të lëngut. Dhe kjo nuk ndodhi rastësisht.

Arsyeja kryesore është rritja e madhe e çmimit të naftës, e cila është në nivelin e 100 dollarëve për fuçi, falë rimëkëmbjes dinamike të kërkesës nga kriza pandemike dyvjeçare.

Lufta në Ukrainë dhe kriza e gazit natyror në Evropë po rrisin vrullin pozitiv, pasi gjithnjë e më shumë vende po i kthehen lëndëve djegëse fosile “të rënda”, në përpjekje për të reduktuar varësinë nga gazi rus.

Rezultati i gjithë kësaj është se Exxon Mobil, i cili tregoi humbje gjatë pandemisë (për herë të parë në historinë e tij), tani është në vendin e tretë në mesin e kompanive S&P 500 me flukset më të mëdha të parave (pas Apple dhe Microsoft).

Por nuk është vetëm Exxon. Chevron, për shembull, postoi një rritje të papritur në fluksin e lirë të parasë, me analistët që presin rekorde të reja në tremujorët e ardhshëm.

Rrjedha e parave pa pagesë e Exxon kapërcen atë të Alphabet

Sipas analizës së Jeff Currie të Goldman Sachs, “fara” e rritjes së naftës u mboll një dekadë më parë, kur investitorët nxituan të favorizojnë stoqet e teknologjisë në vend të mallrave, duke çuar në investime anemike në një numër sektorësh të “energjisë së rëndë”, siç janë fushat e naftës dhe rafineritë.

Kjo nga ana tjetër çoi në mënyrë të pashmangshme në rritjen e çmimeve të karburantit pasi oferta në një moment ndaloi përmbushjen e kërkesës dhe nafta filloi të bëhej “e vështirë për t’u gjetur”. Kështu, ato kompani që i qëndruan besnike lëndëve djegëse fosile, duke mos nxituar të hidhen në bandën e burimeve të rinovueshme të energjisë, korrin më shumë përfitime sot.

Dhe më e rëndësishmja, aktualisht nuk ka shenja të uljes së kërkesës për naftë, pavarësisht shqetësimeve në rritje për rrezikun e një recesioni ekonomik global.

Si Exxon-Chevron ashtu edhe Shell-TotalEnergies shënuan fitime rekord për tremujorin e dytë, duke i shtyrë ata të zgjerojnë programet e kthimit të aksioneve (Exxon kishte trefishuar tashmë blerjet), në një lëvizje për të shpërblyer aksionarët, të cilët vazhduan gjatë viteve të fundit për të mbështetur kompanitë e naftës, kundër valës së energjisë së gjelbër dhe të rinovueshme.

Tani për tani, 10 aksionet kryesore (sipas kthimit vjetor) në S&P 500 vijnë ekskluzivisht nga sektori i energjisë, i cili tani ka një peshë prej 4.5% në indeksin kryesor të Wall Street. Një përqindje më shumë se dyfishi i periudhës para pandemisë.

Në të kundërt, 10 aksionet më të këqija janë ish “super yjet” Netflix dhe Meta Platforms./tesheshi/

Artikulli paraprakMenaxhimi i procesit
Artikulli tjetërSi po krijohet rendi i ri energjetik në botë