Dhjetë kompaninë që zotërojnë produktet që i blejmë

Ndoshta e dini që shumicën e produkteve që sot i blejmë i kontrollojnë disa nga kompanitë më të mëdha në botë. Në një grafikon interesant – që është që është postuar në Reddit – tregohet rrjeti i cili shpjegon se “cili brend zotëron cilin brend”.

Ajo është publikuar nën emrin “iluzionin i zgjedhjes”, dhe shpjegon se zgjedhja e blerësit faktikisht nuk ekziston, sepse të gjitha produktet varen nga “lojtarët e mëdhenj”, pra nga konsorciumet e mëdha, të cilat janë të lidhura disi ose nëpërmjet pronësisë, nëpërmjet partneriteteve, po në mënyra të tjera.

Për shembull kompania Unilever prodhon gjithçka, prej sapunit Dove deri te akullorja Magnum. Nestle ka aksione të mëdha në L’Oreal, e cila po ashtu ka aksione në kompani tjera të kozmetikës, por edhe në kompaninë Diesel.

Ilustrimi tregon sasinë e pabesueshme të brendeve të cilat i kontrollojnë vetëm këto dhjetë kompani: Kraft, Nestle, Coca-Cola, Pepsi-Co, General Mills (very fitting), Proctor & Gamble, Johnson & Johnson, Mars dhe Unilever.

Artikulli paraprakFair-Trade preferohet gjithnjë e më shumë
Artikulli tjetër20 konceptet për arritje që çdo të riu i duhen, por nuk i kuptojnë