GDP e Arabisë Saudite më e larta në mesin e G20-ës

GDP e Arabisë Saudite më e larta në mesin e G20 në tremujorin e tretë.

Arabia Saudite regjistroi rritjen më të lartë të Prodhimit të Brendshëm Bruto real midis vendeve të G20 në tremujorin e tretë të 2022, me një normë prej 8.6 për qind, treguan të dhënat zyrtare.

Kjo përkon me një normë të moderuar inflacioni në 2.9 për qind, e cila është ndër normat më të ulëta midis vendeve të G20.

Sipas një raporti të ri të Ministrisë së Ekonomisë dhe Planifikimit, rritja reale e PBB-së jonaftë u zgjerua me 5.9 për qind pas gjashtë tremujorësh radhazi.

Prodhimi, tregtia me shumicë dhe pakicë, restorantet dhe hotelet, ndërtimi dhe transporti ishin ndër kontribuuesit kryesorë të sektorit jo-naftëtar saudit në tremujorin e tretë të 2022, thuhet në raport.

Bilanci tregtar i Mbretërisë u rrit në 72.7 miliardë SR (19.3 miliardë dollarë) në gusht, me një normë rritjeje prej 87 përqind krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, pavarësisht pengesave të vazhdueshme në zinxhirët e furnizimit që pengojnë tregtinë globale.

Eksportet në Kinë, Japoni dhe SHBA u rritën, ndërsa India dhe Koreja e Jugut dyfishuan importet e tyre të mallrave saudite në baza vjetore, me Mbretërinë duke forcuar rolin e saj jetik në arenën ndërkombëtare.

“Duke parë nga e ardhmja, perspektivat tona të rritjes mbeten të forta dhe investitorët duhet të jenë optimistë për ecurinë e ekonomisë në afatin e afërt, të mbështetur nga përmirësimi i sektorit jo-naftëtar dhe nga aftësia në rritje e Mbretërisë për të tërhequr talente, për të zhvilluar turizmin dhe investoni”, tha ministri i Ekonomisë dhe Planifikimit, Faisal bin Fadel Al-Ibrahim.

Al-Ibrahim vuri në dukje se ata do të mbështesin qëndrueshmërinë e ekonomisë.

Arabia Saudite pritet të rritet me 7.6 për qind në vitin 2022 dhe 3.7 për qind në vitin 2023, sipas vlerësimeve të Fondit Monetar Ndërkombëtar në Raportin e Perspektivës Ekonomike Botërore, të publikuar në tetor.

Banka Botërore parashikon rritje më të lartë në vitin 2022 sesa FMN-ja, duke arritur në 8.3 përqind, përpara se të zbutet në 3.7 përqind dhe 2.3 përqind në 2023 dhe 2024 respektivisht./botaislame/

Artikulli paraprakRiciklimi i plastikës një ‘mit’ ndërsa ambalazhimi po rritet
Artikulli tjetërShembuj nga hadithet do t’u paraqiten vizitorëve në Katar që do të vijnë për Kupën e Botës 2022

Comments are closed.