Gjermania zgjat bllokimin e COVID-19 deri në 7 Mars

Kancelarja gjermane Angela Merkel dhe 16 guvernatorët e vendit vendosën të mërkurën të zgjasin kryesisht bllokimin e koronavirusit të vendit deri në 7 mars mes shqetësimit se variantet e reja të virusit mund të ndryshojnë një rënie në rastet e reja të konfirmuara.

 

Sipas marrëveshjes së tyre, shumë aspekte të bllokimit aktual, të cilat do të skadonin në 14 shkurt, do të zgjaten, por do të bëhen disa përjashtime – duke përfshirë lejimin e floktarëve të rihapin bizneset e tyre në 1 Mars, megjithëse me rregullore të rrepta të higjienës.

Bllokimi i dytë i Gjermanisë filloi në nëntor dhe u zgjat dhe u ashpërsua para Krishtlindjes për shkak të shqetësimit se numri i pacientëve me COVID-19 mund të mbingarkonte spitalet.

Me zgjerimin, baret, restorantet dhe shumica e dyqaneve do të qëndrojnë të mbyllura, ndër të tjera.

Të mërkurën, Instituti gjerman Robert Koch raportoi se vendi kishte 8,072 raste të viruseve të reja dhe 813 vdekje në 24 orë. Në përgjithësi, Gjermania ka parë më shumë se 63,000 vdekje të konfirmuara të virusit gjatë pandemisë.

Numri javor i infeksioneve të reja ka rënë në 68 për 100,000 banorë. Qëllimi i qeverisë është të shtyjë numrin nën 50 për të mundësuar gjurmimin e besueshëm të kontakteve. Ai arriti kulmin në gati 200 pak para Krishtlindjeve.

Merkel vuri në dukje se shkalla e infeksionit kishte rënë nga 110 në pak më shumë se dy javë dhe shtoi se objektivi kryesor i qeverisë ishte “në sy”.

 

“Ne mund të jemi shumë të kënaqur,” tha Merkel, duke shprehur falënderime për ata që kishin ndihmuar në uljen e numrave duke respektuar rregullat e bllokimit dhe duke u përmbajtur nga udhëtimet dhe kontaktet e panevojshme.

 

Por ajo paralajmëroi se variantet e reja të virusit paraqesin rrezikun e një “vale të tretë” që mund të parandalohet vetëm nëse autoritetet do të ishin në gjendje të gjurmonin dhe gjurmonin edhe një herë të gjitha rastet e reja.

 

Rihapja e shkollave

Rihapja e shkollave ka qenë një pikë kryesore e mosmarrëveshjeve midis qeverive federale dhe shtetërore. Disa guvernatorë kanë argumentuar për rihapjen e kopshteve dhe shkollave fillore së pari, për të lehtësuar prindërit nga barra e shkollimit në shtëpi dhe për t’u siguruar që fëmijët e pa privilegjuar të mos mbeten shumë mbrapa.

 

Në Gjermani, qeveritë e shtetit kanë kompetenca të gjera – përfshirë autoritetin mbi arsimin. Sidoqoftë, personeli i tensionuar mjekësor i vendit ka kërkuar që bllokimi të zgjatet në formën e tij aktuale të rreptë.

 

Merkel dhe guvernatorët ranë dakord që shtetet do të jenë në gjendje të hapin gradualisht shkolla me kusht që të ekzistojnë masa higjienike për të frenuar përhapjen e virusit. Qeveria po shqyrton gjithashtu mundësinë e dhënies së vaksinave më shpejt personelit të kopshteve dhe mësuesve të shkollës fillore.

 

Përpara takimit, kreu i Shoqatës Ndërdisiplinare Gjermane për Kujdesin Intensiv dhe Mjekësinë e Urgjencës, ose DIVI, paralajmëroi se rihapja e shkollave dhe kopshteve do të çonte në shfaqjen e infeksioneve të virusit.

 

“Shkollat ​​dhe kopshtet janë për fat të keq vendet ku transmetohet virusi,” i tha Presidenti i DIVI Gernot Marx gazetës së përditshme Rheinische Post. “Fëmijët e mbajnë atë në familje, dhe shumica e mësuesve nuk janë vaksinuar. Si mjek i kujdesit intensiv, pra po ju them: kjo është e papërgjegjshme. ”

 

Merkel tha se do të zhvillonte një takim tjetër me guvernatorët në 3 Mars për të rivlerësuar përsëri masat e bllokimit\euronwes\

Artikulli paraprakFondi shumë-miliardësh i rimëkëmbjes pandemike të BE-së merr vëmendjen nga Parlamenti Evropian
Artikulli tjetërInstagram ka shtuar një veçori të re kundër piratimit