Ballina Fokus Do t’i dhuroni fëmijës telefonin e tyre të parë? Këto metoda jua...

Do t’i dhuroni fëmijës telefonin e tyre të parë? Këto metoda jua bëjnë të thjeshtë mënyrën si t’i kontrolloni

Nëse keni vendosur të dorëzoheni dhe t’i jepni fëmijës tuaj një smartphone ose tablet, mund të jeni nervoz për sigurinë, mbikëqyrjen dhe kohën para ekranit.

Softueri nuk mund të zgjidhë gjithçka, por mund të ndihmojë. Këtu janë disa nga mjetet e disponueshme për të ndihmuar prindërit ose kujdestarët të udhëheqin hapat e parë individualë të fëmijëve në epokën dixhitale.

Krijimi i një grupi familjar

Për ata që japin një smartphone standard, Apple dhe Google ridizajnuan veçoritë e tyre të kontrollit prindëror këtë vit për t’i bërë më të lehtë gjetjen dhe përdorimin e tyre. Paneli i Apple quhet Family Sharing, ndërsa aplikacioni i Google quhet Family Link. Të dy punojnë në të njëjtin koncept: një organizator mund të shtojë llogari të shumta përdoruesish në një grup – por disa llogari kontrollojnë se çfarë mund të shohin dhe bëjnë llogaritë e tjera.

Për shembull, dikush me një llogari të nivelit të të rriturve mund të konfigurojë një llogari fëmijësh që kufizon aksesin në përmbajtje të papërshtatshme për moshën, bllokon disa aplikacione ose blerje dhe vendos kufij kohorë për përdorimin e përditshëm.

Me cilësimet e vendndodhjes të aktivizuara, prindi mund të shohë gjithashtu vendndodhjen fizike të telefonit të fëmijës në një hartë. Prindërit ose kujdestarët marrin gjithashtu raporte për aktivitetet e fëmijës në telefon dhe mund të japin leje shtesë nga distanca.

Këto mjete të integruara kanë disa kërkesa. I rrituri duhet të krijojë një ID të veçantë Apple ose llogari Google për fëmijën; fëmijët nën moshën 13 vjeç nuk mund të krijojnë llogaritë e tyre në shumicën e shërbimeve për shkak të ligjeve federale të privatësisë.

Sistemi funksionon më mirë nëse të gjithë përdorin të njëjtën platformë, megjithëse është e mundur të bëhet një mbikëqyrje prindërore përmes një shfletuesi uebi dhe aplikacioni Family Link i Google për iOS mund të menaxhojë disa aplikacione të Google në pajisjet Apple.

Për familjet iPhone

Ndarja familjare e Apple lejon një organizator të shtojë pesë anëtarë të tjerë në një grup. Përmbajtja e blerë si muzika dhe filmat mund të ndahet mes anëtarëve të grupit dhe prindërit ose kujdestarët mund të menaxhojnë pajisjet e fëmijëve të tyre atje.

Për të konfiguruar Family Sharing, hapni ikonën e Cilësimeve dhe zgjidhni Family. Prekni ikonën në këndin e sipërm djathtas dhe zgjidhni Krijo llogarinë e fëmijës në fund të ekranit tjetër. Herën e parë që ndizni një pajisje të re iOS, mund të merrni gjithashtu një opsion

Pasi të lidhni llogarinë e fëmijës me grupin e familjes, softueri ju udhëzon drejt menaxhimit të asaj llogarie dhe aplikimit të kontrolleve prindërore të Apple. Në menynë Screen Time, për shembull, prindërit mund të kufizojnë komunikimin e fëmijës me të tjerët në telefon nëpërmjet mesazheve, telefonatave dhe FaceTime.

Për të bërë rregullime më vonë, kthehu te cilësimet Family Sharing.

Për familjet Android

Google përditësoi së fundmi aplikacionin e tij Family Link për të centralizuar kontrollet prindërore në telefonat e tij Pixel, harduerin Samsung Galaxy dhe pajisjet e tjera të bazuara në Android. Për të filluar, shkarkoni aplikacionin Family Link nga Dyqani i Google Play; ju gjithashtu mund të gjeni një tregues për të në cilësimet e Android nën Mirëqenia dixhitale dhe kontrollet prindërore.

Kur hapni Family Link, keni mundësinë të konfiguroni një llogari për një “fëmijë ose adoleshent”. Aplikacioni ju udhëzon përmes krijimit ose lidhjes së llogarisë së Google të fëmijës me podin tuaj të familjes. Pastaj ju konfiguroni kufijtë dhe kufizimet për atë llogari. Mund t’i rregullosh cilësimet sipas nevojës duke u identifikuar si prind në aplikacionin Family Link./ New York Times 

Artikulli paraprakBashkimi Evropian arrin marrëveshje për të mbrojtur klimën nga gazrat karbonikë
Artikulli tjetërTokio e bën të detyrueshme me ligj vendosjen e paneleve diellore në shtëpitë e reja