Ekonomia/ Inflacioni rritet në të gjithë botën

Pas pandemisë, inflacioni rritet në të gjithë botën dhe në disa raste arrin në 55%: në Itali, krahasuar me fillimin e 2020-ës, është rritur gati njëzet herë

Pas kolapsit për shkak të pandemisë, çmimet janë rikthyer në rritje pothuajse në të gjithë botën, duke arritur majat rekord: vëren një raport nga Qendra Kërkimore Pew, bazuar në të dhënat e mbledhura nga Organizata për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD). shpjegon se si inflacioni në përgjithësi ndoqi një prirje rritëse, duke u kolapsuar gjatë muajve të parë të 2020 në fillim të pandemisë dhe më pas filloi të rritet në fillim të vitit 2021, kur bota po përpiqej të kthehej në normalitet.

REKORD

Analiza tregon se, nga 44 ekonomi të përparuara, 37 kanë të paktën dyfishuar normën e inflacionit në tremujorin e parë të 2022 krahasuar me fillimin e 2020. Në 16 vende norma e inflacionit është të paktën katërfishuar: një prej tyre është Italia. ku inflacioni u rrit gati njëzet herë krahasuar me vitin 2020, nga 0.29% në 5.67%. Para Italisë janë Izraeli, në krye të renditjes me një rritje mbi njëzet e pesë herë krahasuar me dy vjet më parë (nga 0,13% në 3,36%) dhe Greqia, e cila u rrit nga 0,36% në 2020. 7,44% në 2022. Por rekordi absolut i përket Turqisë, ku në tremujorin e parë të 2022, norma e inflacionit arriti në 55%.

PËRJASHTIM NGA RREGULLI

Nëse tendenca e përgjithshme ka qenë fillimisht në rënie, me shpërthimin e pandemisë, e më pas në rritje, ka disa vende ku norma e inflacionit ka ndjekur një prirje krejtësisht të ndryshme, ndonjëherë edhe të kundërta. Ky është rasti në Rusi, ku normat e inflacionit u rritën gjatë pandemisë dhe më pas u ngritën në qiell me fillimin e luftës në Ukrainë. Në Indonezi, nga ana tjetër, pas një rënieje para pandemisë, norma e inflacionit mbeti shumë e ulët.

Japonia gjithashtu vazhdon të luftojë me problemin e vjetër të inflacionit shumë të ulët: pas një rritjeje gjatë pandemisë, shkalla e inflacionit ra përsëri në fund të vitit 2021. Tani po rritet përsëri dhe qëndron në 2,6% – në çdo rast shumë nën mesataren botërore (e cila vlerësohet të rritet në 7.5% deri në fund të vitit). Prandaj duket se jemi vetëm në fillim dhe se kostoja e jetesës do të vazhdojë të rritet: sipas një raporti të ndërmjetëm të OECD-së, në shumicën e vendeve të analizuara në prill, normat e inflacionit ishin më të larta se në mars, dhe trendi rritës do të vazhdojë gjatë gjithë vitit 2022.

Ekonomia

Mashtrimi i mirë që të bën të besosh se inflacioni është më i lartë se sa është

Një studim i MIT shpjegon se si një mekanizëm vetë-mbrojtjeje në trurin tonë na shtyn të konsiderojmë shkallën e inflacionit më të lartë se ai real.

Ju ka ndodhur ndonjëherë, kur bëni pazar, që çdo gjë t’ju duket e ekzagjeruar në krahasim me një apo dy vjet më parë? Pyetje budallaqe, apo jo?

Megjithatë… Sipas një studimi të fundit të MIT, mund të jetë thjesht një problem perceptimi, i cili të shtyn të mbivlerësosh normën e inflacionit dhe rrjedhimisht rritjen e çmimeve të produkteve që blen çdo ditë.

Sipas Albert Cavallo, Profesor i Teknologjisë së Informacionit dhe Menaxhimit në MIT Sloan School, shumica e njerëzve u kushtojnë vëmendje këtyre temave (inflacioni, deflacioni, GDP & Co.) vetëm herë pas here dhe kjo i bën ata të vlerësojnë tepër të lartë evolucionin e çmimeve.

MË MIRË TË MOS E DI

Cavallo dhe ekipi i tij kryen studimin në Argjentinë dhe Shtetet e Bashkuara, dy vende që kanë një normë inflacioni krejtësisht të ndryshëm, i pari në rreth 22.5% në vit dhe i dyti në 1.8%. Shumë qytetarë janë të vetëdijshëm të mosinteresuar për këtë çështje dhe duket se kjo është e mirë, të paktën në një farë mënyre, sepse shmang reagimet e tepruara që mund të përkeqësojnë situatën dhe të dëmtojnë ekonominë. Për shembull, duke i nxitur njerëzit që të parashikojnë së tepërmi blerjet dhe duke shkaktuar kështu fenomene grumbullimi.

OK, ÇMIMI ËSHTË I DREJTË

Por ka edhe një problem të pritjeve: qeniet njerëzore kanë një kujtesë të keqe dhe priren të mendojnë se në të kaluarën gjithçka ishte mirë, ose të paktën më mirë, dhe për këtë arsye edhe se çmimet ishin shumë më të ulëta se ato reale. Kjo do të thotë, norma e perceptuar e inflacionit është shumë më e lartë se norma aktuale. Ky fenomen ndodh edhe në vende si Argjentina ku norma e inflacionit mbi 22% në vit duhet të shtyjë të gjithë të planifikojnë me kujdes financat e tyre. Megjithatë, hulumtimi tregon se si, në vendet ku galopon inflacioni, qytetarët janë shumë më të ditur për këtë temë.

NORMA E TIJ

Shumica e të intervistuarve në hulumtimin e MIT theksuan gjithashtu se informacioni në lidhje me tendencat e çmimeve merret dhe përpunohet në mënyrë të pavarur, jo aq shumë nga informacioni i shpërndarë nga burime zyrtare, por në bazë të blerjeve ditore.

VETËMBROJTJA EKONOMIKE

Sipas Cavallo, këta mekanizma janë të rëndësishëm, veçanërisht në vendet me një normë të lartë inflacioni, sepse ju lejojnë të nxisni sistemet e mbrojtjes kundër erozionit të fuqisë blerëse të monedhës suaj. Me këtë studim, të botuar në American Economic Journal, studiuesit e MIT besojnë se mund të ndihmojnë qeveritë të kuptojnë mekanizmat e vendosur nga qytetarët për të bërë zgjedhjet e tyre dhe për rrjedhojë të zhvillojnë politika më të mira./focus.it/

Artikulli paraprak5 thënie të suksesshme që mishërojnë sipërmarrësit
Artikulli tjetërRaiffeisen Bank i rrit kamatat edhe për kreditë ekzistuese