Fondi shumë-miliardësh i rimëkëmbjes pandemike të BE-së merr vëmendjen nga Parlamenti Evropian

Në zemër të planit të rimëkëmbjes së Evropës është 672.5 miliardë Euro Facility Recovery and Resilience për të ndihmuar kthimin e ekonomisë në udhë, të përbërë nga 312.5 miliardë euro në grante dhe 360 ​​miliardë euro në kredi.

 

Parlamenti Evropian tani ka votuar për të miratuar RRF, duke konfirmuar marrëveshjen politike të arritur në Dhjetor 2020. Votimi në 10 Shkurt hap rrugën që RRF të hyjë në fuqi në gjysmën e dytë të Shkurtit 2021.

 

Për të hyrë në para, vendet anëtare duhet të përgatisin plane kombëtare të rimëkëmbjes që tregojnë se do të alokojnë të paktën 37% të fondeve për tranzicionin në një ekonomi më të gjelbër dhe të paktën 20% për iniciativat për të dixhitalizuar ekonomitë e tyre. Paratë duhet të shpenzohen për investime publike dhe reforma për të forcuar ekonominë e vendit.

 

Gazetari i Euronews Guiilaume Desjardins shkoi për të vizituar një projekt për të ndërtuar një biorefinerinë të gjelbër të hidrogjenit në Provence në Francë, duke shpresuar të përfitonte nga fondet e BE.

 

Franca ka hartuar një plan kombëtar të rimëkëmbjes prej 100 miliardë eurosh, me 40 miliardë euro që pritet të vijnë nga struktura e rimëkëmbjes dhe qëndrueshmërisë së BE-së. Rreth një e treta e kësaj (30 miliardë euro) do të shpenzohen për kalimin në një ekonomi më të gjelbër. Kjo do të përfshinte investime në rinovimet e ndërtesave, transportin e pastër dhe industrinë e dekarbonizimit.

 

Sektori i gjelbër i hidrogjenit do të marrë 7 miliardë euro: 2 miliardë euro nga plani i rimëkëmbjes gjatë dy viteve të ardhshme, pastaj një shtesë prej 5 miliardë eurosh deri në vitin 2030.

 

Artikulli paraprakGrushti i Mianmarit kërcënon rimëkëmbjen e brishtë ekonomike
Artikulli tjetërGjermania zgjat bllokimin e COVID-19 deri në 7 Mars