“E ardhmja e valutave”. Ekonomistët mendojnë se fundi i parasë fizike po vjen. Po kush do ta zëvëndësojë?

Pandemia e Covid-19 jo vetëm që përshpejtoi zhvendosjen drejt pagesave dixhitale dhe pa kontakt, por gjithashtu çoi në një pranim më të zakonshëm të alternativave të parave fizike si kriptomonedha që ka të ngjarë të qëndrojnë, thotë ekonomisti Esëar Prasad për CNBC Make It.
“Për shumë konsumatorë dhe biznese që kaluan në pagesat dixhitale, ndoshta nuk ka kthim prapa”, thotë Prasad, autor i “E ardhmja e parave. Si Revolucioni Dixhital po transformon monedhat dhe financat.”

Prasad, një profesor i politikës tregtare në Universitetin Cornell, një bashkëpunëtor i lartë në Institutin Brookings dhe ish-kreu i divizionit të Kinës të Fondit Monetar Ndërkombëtar, thotë se “epoka e parave të gatshme po i afrohet fundit dhe ajo e monedhave dixhitale të bankës qendrore ka filluar.”
Megjithëse ka pafund mënyra se si mund të evoluojë e ardhmja e parasë, Prasad parashikon se kombinimi i kriptomonedhave, monedhave të qëndrueshme (Stablecoins), monedhave dixhitale të bankës qendrore (CBDC) dhe sistemeve të tjera të pagesave dixhitale do të çojë në “shkatërrimin e parave [fizike]”.

Megjithatë, ai thekson se vetëm një teknologji nuk do ta kapërcejë atë. “Kriptovalutat në vetvete nuk do ta bëjnë revolucionin. Monedhat e qëndrueshme kanë një shank më të mirë, por mund të kenë shtrirje të kufizuar,” shpjegon ai.
Një monedhë dixhitale e garantuar nga Bnka Qëndrore do të duhet të jetë “gjerësisht dhe lehtësisht e aksesueshme”.
Ja çfarë duhet të dini për secilën.

Monedhat dixhitale të bankës qendrore (CBDC)

Një CBDC është një formë dixhitale e parave të emetuara nga banka qendrore. Ato mbështeten dhe përfaqësojnë para që janë një detyrim i drejtpërdrejtë i bankës qendrore.
Disa banka qendrore po eksperimentojnë me CBDC, megjithëse shumica janë në faza shumë të hershme, thotë Prasad.
Kina, Japonia, Suedia dhe Nigeria kanë filluar provat e CBDC dhe Banka e Anglisë dhe Banka Qendrore Evropiane po përgatisin provat e tyre. Bahamas nxorrën CBDC-në e parë në botë, “dollarin e rërës.”
Rezerva Federale e SHBA-së mbetet në mëdyshje për të filluar zhvillimin e mundshëm të një CBDC, por kryetari Jerome Poëell ka thënë se banka qendrore është duke e studiuar plotësisht mundësinë.

Teknologjia pas çdo CBDC varet nga preferencat e vendit dhe bankës së tij qendrore. Në disa raste, CBDC-të drejtohen në teknologjinë e regjistrave të shpërndarë, e cila është një lloj baze të dhënash që mund të ruajë kopje të shumta të të dhënave financiare, si historia e transaksioneve, në shumë entitete. Këto subjekte mund të menaxhohen në përgjithësi nga një bankë qendrore.
Kjo ndryshon nga blockchain pas kriptomonedhave të decentralizuara të njohura si Bitcoin, pasi një CBDC do të kontrollohej nga një entitet, një bankë qendrore. Kjo është gjithashtu arsyeja pse një CBDC nuk do të konsiderohej një kriptomonedhë.
Do të kishte disa avantazhe të mundshme nëse Rezerva Federale e SHBA lëshonte një CBDC, thotë Prasad. Do t’u jepte edhe të varfërve dhe pa llogari bankare qasje të lehtë në një sistem pagese dixhital dhe një portal për shërbimet bazë bankare. Prasad parashikon gjithashtu se mund të pengojë aktivitetet e paligjshme që mbështeten në transaksione anonime me para, të tilla si pazaret e drogës dhe pastrimi i parave.
Por ka edhe kosto të mundshme, thotë ai. Një shqetësim i madh i një CBDC është humbja e privatësisë. “Edhe me mbrojtje të vendosura për të siguruar konfidencialitetin, asnjë bankë qendrore nuk do të hiqte dorë nga dëgjueshmëria dhe gjurmueshmëria e transaksioneve të nevojshme për të kufizuar përdorimin e monedhës së saj dixhitale për qëllime legjitime,” thotë ai.

Monedhat e qëndrueshme (StableCoins)

Stablecoins janë kriptovaluta që synohen të lidhen me një asset rezervë, si ari ose dollari amerikan, por nuk janë të emetuara nga një bankë qendrore. “Rasti i monedhave të qëndrueshme është se ato ofrojnë pagesa dixhitale me kosto të ulët dhe lehtësisht të aksesueshme brenda dhe përtej kufijve kombëtarë”, thotë Prasad.
Në fakt, administrata e Biden kohët e fundit i tha Kongresit se kur rregullohen, monedhat e qëndrueshme mund të “mbështesin opsione pagese më të shpejta, më efikase dhe më gjithëpërfshirëse”.

Por monedhat e qëndrueshme kanë rënë në sy të ligjvënësve amerikanë si një kërcënim potencial për stabilitetin financiar. Në një shembull, kritikët kanë vënë në dyshim nëse i ashtuquajturi “Tether Stablecoin” ka rezerva të mjaftueshme në dollarë për të mbështetur monedhën e tij, pasi lidhja supozohet të jetë e lidhur me dollarin. Mbetet stablecoin më i madh për nga vlera e tregut.
Kjo është një pjesë e arsyes pse këshilltarët ekonomikë të Biden rekomanduan që Kongresi të miratojë legjislacionin që kufizon emetimin e monedhave të qëndrueshme për bankat e siguruara. Nëse bëhet, masa do t’u jepte rregullatorëve amerikanë më shumë juridiksion mbi industrinë, gjë që përfundimisht do t’i bënte monedhat më të qëndrueshme, argumentojnë ata.
Nga një përdorim më i gjerë i monedhave të qëndrueshme si një mjet këmbimi mund të përfitojnë “të varfërit dhe ata që nuk kanë banka, si dhe bizneset e vogla, si shitësit ambulantë”, në kryerjen e transaksioneve, thotë Prasad.

Kriptovaluta

Prasad parashikon që kriptovalutat do të ndihmojnë në bërjen e sistemeve të pagesave më efikase.
Kriptovalutat tipike, si Bitcoin, janë të decentralizuara. Dhe ndryshe nga monedhat e qëndrueshme, këto kriptomonedha të tjera nuk mbështeten nga asnjë aktiv rezervë. Në shumicën e rasteve, vlera e tyre rrjedh nga oferta dhe kërkesa.
Bitcoin, për shembull, u lançua në 2009 me qëllimin për të punuar si një sistem financiar person-për-person. Blockchain-i i tij u krijua me kujdes dhe ka një ekosistem të mirëmenduar. Bitcoin gjithashtu ka një sasi të kufizuar, gjë që lejon mungesën e integruar sipas dizajnit. Për shkak të kësaj, ajo shihet si një depo me vlerë nga mbajtësit e saj.
Një arsye pse kriptovalutat mund t’i bëjnë pagesat më efikase është sepse ato mund të lejojnë transaksione financiare ndërkufitare të shpejta dhe transparente, thotë Prasad. Kjo mund të jetë e dobishme në një sërë situatash, veçanërisht për ata që kanë nevojë të dërgojnë para në familje jashtë shtetit.
Megjithatë, shumica e kriptomonedhave janë shumë të paqëndrueshme, gjë që mund të pengojë suksesin e tyre afatgjatë si mjete këmbimi, thotë Prasad. Për shkak të kësaj paqëndrueshmërie, kriptovalutat ka të ngjarë të mos përdoren për transaksione ditore.

Dobësitë e një bote pa para fizike

Ndërsa Prasad thotë se është i sigurtë se e ardhmja e parave do të jetë pa para fizike, ai pranon se një varësi nga pagesat dixhitale nuk do të çojë domosdoshmërisht në një sistem të përsosur.
Megjithëse ai i sheh pagesat dixhitale si një mënyrë për të demokratizuar financat, ato gjithashtu mund të kontribuojnë në pabarazinë e të ardhurave dhe pasurisë, thotë ai.

“Të pasurit mund të jenë më të aftë se të tjerët për të përfituar nga mundësitë e reja të investimeve dhe për të korrur më shumë përfitime,” thotë Prasad. “Meqenëse të margjinalizuarit ekonomikisht kanë akses të kufizuar dixhital dhe nuk kanë njohuri financiare, disa nga ndryshimet mund të dëmtojnë aq sa mund të ndihmojnë ato segmente të popullsisë.”
Përveç kësaj, ekonomitë më të vogla mund të shohin që bankat dhe monedhat e tyre qendrore të fshihen ose të bëhen më pak të rëndësishme, thotë ai. “Kjo mund të përqendrojë edhe më shumë fuqi ekonomike dhe financiare në duart e ekonomive të mëdha.”
Paraja fizike ka gjithashtu një sërë avantazhesh, duke përfshirë konfidencialitetin në transaksionet financiare dhe privatësinë, thotë ai.
Kjo është arsyeja pse ai beson se e ardhmja e parave duhet të përcaktohet me kujdes.
“Fundi i parave të gatshme është në horizont dhe ka ardhur koha për një debat të gjerë publik mbi atë që do të zërë vendin e tij,” thotë Prasad. “Në fund të fundit, kjo do të ndikojë jo vetëm paratë, por edhe ekonominë, financat dhe shoqërinë.”

CNBC 

Artikulli paraprakTë bëhesh miliarder nga gabimet gramatikore. Kjo është historia e themeluesve të Grammarly
Artikulli tjetërEuropa Qendrore-Lindore, rreziku i inflacionit të lartë