Dhjetë fakte të mahnitshme për ekonominë globale që na ndihmojnë të kuptojmë misteret e saj

Ka shumë të dhëna dhe statistika që mund të na befasojnë dhe të na mahnitin, e njëherësh na ndihmojnë të kuptojmë sekretet e ekonomisë globale, nga akumulimi i pasurisë në duart e një elite të ngushtë të të pasurve, deri tek arsyet e ngritjes së Kinës si një fuqi e madhe në shekullin XXI.

Revista spanjolle Muy Negocios & Economyía deklaron në një nga artikujt dhe ekspertizën e saj të ekspertëve, se një vështrim nga afër i disa të dhënave globale ekonomike zbulojnë gjëra befasuese që kërkojnë nga ne të rishqyrtojmë të kuptuarit tonë për realitetin ekonomik global.

Revista më poshtë jep grupin e mëposhtëm të të dhënave dhe statistikave interesante mbi ekonominë globale:

1. Sipas ekonomistëve Thomas Piketty dhe Emmanuel Saez, 80% e rritjes në pasurinë botërore (globale) midis 1980 dhe 2005 u përvetësua nga vetëm 1% e të pasurve në botë.

2. Vlerësohet se deri në vitin 2030, 60% e popullsisë së botës do të jetojë në qytete.

3. Sipas Fondit Monetar Ndërkombëtar, shuma vjetore e ryshfeteve të dhëna në botë është pothuajse 2% e PBB-së globale, ose rreth 1.56 trilionë dollarë.

4. Fuqia punëtore në Kinë u rrit me 145 milion punëtorë ndërmjet viteve 1990 dhe 2008, ndërsa fuqia totale e punës në Shtetet e Bashkuara në vitin 2008 ishte rreth 156 milion punëtorë.

5. Në 1998, zyrtarët në ndërmarrjet e naftës prisnin që çmimi mesatar i një fuçir të arrinte 10 dollarë gjatë dekadës së ardhshme, por çmimi në të vërtetë arriti në 44.9 dollarë. Kjo do të thotë që parashikimi i së ardhmes nuk është një shkencë e saktë.

6. Në vitin 1999, e konsideruar si një nga periudhat më të mira në historinë e tregut botëror të aksioneve, më shumë se gjysma e aksioneve të Standard & Poor’s 500 (Indeksi kryesor i Wall Street) doli i kuq, por Microsoft dhe Cisco patën një fitim rekord prej një të pestën fitimi i të gjithë indeksit.

7. Nëse do të nxirrej e gjithë ari në barkun e tokës, ne mund të mbulonim tërë tokën në planet me një shtresë prej ari deri në nivelin e gjurit.

8. Sipas të dhënave nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë nga viti 2010, qeveritë botërore kanë shpenzuar 409 miliardë dollarë për të mbështetur prodhimin e të ashtuquajturve karburantet fosile ose minerale (qymyr, vaj, gaz natyror). Në vitin 2017, shumat totale të alokuara për të mbështetur këtë industri u vlerësuan në 300 miliardë dollarë.

9. Në vitin 2016, numri i forcës së punës në Kinë filloi të bjerë, por pavarësisht kësaj, të dhënat e Bankës Botërore në vitin 2019 konfirmojnë se numri i kinezëve të aftë tejkalon 781 milion, që është më shumë se popullsia e përgjithshme e vendeve të Bashkimit Evropian (447 milion ) dhe popullsia e Shteteve të Bashkuara (328 milion).

10. Ka shumë informacion në lidhje me eksportet kineze në vendet në botë, por ka shumë pak të dhëna për importet e Pekinit nga vendet e tjera. Sipas Departamentit Amerikan të Tregtisë, shitjet në Kinë janë rritur 530% gjatë rrjedhës së këtij shekulli. /tesheshi.com/

Artikulli paraprakBien çmimet e konsumit në Gjermani
Artikulli tjetërGjermania, ende flamë për rajonin: shtrin vendimin për krahun e punës nga Ballkani Perëndimor