FMN vlerëson përpjekjet e Emirateve të Bashkuara Arabe kundër pastrimit të parave

Fondi Monetar Ndërkombëtar ka vlerësuar përpjekjet e Emirateve të Bashkuara Arabe për të shtypur krimet financiare, veçanërisht pastrimin e parave.

Në një raport të fundit, fondi me bazë në Uashington përgëzoi njësinë e Bankës Qendrore të Emirateve të Bashkuara Arabe kundër pastrimit të parave dhe kundër terrorizmit (AML/CFT) për përpjekjet e saj për të “funksionalizuar një kuadër të ri mbikëqyrës të bazuar në rrezik”.

“Njohja e përpjekjeve tona kombëtare për të përmirësuar përgjigjen tonë kolektive ndaj pastrimit të parave dhe financimit të terrorizmit nga një institucion si FMN-ja thekson gatishmërinë e Emirateve të Bashkuara Arabe për të njohur sfidat dhe për t’i trajtuar ato në një mënyrë të organizuar dhe metodike”, citoi Hamid Al Zaabi, drejtor i përgjithshëm i Zyrës Ekzekutive të Bankës Qendrore të Emirateve të Bashkuara Arabe.

“Përmes bashkëpunimit të vazhdueshëm me rregullatorët vendas dhe ndërkombëtarë, ne do të vazhdojmë të mbrojmë sektorin financiar të vendit nga aktiviteti i paligjshëm,” shtoi ai.

Emiratet e Bashkuara Arabe, ekonomia e dytë më e madhe e botës arabe, ka ligje të rrepta për të parandaluar pastrimin e parave dhe financimin e terrorizmit, dhe ka nxjerrë rregulla të ndryshme gjatë viteve për të parandaluar krimet financiare.

Zyra Ekzekutive e njësisë së Bankës Qendrore të Emirateve të Bashkuara Arabe kundër pastrimit të parave dhe kundër terrorizmit është themeluar vitin e kaluar për t’u marrë me shpëlarësit e parave, si dhe me organizata dhe persona të dyshuar për financimin e terrorizmit dhe krimit të organizuar.

Në nëntor 2020, Ministria e Ekonomisë ngriti një departament të ri kundër pastrimit të parave për të siguruar që të gjitha bizneset jofinanciare dhe profesionistët të respektojnë ligjet vendase.

Dubai krijoi gjithashtu një gjykatë speciale në gusht për t’u fokusuar në luftën kundër pastrimit të parave dhe krimeve të tjera financiare dhe forcimin e integritetit të sistemit të tij financiar.

Emiratet e Bashkuara Arabe u janë bashkuar gjithashtu vendeve të tjera për të luftuar pastrimin e parave.

Në gusht, Njësia e Inteligjencës Financiare bashkoi forcat me Qendrën Kineze të Monitorimit dhe Analizës Kundër Pastrimit të Parave për të shkëmbyer informacion në luftën kundër pastrimit global të parave dhe financimit të terrorizmit./thnn/

Përkthehu: EKONOMIA ISLAME

Artikulli paraprakA mund ta zëvëndësojë Katari gazin rus në Europë?
Artikulli tjetër10 këshillat kryesore për një musliman që punon në një mjedis të hapur pune